Κοινή Ανακοίνωση-Καταγγελία

Κοινή Ανακοίνωση-Καταγγελία των Ορειβατικών, Αθλητικών και Φυσιολατρικών

Συλλόγων της Φλώρινας για την Ξύλευση στα μονοπάτια του Βαρνούντα


Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την Κυριακή 22/9/13 τους περιπατητές και επισκέπτες της περιοχής που περιλαμβάνει την έκταση Αγιος Αντώνιος-Οροπέδιο-Κρύα Βρύση-Τριφυλλίτσι καθότι αντίκρισαν πολλούς κορμούς δένδρων κομμένους και πεσμένους στο μονοπάτι κοντά στην Κρύα Βρύση ως αποτέλεσμα διαδικασίας ξύλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη (φωτογραφίες εδώ: http://goo.gl/0TVpeC ).

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αντίθεση μας στην αλλοίωση του χαρακτήρα που έχει εκείνος ο συγκεκριμένος χώρος για τους Φλωρινιώτες ορειβάτες και περιηγητές καθώς αποτελεί βασικό σημείο εκδηλώσεων και ορειβατικών δραστηριοτήτων για πολλές δεκαετίες.

Δυστυχώς, οι δασικές εκμεταλλεύσεις συμπεριλαμβάνουν και το χώρο όπου βρίσκονται τα πιο παραδοσιακά ορειβατικά μονοπάτια της περιοχής. Μονοπάτια για τα οποία έχουν δαπανηθεί εκτός από κόπος και χιλιάδες ευρώ από προγράμματα της Περιφέρειας για την χαρτογράφηση, σήμανση, συντήρηση, δημιουργία και ανάδειξη τους.

Απευθύνουμε έκκληση προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Δ/νση Δασών Φλώρινας καθώς και σε κάθε συνειδητοποιημένο αιρετό και απλό πολίτη της περιοχής μας να κατανοήσουν τις ανησυχίες και τις αγωνίες μας και να προβούν και αυτοί μαζί με εμάς στις απαραίτητες ενέργειες προς την αποτροπή της ολοκληρωτικής καταστροφής των ορειβατικών μονοπατιών που θα προκύψει από την υπερεκμετάλλευση της συγκεκριμένης περιοχής.

Σίγουρα στις εποχές που ζούμε είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να σταματήσουν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες στις οποίες οδηγείται ο κόσμος λόγω της αναγκαστικής και μη ορθολογικής στροφής σε άλλες μορφές ενέργειας όπως είναι η ξυλεία. Εμείς ως ορειβατικοί, αθλητικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι προτείνουμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την διαφύλαξη του φυσικού τοπίου και ομορφιάς τουλάχιστον κατά μήκος και πέριξ των ορειβατικών διαδρομών.

 

Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων

 

Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟΦ)

Τσιώτας Ιωάννης

Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Φλώρινας (ΦΟΟΦ)

Ταμουτσέλης Νικόλαος

Αθλητικός Όμιλος Φλώρινας (ΑΟΦ)

Μπόσκος Αλέξανδρος

Σύλλογος Ορειβασίας Χιονοδρομίας Φλώρινας (ΣΟΧΦ)

Γιαζιτζίδης Σάββας

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) παράρτημα Φλώρινας

 

Φάτσης Θεόδωρος