ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΦΑΣΟΛΙΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ «Ο ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ»

Τον πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Αλέξανδρο Κοντό τίμησε ο συνεταιρισμός παραγωγής φασολιών Πρεσπών ο «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ», το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο Λαιμό Πρεπών.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συν/σμού, αναγνωρίζοντας την μεγάλη συμβολή του πρώην υπουργού στη δημιουργία του τυποποιητηρίου, τίμησε τον κο Κοντό απονέμοντας του ειδική πλακέτα.

Να σημειώσουμε ότι τη μονάδα εγκαινίασε ο ίδιος ο  τότε πρωθυπουργός Κων/νος Καραμανλής και επενδύθηκαν 17 εκατομμύρια Ευρώ.

Σήμερα η μονάδα λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία, αποδίδοντας στους παραγωγούς πρόσθετη αξία τουλάχιστον 30% επί πλέον της τρεχούμενης τιμής.

Ο συνεταιρισμός παραγωγών φασολιού ο «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» αποτελεί το παράδειγμα και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η ύπαιθρος και οι αγρότες, προκειμένου να διασφαλίσουν ποιότητα στο προϊόν τους, σταθερή τιμή και διάθεση στην αγορά.

 Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο  Σωτήρης Βόσδου, εκτελεστικός Γραμματέας περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,  ο οποίος εξήρε τη δουλειά που έγινε στο συνεταιρισμό και ζήτησε από τους παραγωγούς και τη διοίκηση του συνεταιρισμού να συνεχίσουν ενωμένοι για το καλό όλων.

Στην κατάμεστη αίθουσα ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νίκος Στεργίου είπε:

« Αγαπητά μας μέλη

Ο συνεταιρισμός μας, όπως θεωρώ πως ήδη γνωρίζετε, έχει φθάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο όσον αφορά στην λειτουργία του. Δεν θέλουμε όμως να μένουμε στάσιμοι. Θεωρούμε πως ο συνεταιρισμός μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος έχει ανάγκη από συνεχής εξέλιξη. Για αυτόν ακριβώς το λόγο προβήκαμε στην κατάθεση μελέτης για την ένταξη μας στο μέτρο 1.2.3.Α του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Η δημιουργία νέων κωδικών προϊόντων που θα έχουν ως πρώτη ύλη το φασόλι, όπως το έτοιμο πιάτο, το τουρσί φασόλι, το φασόλι γλυκό, η πάστα φασολιού, αποτελούν καινοτόμες δράσεις που θα δώσουν νέα δυναμική στον ΠΕΛΕΚΑΝΟ.

Σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξή μας παίζει το γεγονός ότι είμαστε αναγνωρίσιμοι στην Ελληνική αγορά με το όνομα ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ. Το καταναλωτικό κοινό έχει ταυτίσει τα φασόλια Πρεσπών με τα φασόλια ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ. Αυτός ήταν και ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους, ο οποίος στέφθηκε με επιτυχία. Θα πρέπει όμως να προχωρήσουμε και παραπέρα. Στόχος μας θα είναι να μας γνωρίσουν και να κερδίσουμε τις διεθνείς αγορές. Γι΄αυτό και το Δ>Σ> του ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ έχει θέσει ως στόχο τη μελλοντική μας συμμετοχή στην έκθεση τροφίμων που διεξάγεται στην Φρανκφούρτη και την διείσδυσή μας σε αγορές της Κύπρου, Γερμανίας και Αμερικής.

Φυσικά δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, Κύριε Αντιδήμαρχε ζητάμε την έμπρακτη βοήθεια και στήριξη του Δήμου Πρεσπών διότι η εξέλιξη του συνεταιρισμού και η ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών είναι δύο πράγματα αλληλένδετα. Κύριοι Βουλευτές σας ευχαριστούμε για την άριστη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα και την ουσιαστική υποστήριξή σας σε όλους τους αγώνες που έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια και ευελπιστούμε στη συνέχισή της και στο μέλλον. Να είστε σίγουροι ότι και εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πορείας μας και είναι σίγουρο πως προβλήματα θα εμφανιστούν και στο μέλλον. Αν όμως εξακολουθήσουμε να είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά, μόνο τότε θα μπορέσουμε να τα ξεπεράσουμε και θα βγούμε πιο δυνατοί μέσα από αυτά. Αρκεί να είμαστε πάνω από όλα υγιείς και ενωμένοι.

