Υποδοχή από το ΕΒΕ γκρουπ 150 μελών του Εμπορικού Συλλόγου Γουμένισσας

ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΟΥ ΕΒΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Φλώρινας κ. Σαπαλίδης Σάββας την Κυριακή 10/11/2013 υποδέχθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου, γκρουπ 150 μελών του Εμπορικού Συλλόγου Γουμένισσας του Ν. Κιλκίς μετά από επιθυμία τους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής  τους στην πόλη μας.

Στα πλαίσια των προσπαθειών της Διοίκησης του Επιμελητηρίου για ανάδειξη του νομού μας ως τουριστικού προορισμού, ο Πρόεδρος τους καλωσόρισε στην πόλη μας και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του νομού σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον και τις προσφερόμενες τιμές από τους τοπικούς επιχειρηματίες. Στη συνέχεια δήλωσε ότι όλο και περισσότερα μέλη μας εκφράζουν την επιθυμία προσφοράς μειωμένων τιμών σε είδη και υπηρεσίες για τους επισκέπτες της περιοχής μας.

Η συνεργασία του Επιμελητηρίου μας με άλλα Επιμελητήρια και Συλλόγους έχει ως στόχο την προβολή και ανάδειξη του νομού μας ως τουριστικού προορισμού, γεγονός που θα τονώσει την οικονομική κατάσταση της τοπικής αγοράς.

«Το Επιμελητήριο μας θα δώσει βαρύτητα στον τουριστικό προορισμό και όχι μόνο, αλλά και στις ανταλλαγές των τουριστικών προϊόντων. Θα επιμείνει στην δικτύωση και στην συνεργασία. Όπως έχετε δει ήδη ξεκινήσαμε με την Πρέβεζα και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, μπαίνουμε και σε άλλες τέτοιες συνεργασίες υποδεχόμαστε συλλόγους, έχουμε απευθύνει σε σχολεία προσκλήσεις, σε επιμελητήρια, σε εμπορικούς συλλόγους, ώστε να αποτελέσει η περιοχή μας αγροτουριστικό προορισμό, για να μπορέσει να βγει από την κρίση η οποία ταλανίζει αυτό το διάστημα τον νομό μας και τη χώρα μας», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης.

 

Σαχινίδης Αθανάσιος , πρόεδρος συλλόγου Γουμένισας,

Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στη Φλώρινα, γιατί έχετε κάνει πολύ σημαντική δουλειά και έχετε αναδείξει τη Φλώρινα σε εναλλακτικό τουριστικό προορισμό και έχετε αναδείξει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού σας, της Φλώρινας και των Πρεσπών.

Να πούμε κι εμείς ότι είναι στόχος μας να αναδείξουμε την Γουμένισσα τουριστικά.  Έτσι μ’ αυτές τις ημερίδες που οργανώνουμε προσπαθούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια των μελών μας. Να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες, τεχνογνωσία, ώστε γυρνώντας στην περιοχή μας να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί, πιο ποιοτικοί και πιο αποτελεσματικοί.

Στόχος του συλλόγου είναι να αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία είναι δόξα τον Θεό πλούσια στην περιοχή μας. Ξεχάσαμε να κάνουμε μια αναφορά για τα τοπικά προϊόντα, από παράλειψη ξέχασα να αναφέρω ότι έχουμε και κάστανα, το μεγαλύτερο καστανόδασος στην Ελλάδα. Έχουμε το καλύτερο χαρτογραφημένο ορεινό όγκο της περιοχής μας .  Είναι βατό και προσφέρεται για όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, έχουμε ήδη ανεπτυγμένο τον θρησκευτικό τουρισμό, όπου γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά και θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος και θα είναι η ραχοκοκαλιά στην οποία θα στηρίξουμε τον σκοπό και την ανάδειξη της τουριστικής περιοχής μας .

