ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

H Φλώρινα δεν αντέχει άλλο την άνιση μεταχείριση σε βάρος των πολιτών της

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΒΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Την επίδοση υπομνήματος στους αρμόδιους υπουργούς από τετραμελή επιτροπή, με θέμα την μείωση της τιμής του πετρελαίου, αποφασίστηκε στη συγκέντρωση της 15ης Φεβρουαρίου στο ΕΒΕ Φλώρινας, ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του ΕΒΕ Σάββα Σαπαλίδη.

Ακόμα, αποφασίστηκε «κεντρική διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Φλώρινας, σε χρόνο που θα προσδιορισθεί πολύ σύντομα, αφού πρώτα πραγματοποιηθούν συναντήσεις της επιτροπής με τους δημάρχους Φλώρινας, Αμυνταίου, Πρεσπών, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Μητροπολίτη Φλώρινας, για στήριξη των κινητοποιήσεων αυτών που θα λάβουν χώρα σε όλη την επικράτεια του νομού Φλώρινας».

Σε ήπιο κλίμα διεξήχθη η συζήτηση, κι αναφέρθηκε  ο κάθε εκπρόσωπος στα όσα απασχολούν  τον κλάδο του.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης είπε:

«Κάλεσα σήμερα όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των επαγγελματιών του νομού Φλώρινας και όχι μόνον, προκειμένου να ανταλλάξουμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις μας, εν όψει των δύσκολων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Με αφορμή τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας, με τις πολικές θερμοκρασίες, έχουν επιφέρει στην επιχείρηση και στα νοικοκυριά δυσβάστακτα βάρη. Τα νοικοκυριά θέλουν για θέρμανση 6.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, πληρώνουν το πετρέλαιο με 160 ευρώ. Κι έτσι η ανταγωνιστικότητα δεν υφίσταται έναντι των άλλων πόλεων. Αλλά και της γείτονος αγοράς η οποία έχει δώσει ακαριαίο χτύπημα στην τοπική αγορά.

Σήμερα σταματάνε τα λόγια. Σήμερα κάνουμε έργα. Με διεκδικητικό πλαίσιο θα κάνουμε πρόταση στους φορείς, ώστε να αποσταλεί μία επιτροπή Αθήνα, να δώσει ένα ψήφισμα στα αρμόδια υπουργεία, με απώτερο στόχο την άμεση μείωση της τιμής του πετρελαίου και την καλύτερη διασφάλιση των συνόρων.

Εμείς σαν επιμελητήριο θα σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις μας, οι οποίες έχουν πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Εμείς σήμερα καλέσαμε τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων. Καλέσαμε 17 Διοικητικά Συμβούλια και ο καθένας στο τέλος θα πάρει τις ευθύνες του. Εμείς είμαστε εδώ να αναδείξουμε το θέμα. Πρέπει άμεσα να κινηθούμε, ήδη καθυστερήσαμε. Αν θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας. Γιατί έτσι που πάμε δεν βλέπουμε να τις κρατάμε το 2012.

Σύντομα θα ξεκινήσουμε την διαδικασία καταγραφής των προβλημάτων των κλάδων όλων των επιχειρήσεων και τον Ιούνιο πρόκειται να γίνει αναπτυξιακό συνέδριο, για να καθορίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία».

Ανέφερε την τραγική κατάσταση  στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις με έξαρση της ανεργίας. Οι μειώσεις στα καύσιμα ανέρχονται στο 80%, στα εμπορικά καταστήματα 70%,  στους υδραυλικούς 85%, στην οικοδομή 80%.

Ακόμα τόνισε ότι το 80% των επαγγελματιών δεν μπορεί να πληρώσει το ΤΕΒΕ. Τόνισε ότι η Τράπεζα Ελλάδος έκανε κούρεμα στα αποθεματικά του ταμείου του ΕΒΕ, με αποτέλεσμα το επιμελητήριο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους.

Επεσήμανε ότι η τιμή του πετρελαίου και η αγορά του Μοναστηρίου (BITOLA), είναι τα δύο μεγάλα προβλήματα της αγοράς.

Ζήτησε την μείωση της τιμής του πετρελαίου αλλά και των καυσοξύλων και την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και προειδοποίησε ότι αν δεν ικανοποιηθούν «θα βγούνε στους δρόμους. τα λόγια τελειώσανε».