Κύριε Υπουργέ, θα πιστέψατε προς στιγμήν πως δεν θα αναφερθώ στο πρόσωπό σας. Πως θα ήταν όμως κάτι τέτοιο δυνατό. Υπήρξατε ο δημιουργός της ιδέας της «άλλης γεωργίας», της διαφορετικής, της άγνωστης πριν από λίγα χρόνια γεωργίας, η οποία όμως παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της υπαίθρου και κυρίως των παραμεθορίων περιοχών, όπως της περιοχής των Πρεσπών.

Είστε εσείς που πιστέψατε πως τα προϊόντα της άλλης γεωργίας, των μικρών σε έκταση αλλά μεγάλων σε τοπική σημασία καλλιεργειών, όπως είναι το φασόλι Πρεσπών, είναι αυτά που θα δώσουν ώθηση για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Ήσασταν εσείς που στην αρχή της προσπάθειας μας για την δημιουργία αυτού του συνεταιρισμού σταθήκατε δίπλα μας, ως αδελφός και ως φίλος, κάνοντάς μας να νοιώσουμε το Υπουργείο Γεωργίας σαν δικό μας σπίτι, στο οποίο μπορούσαμε όχι μόνο να αναφέρουμε τα προβλήματά μας, αλλά και κάτι που μέχρι τότε δεν το είχαμε νιώσει, την ειλικρινή διάθεση από πλευράς σας για την επίλυση τους.

Υπήρξατε αρωγός στην προσπάθειά μας για την αλλαγή της μεθόδου ‘Άρδευσης σε Στάγδην, υποστηρίζοντας από την αρχή την υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, όχι μόνο για το περιβάλλον αλλά και για τους παραγωγούς αυτού του εξαιρετικού προϊόντος.

Κύριε Υπουργέ, δεν γνωρίζω αν είστε ενήμερος για τη βράβευση του συνεταιρισμού μας στη Γενεύη της Ελβετίας τον Οκτώβριο του 2010 ανάμεσα σε 112 χώρες παγκοσμίως για την ποιότητα των προϊόντων μας και τη φιλοσοφία που ακολουθούμε. Ήταν ένα γεγονός που μας συγκίνησε αλλά και μας έκανε συνάμα περήφανους, δίνοντας μας δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε το δύσκολο αλλά εποικοδομητικό δρόμο, στον οποίο έχουμε επιλέξει συνειδητά να προχωρήσουμε.

Κύριε υπουργέ, θεωρούμε πως είστε αναπόσπαστο κομμάτι του συνεταιρισμού μας, γιατί χωρίς τις δικές σας ενέργειες ο συνεταιρισμός μας ίσως και να μην υπήρχε. Το έγο που διατελέσατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ήταν τόσο αξιόλογο που θα θέλαμε πολύ να σας ξαναδούμε να ηγείσθε το συγκεκριμένο υπουργείο και να είστε σίγουρος πως θα έχετε την άμεση υποστήριξη όλων μας. Για όλους αυτούς τους λόγους σας απονέμουμε αυτήν την αναμνηστική πλακέτα, ως τιμή ένεκεν για τη συνεισφορά σας ως υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή και ως φίλος και αδελφός των μελών του Α.Σ. ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ,  πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

Αγαπητέ Πρόεδρε, θα ήμουν πολύ ευχαριστημένος εάν δεν έλεγες τα λόγια που είπες για μένα, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλη μου την πολιτική διαδρομή προσπαθώ να παράγω έργο. Ήμουν από εκείνους τους πολιτικούς και εν μέρει είμαι ακόμη που πίστευα ότι η δημιουργία είναι εκείνο που χαρακτηρίζει τον πολιτικό και όχι η επικοινωνία και τα λόγια. Διότι εκείνο που μένει είναι τα έργα. Εκτός από τα έργα είναι και οι καλοί φίλοι που για μένα, και το λέω μέσα από την καρδιά μου, εδώ στην Πρέσπα στην άκρη της πατρίδας- κι εγώ προέρχομαι από μία περιοχή που έχει τα ίδια προβλήματα με εσάς την Ξάνθη- έχω πολλούς φίλους, που είμαστε στενά δεμένοι και βρισκόμαστε συχνά και συζητάμε, ανταλλάσουμε απόψεις και προχωρούμε μαζί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πατρίδα. Πριν κάποια χρόνια κανείς δεν πίστευε ότι θα βιώσουμε, δύσκολες καταστάσεις για τους πολίτες αλλά και για τους πολιτικούς που έχουν συνείδηση του ρόλου και του έργου τους. Που  πιστεύουν ότι έχουν υποχρέωση σε όλους εσάς να περνάμε ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Διότι εσείς εδώ στην Πρέσπα  καθημερινά αποδεικνύετε με την προσπάθειά σας, ότι αυτή η πατρίδα η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα οι πολίτες της ελληνικής περιφέρειας, ξέρουν να επιμένουν, να αντιστέκονται και να παλεύουν.

