Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών γιόρτασαν, όπως κάθε χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Θεματικό Κέντρο της Πύλης για τα Πουλιά και συμμετείχαν εικοσιέξι μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γερμανού. Παράλληλα, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στις άλλες δύο χώρες που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών, την Αλβανία και την πΓΔΜ.

 Τι κρυβόταν τελικά πίσω από τον ΑΓΝΩΣΤΟ Χ;

Οι μικροί μας φίλοι κατάφεραν να το ανακαλύψουν!

 Πρωταγωνιστής της εκδήλωσης, ο άγνωστος Χ, ήταν τελικά το νεροκάστανο, ένα άγνωστο στους περισσότερους υδρόβιο φυτό που συναντάμε στις λίμνες της Πρέσπας. Έχει τις ρίζες του στο πυθμένα της λίμνης και ο βλαστός του μπορεί να ξεπεράσει τα 5 μέτρα σε ύψος, ώστε να καταφέρνουν τα φύλλα του να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Είναι ένα φυτό πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές του νερού κι έτσι γύρω από τη ζωή του νεροκάστανου τα παιδιά έπαιξαν και έμαθαν πώς η διαχείριση των νερών είναι σημαντική για κάθε μορφή ζωής των λιμνών της περιοχής.

Διασκεδάζοντας με περιβαλλοντικά παιχνίδια, τα παιδιά ανακάλυψαν μέσα σε σάκους τον καρπό του νεροκάστανου, σχημάτισαν τα άνθη και το βλαστό του με διάφορα παζλ, ενώ έπαιξαν κρεμάλα για να βρουν τα στοιχεία της τροφής του.

Ευχαριστούμε το Δήμο Πρεσπών που παραχώρησε τα λεωφορεία για τη μετακίνηση των παιδιών από όλα τα χωριά στο Θεματικό Κέντρο Πύλης για τα Πουλιά.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Εταιρία Προστασίας Πρεσπών: Φωτεινή Βακιτσίδου, Τηλ: 23850 51211, email: [email protected]

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών: Χριστίνα Λουκά, Τηλ. 23850 51870, email: [email protected]

\