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης): Ο στόχος σας έτσι όπως τον παρουσιάσατε είναι κάπως γενικός.  Υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις τις οποίες θα ακολουθήσετε όπως π. χ ο θρησκευτικός  τουρισμός ή η ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλα μαζί πιστεύω ότι μπορούν να συντελέσουν σε ανάδειξη της περιοχής. Μεμονωμένα κανένα κομμάτι μόνο του δεν μπορεί να πάει και άμα τα παντρέψουμε όλα μαζί και την ανάπτυξη και τον τουριστικό προορισμό.  Αλλά εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι μονόδρομος για την ανάπτυξη της Γουμένισσας και του νομού είναι η τουριστική ανάπτυξη, ήδη έχουμε  πρώτα δείγματα γραφής από τον θρησκευτικό τουρισμό στον οποίο θα βασιστούμε και εκεί, να αναδείξουμε τα οινοποιία μας τα οποία είναι επισκέψιμα.  Έχουμε 5 οινοποιία στην κωμόπολη της Γουμένισσας, έχουμε τα ξακουστά χάλκινα, θέλουμε να αναδείξουμε τα ήθη και τα έθιμα και τον πολιτισμό μας. Έχουμε 5 πολιτιστικούς συλλόγους, τον Διογένη Σινωπέα, τον σύλλογο του Αγ. Τρύφωνα, έχουμε τους Παίονες με πολλά δυναμικά τμήματα, χορωδίες, έχουμε ΟΣΠΕ, τον ορειβατικό σύλλογο την ομάδα Α’.

ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ, πρόεδρος ΕΒΕ Φλώρινας

Σήμερα καλωσορίσαμε τους συναδέλφους μας από την Γουμένισσα Κιλκίς, όπου επέλεξαν τον νομό μας, τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Είναι ένας στόχος του Επιμελητηρίου όπως έχουμε καταθέσει πολλές φορές η επανεκκίνηση, του τουριστικού προορισμού του νομού μας, ξεκινάμε σήμερα με το δεξί, έχοντας τους 150 συναδέλφους μας από την Γουμένισσα Κιλκίς, τους οποίους έχουμε οργανώσει να τους υποδεχτούμε, να γίνει ξενάγηση στην περιοχή των Πρεσπών και να δειχτούν όλα τα σχετικά πλεονεκτήματα. Το Επιμελητήριο μας θα δώσει βαρύτητα στον τουριστικό προορισμό και όχι μόνο, αλλά και στις ανταλλαγές των τουριστικών προϊόντων. Θα επιμείνει στην δικτύωση και στην συνεργασία. Όπως έχετε δει ήδη ξεκινήσαμε με την Πρέβεζα και βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, μπαίνουμε και σε άλλες τέτοιες συνεργασίες υποδεχόμαστε συλλόγους, έχουμε απευθύνει σε σχολεία προσκλήσεις, σε επιμελητήρια, σε εμπορικούς συλλόγους, ώστε να αποτελέσει η περιοχή μας αγροτουριστικό προορισμό, για να μπορέσει να βγει από την κρίση η οποία ταλανίζει αυτό το διάστημα τον νομό μας και τη χώρα μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ. Πρόεδρε αυτή τη δικτύωση που έχετε κάνει με την Πρέβεζα είναι κάτι χειροπιαστό. Θα το ακολουθήσετε και με Γουμένισα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στόχος μας είναι να κάνουμε δικτυώσεις σε πολλές περιοχές . Έχουμε την κεντρική ένωση επιμελητηρίων, που εγώ θα κάνω πρόταση για δικτυώσεις των περιοχών αυτών αλλά θα κάνω πρόταση για συνεργασίες όλων των διασυνοριακών περιοχών για δημιουργία ειδικών ζωνών, επισημαίνω όχι οικονομικών ειδικών, που θα δίνονται κίνητρα σε επιχειρήσεις φορολογικά ασφαλιστικά χωρίς να θίγεται η Σ.Σ. Ε , για να αποτελέσουν κίνητρο η βιομηχανική περιοχή .

Όπως ξέρετε κ. Τριανταφυλλίδη στόχος του επιμελητηρίου μας είναι η επανεκκίνηση της Βιομηχανικής περιοχής, η σύνδεση με το τρένο, οι προβληματικές μεταφορές στις γειτονικές χώρες, γιατί για μας πρέπει να αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα οι γειτονικές χώρες και όχι μειονέκτημα.