Όσο υπάρχετε εσείς η πατρίδα θα κρατηθεί στα πόδια της και όλοι εμείς όπως ξεκινήσαμε το 2004 μαζί, θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες. Μαζί θα προχωρούμε και θα έχουμε καλά αποτελέσματα παρά τις δυσκολίες. Αυτό είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας που το στέλνει ένας άνθρωπος που πέρασε όλη του την επαγγελματική σταδιοδρομία στο συνεταιριστικό κίνημα, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το αγροτικό χώρο του μεγαλύτερου συνεταιριστή που πέρασε από τον τόπο, του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, ένας άνθρωπος που πιστεύει στις κοινές προσπάθειες και τους κοινούς αγώνες. Κι εδώ δίνετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεταιριστικής δημιουργίας και μια επιβεβαίωση ότι όπου οι άνθρωποι είναι ενωμένοι, όπου βάζουν το προσωπικό συμφέρον στην άκρη και το κοινό σε προτεραιότητα, έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πριν από μία εβδομάδα ήμουν πάνω στη Ξάνθη όπου και εκεί γίνεται, σε μια απομονωμένη περιοχή την Σταυρούπολη, μια συνεταιριστική προσπάθεια, που ξεκινούν νέοι άνθρωποι σαν κι εσάς την καλλιέργεια του καπνού με τη βοήθεια συνεταιριστικών οργανώσεων που είναι πάρα πολύ σημαντικό και μια απάντηση σ’ όλους αυτούς που λένε ότι ήρθε το τέλος του συνεταιριστικού κινήματος.  Αλλά που είναι ο ιδιωτικός τομέας να έρθει σ’ αυτές τις περιοχές και να επενδύσει, να πει ρισκάρω, να έρθω και εγώ να δημιουργήσω εδώ. Δεν το βλέπουν αυτό.

Απεναντίας, βλέπουμε νέους ανθρώπους ορεξάτους να παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τα παιδιά τους και επειδή είμαστε όλοι φίλοι εδώ θέλω να πω για τις προσπάθειες ενός άλλου συνεταιριστή του Γιώργου Γιαννιτσόπουλου,   που έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά στο Αμύνταιο και βοηθήσαμε και εκεί.  Όμως αυτός ήταν η ψυχή της προσπάθειας και αντιμετωπίζει σήμερα δυσκολίες. Το καταλαβαίνω αυτό, γιατί όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Όμως έχει τη δύναμη, το παίρνει πάνω του και θα ξεπεράσει τις δυσκολίες. Έτσι θα ξεπεραστούν και οι δυσκολίες εδώ και με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι αρωγός και συμπαραστάτης σας.  Γιατί θα προχωρήσουν τα έργα Πρόεδρε και αυτό είναι βέβαιο, διότι είστε γνωστοί και είναι υποχρεωμένη η κάθε πολιτεία να είναι στο πλευρό σας.

Η στάγδην άρδευση έπρεπε να είναι πραγματικότητα. Tο προγραμματίσαμε όταν ήρθατε με τον κ. Λάζαρο Ναλπαντίδη στην  Αθήνα.  Ήταν έτοιμες οι προμελέτες για να προχωρήσει η προκήρυξη αλλά χάλασε η δουλειά τότε και μέχρι τώρα δυστυχώς δεν έγιναν οι μελέτες. Όμως είναι απαραίτητο τα 10 χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνται με  φασόλια να γίνουν 16 χιλιάδες στρέμματα. Όπως είναι απαραίτητο η νέα μελέτη να προχωρήσει και να υλοποιηθεί,  διότι οι αγορές θέλουν τυποποιημένο προϊόν και αυτό είναι βέβαιο. Διότι έτσι αποκτά αξία το προϊόν και υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στο Υπουργείο Οικονομίας που μπορούν να ενταχθούν και γρήγορα να υλοποιηθούν.

Δώσαμε στο πρόγραμμα το όνομα του μεγαλύτερου συνεταιρισμού του Μπαλτατζή και θέλω να πω ότι θλίβομαι και λυπάμαι που 5,5 δις που βάλανε από την Ε.Ε. δεν αξιοποιήθηκαν. Και το ερώτημα είναι γιατί δεν τα αξιοποιούμε τα χρήματα αυτά πάνω στην κρίση, έτσι ώστε να κάνουμε έργα υποδομής για την ελληνική περιφέρεια και ύπαιθρο, έτσι ώστε να στηρίξουμε περιβαλλοντικά προγράμματα για τα οποία συζητήσαμε και η Ε.Ε. κατά προτεραιότητα ενισχύει.

Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια εδώ και το κλειδί αυτής της προσπάθειας είναι να μείνετε ενωμένοι και αγαπημένοι και αν μείνετε έτσι όπως ξεκινήσατε πολλοί θα βρεθούν να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή αλλά αν εσείς την κλοτσήσετε θα σας γυρίσουν την πλάτη. Η δύναμη είστε εσείς, που μένετε εδώ, οι ακρίτες που δίνετε τη μάχη της ζωής, που παλεύετε και αντιστέκεστε και λέτε ότι κρίση και να υπάρχει εμείς έχουμε κουράγιο και πολεμάμε, θα ξεπεράσουμε την κρίση.

Άλλο ένα μήνυμα που θέλω να περάσω είναι το μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας, συνεταιριστικής αλληλεγγύης, αγάπης για τον τόπο. Γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο και θέλουν να έρθουν προσκυνητές σ’ αυτόν.  Να στηρίξουν κάθε προσπάθειά σας και όσο εσείς προχωράτε με στέρεα βήματα και πατάτε γερά στη γη, όσο κοιτάτε το μέλλον με αισιοδοξία, τόσο αυτός ο τόπος θα έχει ελπίδα και προκοπή.

Συνεχίστε λοιπόν την προσπάθειά σας, κι εγώ δεν έκανα τίποτα παραπάνω από αυτό που είπε ο φίλος μου Σωτήρης Βόσδου, ένας πολύ καλός Περιφερειάρχης, έκανα το αυτονόητο, αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε άλλος που μπήκε στην πολιτική έχοντας κάποιο όραμα. Κι εγώ μπήκα στην πολιτική έχοντας κάποιο όραμα. Γιατί από μικρός ασχολήθηκα με τα αγροτικά, να στηρίξω την ελληνική περιφέρεια και την ελληνική ύπαιθρο. Θα ήταν απαράδεκτο όταν ήρθαν νέα παιδιά στο γραφείο μου το 2004 να τους γύριζα την πλάτη, γιατί τότε θα έπρεπε ούτε να σας κοιτώ στα μάτια αλλά ούτε και να ξέρετε το όνομά μου. Κάνω αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή να αγαπάει τον τόπο, να στηρίζει την προσπάθεια και αυτό που ονομάσαμε «άλλη γεωργία» και είναι αν θέλετε η καλύτερη απάντηση στην ανάπτυξη καλλιεργειών, αγροτικών προϊόντων, στην ανάπτυξη περιοχών όπως είναι και η δική σας περιοχή. Ένα εξαιρετικό εγχείρημα που ξεκινήσαμε μαζί και σήμερα δυστυχώς είναι στην άκρη. Εγώ συνεχίζω να πολεμάω για να αναπτυχθεί η γεωργία, η ελληνική περιφέρεια και η ύπαιθρος. Εμείς συνεχίζουμε είμαστε στο πλευρό σας, είμαστε δίπλα σας και έτσι όποτε χρειάζεστε έχετε κάποιους ανθρώπους που είναι σαν να γεννήθηκαν και να μεγάλωσαν και να αγαπούν τον τόπο αυτό όπως τον αγαπάτε και εσείς. Να σας πω και κάτι άλλο που ίσως δε γνωρίζετε και είναι συγκινητικό. ν

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση κ. Πρόεδρε, ιδιαίτερη τιμή και χαρά αποτελεί για μένα το γεγονός ότι είμαι σήμερα εδώ μαζί σας και όποτε με χρειαστείτε ξανά θα είμαι στο πλευρό σας. Να είστε υγιείς, η χρονιά να φέρει καλά αποτελέσματα στο συνεταιρισμό, να έχουμε καλές σοδιές, να πάει καλά η Πρέσπα, να αναπτύσσονται τα φασόλια, να μπείτε σε ξένες αγορές και στο εξωτερικό, να πουλιούνται τα προϊόντα σας σε ικανοποιητικές τιμές για να μπορείτε ζήσετε και εσείς τις οικογένειές σας με αξιοπρέπεια. Και να ξέρετε ότι όλες οι προσπάθειες αυτές αγκαλιάζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που αγαπούν την ελληνική περιφέρεια, την ύπαιθρό και τις Πρέσπες και τις χαρακτηρίζουν προσπάθειες εθνικές, γιατί αυτό που κάνετε είναι εθνική προσπάθεια και το ότι μένετε στις Πρέσπες έχει εθνική σημασία και θα έπρεπε αυτή η πατρίδα να σας πληρώνει για την προσπάθεια που κάνετε και όχι να σας στεναχωρεί και σε ορισμένες περιπτώσεις να σας γυρίζει την πλάτη».