Πρότεινε την δημιουργία συντονιστικής επιτροπής αγώνα, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση του αγώνα και μία τετραμελής επιτροπή από την επιτροπή αγώνα που  θα μεταφέρει στην Αθήνα στα αρμόδια υπουργεία, το ψήφισμα που θα εκδώσουν.

Ο πολιτευτής της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου, τόνισε πως μόνο με ενότητα και κοινή προσπάθεια των φορέων μπορούν να έχουν αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του σωματείου «ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ» Δεληγιώργης Χρήστος,  αναρωτήθηκε «τι κάνουν οι τοπικοί μας άρχοντες» και σημείωσε ότι «θα έρθει η ώρα τους να κριθούν. Τόνισε ότι «τα λόγια τελειώσανε αγώνας πια στους δρόμους».

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Φλώρινας και Γραμματέας του ΕΒΕ Ταλλίδης Θωμάς, αναφέρθηκε στις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι επιχειρήσεις τονίζοντας ότι « κάναμε εσωτερική στάση πληρωμών. Είπε ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου πρέπει να είναι το μοναδικό αίτημα.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου και μέλος του ΕΒΕ Βασίλης Μπούτσης,  ζήτησε την επαναλειτουργία του τρένου, την μείωση του ΦΠΑ, την μη κατάργηση του ΙΚΑ Αμυνταίου, την μη πώληση των μονάδων της ΔΕΗ, την μείωση των εισφορών, την στήριξη της τοπικής αγοράς.

Ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματιών Γιάννης Σελεμίδης, είπε ότι είναι απαισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στο τελωνείο κι επεσήμανε ότι το 70% των επαγγελματιών δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους και γι’ αυτό δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο πρόεδρος των οδοντιάτρων της Φλώρινας Γιώργος Ξανθόπουλος, ανέφερε ότι οι οδοντίατροι της Φλώρινας δεν μπορούν να κάνουν εκπτώσεις εις βάρος της υγείας των πολιτών.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μιχάλης Παρλάνης, είχε διαφορετική θεώρηση της όλης κατάστασης. Είπε ότι το πετρέλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως σημαία αλλά η ανάπτυξη.

Ζήτησε από το ΕΒΕ να μελετήσει το μνημόνιο και να επεξεργαστεί προτάσεις έναντι του μνημονίου.

Ο Φιλιππίδης Κώστας, εκπρόσωπος των νέων επιστημόνων, είπε ότι η νέα διοίκηση του ΕΒΕ ξεκινάει με καλύτερους όρους, πως ο αγώνας όλων είναι κοινός και κοινό πρέπει να είναι το διεκδικητικό πλαίσιο. «Δεν πρέπει να ανεχόμαστε πια ευχολόγια, δεν διεκδικήσαμε τίποτα τα προηγούμενα χρόνια».

Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν τη σύσταση ενός διευρυμένου οργάνου, την συντονιστική επιτροπή αγώνα η οποία θα οργανώσει το διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο και μέσα από την οποία θα οριστεί η τετραμελής επιτροπή η οποία θα κατέβει στην Αθήνα για να επιδώσει στους αρμοδίους το υπόμνημα με μοναδικό θέμα μείωση της τιμής του πετρελαίου.

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

 

1. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ – ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΕΜΠΟΡΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΒΒΑΣ ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ,

2. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑΛΛΙΔΗΣ ΘΩΜΑΣ,

3. ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΟΥΤΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ,

4. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΟΪΚΟΣ ΘΩΜΑΣ,

5. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ-ΦΑΝΟΠΟΙΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΛΕΜΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,

6. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΟΥΡΕΩΝ-ΚΟΜΜΩΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΟΥΔΟΥΛΗ ΑΝΝΑ,

7. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥΧΩΝ ΚΤΕΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ,

8. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΘΕΡΜΟΫΔΡΑΥΛΙΚΩΝ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ,

9. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΕΓΚ/ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,

10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ,

11. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ «ΓΑΙΑ», ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,

12. ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ,

13. ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΙΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ,

14. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΕΗ «ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ», ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,

15. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣΚΩΤΣΟΥ ΣΥΜΕΩΝ,

16. ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΝΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,

17. ΟΜΙΛΟΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΝΕΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (Ο.Ε.ΝΕ.Φ.), ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ,

18. ΕΛΜΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΟΥΤΟΥΛΟΥΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ,

19. ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΡΛΑΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ,

20. ΣΥΛΛΟΓ ΟΣ ΑΜΕΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΡΕΩΝ

ΦΛΩΡΙΝΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

 

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2012, στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Επιμελητηρίου Φλώρινας και συμμετείχαν οι:

  1. Επιμελητήριο Φλώρινας
  2. Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Φλώρινας
  3. Ομοσπονδία Επαγγελματιών βιοτεχνών εμπόρων ν9ομού Φλώρινας
  4. Εμπορικός σύλλογος Φλώρινας
  5. Εμπορικός σύλλογος Αμυνταίου
  6. ΕΛΜΕ Φλώρινας
  7. Όμιλος Νέων Νομού Φλώρινας
  8. Συνταξιούχους ΟΑΕΕ Νομού Φλώρινας
  9. Σωματείο εργαζομένων ΔΕΗ «ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ»
  10. Σύλλογος Λογιστών Νομού Φλώρινας
  11. Σύλλογος Θερμουδραυλικών Νομού Φλώρινας
  12. Σύλλογος μηχανικών αυτοκινήτων Νομού Φλώρινας
  13. Σύλλογος ηλεκτρολόγων Νομού Φλώρινας
  14. Σύλλογος Αρτοποιιών Νομού Φλώρινας
  15. Σωματείο Αυτοκινητιστών «ΓΑΙΑ»
  16. Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Φλώρινας
  17. Κέντρο Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης

και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους κατοίκους της Φλώρινας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 νέα συνάντηση όπου αναδείχθηκε η συντονιστική επιτροπή αγώνα και αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί κεντρική διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Φλώρινας, σε χρόνο που θα προσδιορισθεί πολύ σύντομα, αφού πρώτα πραγματοποιηθούν συναντήσεις της επιτροπής με τους δημάρχους Φλώρινας, Αμυνταίου, Πρεσπών, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Μητροπολίτη Φλώρινας, για στήριξη των κινητοποιήσεων αυτών που θα λάβουν χώρα σε όλη την επικράτεια του νομού Φλώρινας.

Αγαπητοί μας συμπολίτες

Η Φλώρινα βιώνει μια πρωτόγνωρη απαξίωση όλων των υπαρχόντων δομών (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, κάθετος άξονας, τρένο, υγεία, κλείσιμο μονάδων ΔΕΗ, τηλεθέρμανση κλπ) και πολλών άλλων προβλημάτων που απασχολούν και κάνουν δύσκολη τη ζωή των κατοίκων της ακριτικής μας περιοχής, οι οποίοι επί 3 μήνες επιβιώνουν σε καιρικές συνθήκες που μόνο στο βόρειο πόλο και στη Σιβηρία επικρατούν, με μισθούς και εισοδήματα πολύ λιγότερα από άλλες περιοχές της χώρας.

Το πετρέλαιο θέρμανσης που είναι η κύρια πηγή θέρμανσης την περίοδο του χειμώνα, είναι η τιμή του σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα, για όλους τους κατοίκους του νομού. Με τα δυσβάστακτα βάρη που έχει επιβάλει η τρόικα σε όλη τη χώρα, η μείωση της τιμής του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο για το νομό Φλώρινας είναι επιβεβλημένη, γιατί πλέον δεν μπορεί κανένας να αντέξει την τιμή αυτή.

Καλούμε όλους όσους δεν συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή, να στηρίξουν την προσπάθεια που πρέπει όλοι μαζί να αναδείξουμε και να συμμετέχουμε σε μια Παμφλωρινιώτικη διαμαρτυρία όπου θα στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό οικονομικών ότι η Φλώρινα δεν αντέχει άλλο την άνιση μεταχείριση σε βάρος των πολιτών της και ότι ζητούμε εδώ και τώρα μόνιμη λύση στο πρόβλημα της τιμής του πετρελαίου από την κυβέρνηση.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΦ                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΕΒΕΦ

ΜΠΙΡΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ                                                    ΣΑΠΑΛΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