Ενημέρωση για τις σεισμικές δονήσεις…

Τον συμπατριώτη μας καθηγητή Σεισμολογίας του Α.Π.Θ. κ. Θεόδωρο Τσάπανο δέχτηκε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις που έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Φλώρινας.

Αφού έγινε μια καταρχήν συζήτηση, τονίστηκε πως το φαινόμενο παρακολουθείται στενά καθώς στην περιοχή πάνω από τον πρώην Ζωολογικό Κήπο υπάρχει εγκατεστημένος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, τονίστηκε πως αιτία του φαινομένου θεωρείται μία τάση παραμόρφωσης που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις καταγραφές από το σεισμολογικό σταθμό της Φλώρινας, τα επίκεντρα εντοπίζονται στα δυτικά της πόλης της Φλώρινας και δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε δραστηριότητα της ΔΕΗ. Η μέση απόσταση από το κέντρο της πόλης είναι τα 6 χιλιόμετρα, ενώ το μέσο βάθος ποικίλει μεταξύ 4-10 χιλιομέτρων.

Από ‘δω και πέρα θα ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα, κατόπιν υποδείξεων των ειδικών, προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο ως προς την πληροφόρηση των πολιτών. Τα βήματα αυτά θα είναι:

α) η γεωλογική χαρτογράφηση

β) η αποτύπωση των επιφανειακών διαρρήξεων

γ) η σεισμολογική έρευνα και σεισμοτεκτονική μελέτη

δ) η τοποθέτηση σταθερών σημείων μέτρησης

ε) η εκτίμηση γεωτεχνικής καταλληλότητας

στ) η πραγματοποίηση γεωφυσικών διασκοπήσεων

 

Φλώρινα, 4 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕ ΦΛΩΡΙΝΑΣ