Βράβευση κας Μυρσίνης Μαλακού

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης βράβευσε την κα Μυρσίνη Μαλακού

για την 25νταχρονη παρουσία της στις Πρέσπες

 

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) απένειμε, την Τετάρτη 22 Μαΐου, το βραβείο «Βύρων Αντίπας» 2013 στην κα Μυρσίνη Μαλακού, διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), σε αναγνώριση του εικοσιπεντάχρονου έργου της για την προστασία της φύσης και τη στήριξη της κοινωνίας της Πρέσπας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ κος Νίκος Πέτρου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική φύση και τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ και την ανάγκη συνεργασίας με τους ντόπιους κατοίκους για την προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε επίσης ότι η προστασία και η βιώσιμη αξιοποίηση των φυσικών πόρων μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινωνίες και περιορίζοντας την εγκατάλειψη της υπαίθρου

Αναφερόμενος στο έργο της βραβευόμενης είπε: «Από την αρχή η φιλοσοφία της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών ήταν, και παραμένει, ότι δεν μπορεί να υπάρξει προστασία και ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων χωρίς την ενεργό συμμετοχή των ντόπιων, ιδιαίτερα σε μια απομονωμένη περιοχή όπως η ακριτική Πρέσπα. Το έργο της ΕΠΠ είναι μεγάλο και σημαντικό, και σίγουρα είναι συνολικό αποτέλεσμα σκληρού και επίμονου μόχθου πολλών ανθρώπων. Και η καλύτερη όμως ορχήστρα δεν μπορεί να αποδώσει χωρίς τον κατάλληλο μαέστρο. Τον απαιτητικό αυτό ρόλο, το ρόλο της διευθύντριας της ΕΠΠ, καλύπτει επάξια από το 1991 η βραβευόμενη σήμερα Μυρσίνη Μαλακού. Παιδί και αυτή της ΕΕΠΦ μια και, όπως συχνά λέει, η υποστήριξη του Βύρωνα Αντίπα ήταν καθοριστική στα πρώτα χρόνια της καριέρας της. Η Μυρσίνη έφτασε στην Πρέσπα το 1987, και αγάπησε τόσο τον τόπο, τη Φύση και τους ανθρώπους του, ώστε να τους αφιερώσει τη ζωή της. Για την 25ντάχρονη παρουσία της εκεί, για την αφοσίωση τη σκληρή δουλειά και την αποτελεσματικότητά της, τη Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΠΦ αποφάσισε ομόφωνα να της απονείμει το βραβείο Αντίπα.»

 Ο Πρόεδρος της ΕΠΠ, κος Θύμιος Παπαγιάννης  στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε χαρακτηριστικά ότι: «Πολύ σημαντικό επίτευγμα είναι η ίδρυση το Φεβρουάριο του 2000 του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών με τη συμμετοχή της Αλβανίας, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στην οποία η ΕΠΠ παίζει καθοριστικό ρόλο. Κύριο στόχο του Πάρκου Πρεσπών αποτελεί η κοινή διαχείριση του οικοσυστήματος και των υδατικών πόρων της λεκάνης των δύο λιμνών. Δέκα χρόνια μετά, το Φεβρουάριο του 2010, υπογράφεται με πρωτοβουλία πάλι της ΕΠΠ η επίσημη διεθνής συμφωνία για το Πάρκο Πρεσπών μεταξύ των τριών γειτονικών χωρών, με τη συμμετοχή πλέον και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όμως η Ελλάδα δεν την έχει κυρώσει ακόμα, αναστέλλοντας τη υλοποίησή της…» Και συνέχισε «Τα κύρια μαθήματα που μας διδάσκει η ιστορία της ΕΠΠ, χρήσιμα για αντίστοιχες ευαίσθητες περιοχές, είναι η επιστημονική τεκμηρίωση του ότι η παρουσία του ανθρώπου δεν είναι αναγκαστικά επιζήμια για τη φύση, η ανάγκη συσπείρωσης των οργανώσεων και ατόμων που ενδιαφέρονται για μία περιοχή, και η αναγνώριση του ότι ζητούμενο είναι η αλλαγή νοοτροπίας των τοπικών κοινωνιών και ότι αυτό απαιτεί μακροχρόνια επένδυση. Τέλος, όλα τα προηγούμενα προϋποθέτουν την ύπαρξη φωτισμένης, αποφασιστικής και δίκαιης ηγεσίας με διάθεση να προσφέρει επένδυση ζωής, κάτι που συμβαίνει στην περίπτωση της βραβευόμενης».

Μετά τις παρεμβάσεις ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ επέδωσε το βραβείο στην κα Μαλακού, η οποία κάλεσε στο βήμα για να το παραλάβουν μαζί  της, τον δήμαρχο Πρεσπών, κο Τσέπα -για να τονίσει για άλλη μια φορά την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας- και τον κο Παπαγιάννη. Η βραβευόμενη, συγκινημένη αναφέρθηκε στους ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία της Εταιρείας Πρεσπών και του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και ιδιαίτερα στον Βύρωνα Αντίπα, πρώην γραμματέα της ΕΕΠΦ, με πρόταση του οποίου ιδρύθηκε, το 1974, ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών.

Στην εκδήλωση βράβευσης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πρεσπών, η κα Αυγερινοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, και ο Δρ. Luc Hoffman, διεθνούς φήμης ζωολόγος, με μεγάλη προσφορά στην προστασία της ελληνικής φύσης και σημαντικός υποστηρικτής της ΕΠΠ.

 

_________

Επικοινωνία: κα Λένα Χατζηβασιλείου, τηλ. 210 322 4944, [email protected], www.eepf.gr