Η έρευνα που πραγματοποιήσαμε με την ελληνική συνομοσπονδία εμπορίου, δείχνει ότι μπορούμε να κερδίσουμε όχι να χάσουμε αυτές είναι οι θέσεις του επιμελητηρίου. Όταν έχουμε δύο χώρες, οι οποίες απέχουν από τη χώρα μας μισή ώρα πρέπει να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχουμε δηλαδή 500.000 κατοίκους στα πόδια μας, μπορούμε να επενδύσουμε κι εκεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όμως κ. πρόεδρε με την οικονομική κρίση που υπάρχει, μιλήσατε για κίνητρα στις επιχειρήσεις όχι όμως για  κίνητρα στους πολίτες, όπως η κάρτα που είπε ο πρόεδρος, γιατί οι πολίτες φεύγουν στις γειτονικές χώρες και ψωνίζουν, γιατί δεν είναι μόνο τα καύσιμα κι αυτό γίνεται από ανάγκη ,δεν πρέπει να υπάρξουν κίνητρα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Ξεκινήσαμε την δικτύωση με την Πρέβεζα, έχοντας στο νου μας αυτό. Όταν πήγαμε στην Αχρίδα με τον πρόεδρο της Πρέβεζας και είδαμε 5 λεωφορεία Πρεβεζιάνων, είχαμε στο νου μας τις χαμηλές τιμές.  Ενώ αυτοί έχουν μία λίμνη εδώ έχουμε 6 λίμνες, ασύγκριτα τα πλεονεκτήματα στη περιοχή μας, στόχος οπότε ήταν να κατεβάσουμε τις τιμές.  Αυτός είναι ο στόχος μας  κ. Τριανταφυλλίδη.  Σύντομα θα δείτε και τις εκπτώσεις, 30 ευρώ το δωμάτιο ο Φλωρινιώτης μπορεί να το έχει με πρωινό το δίκλινο.

Έχουμε προτάσεις και από το χώρο της εστίασης μέχρι 30% φτάνουν. Έχουμε εδώ μια που το λέμε σαν είδηση στην Παρασκευή στην περιοχή των Πρεσπών που έχει διοικητική επιτροπή συνάντησης με τα μέλη επιτροπής εστίασης και ξενοδόχων, για  να κατεβάσουμε το πακέτο να αποτελέσουμε προορισμό. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του συνεταιρισμού « Πελεκάνος», όπου θα παρέχει στους συναδέλφους μας έκπτωση για να μιλάμε χειροπιαστά κ. Τριανταφυλλίδη, έκπτωση 1 ευρώ στα φασόλια που θα αγοράσου. Και μάλιστα ο κ. Στεργίου είπε ότι σε όποια ταβέρνα θα μπει σ’ αυτό το πρόγραμμα και θέλει να δεχτεί  τους ξένους τους οποίους θα υποδεχτούμε  από την Πρέβεζα ή από οπουδήποτε αλλού θα κάνουμε συνεργασίες που θα είναι μέλη του επιμελητηρίου ,θα παρέχει φασόλια δωρεάν σε εκείνη την ταβέρνα. Μπαίνουμε σε τέτοιες διαδικασίες το οποίο  θα πάμε και στα οινοποιία μας, θα ζητήσουμε εκπτώσεις κι από εκεί ώστε να έχουμε φθηνό προορισμό. Πότε το κάνουμε πράξη αυτό; Είναι καλό η κάρτα με το πετρέλαιο αλλά πως θα το πετύχετε αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σαχινίδης): Την μελέτη την καταθέσει στο επιμελητήριο και πράγματι κερδίζει και το κράτος και οι πολίτες και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε και να το ακολουθήσετε κι εσείς. Όπως ξέρετε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου είναι και αντιπρόεδρος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων και μιλάνε σε συνεργασία με τον κόσμο του επιμελητηρίου της Φλώρινας και με τους παραμεθορίους φορείς.

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σαπαλίδης): Το καλό είναι ότι έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τα επιμελητήρια και μέσα από εκεί βγήκε και η συνεργασία με τον Πρόεδρο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Το λέω αυτό  γιατί όταν αποφάσισε το τελωνείο να εφαρμόσει  τον νόμο και να περιορίσουν τις εισαγωγές νωπών προϊόντων, οι τιμές στα νωπά προϊόντα στη Φλώρινα αυξήθηκαν πάρα πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Σαπαλίδης): Εμείς πήγαμε στο τμήμα εμπορίου και στις λαϊκές και τους είπαμε. Από εκεί και πέρα υπάρχει και ελεγκτικός οργανισμός,  να πάρει κεφάλια. Τρεις φορές βγήκαμε έξω. Δηλαδή, δεν μπορεί η πιπεριά να έχει φτάσει στο 1,5 ευρώ. Βγήκαμε και μαλώσαμε μαζί τους.