Πρόγραμμα του UNDP στην Πρέσπα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ UNDP ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

Εκπρόσωποι του γραφείου Σκοπίων του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP), επισκέφτηκαν το Δήμαρχο Πρεσπών κ. Βασίλειο Τσέπα, την Παρασκευή 30 Μαρτίου, με επικεφαλής τον κ. Alessandro Fracassetti. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Δήμου Ρέσεν και ο Δήμαρχος Λικένας κ. Edmond Temelko.
Η συνάντηση είχε στόχο την ενημέρωση για το πρόγραμμα του UNDP για την περιοχή, που υλοποιείται την τελευταία εξαετία σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, οι αγροτικές καλλιέργειες και η τουριστική ανάπτυξη. Οι συμμετέχοντες έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία που υπογράφηκε το 2010 στην Πρέσπα ανάμεσα στις τρεις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας πως οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν στην περιοχή, με προτεραιότητες την ποιότητα των νερών και το σχεδιασμό δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλειος Τσέπας άκουσε με προσοχή την ενημέρωση για τη μέχρι τώρα πορεία του προγράμματος και δήλωσε πως θα είναι σύμμαχος σε οποιαδήποτε δράση στοχεύει στην ανάπτυξη της Πρέσπας συνολικά, ενώ τόνισε πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα θέμα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί συνολικά και από τις τρεις χώρες για να έχει αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσέπας δήλωσε: «Ο Δήμος μας θα κάνει ότι είναι δυνατό, για να υπάρξει μια καλή συνεργασία για τη διαχείριση του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της περιοχής και θα αναζητήσει περισσότερα προγράμματα, που στοχεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή εκπονούνται κάποια προγράμματα σε συνεργασία με τις γείτονες χώρες, θα πρέπει όμως αυτά να πολλαπλασιαστούν και να βοηθήσουμε τους γειτονικούς Δήμους να αντιμετωπίσουν τα επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε διάφορους τομείς».
Η συνεδρίαση του σώματος της Επιτροπής Διαχείρισης του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών κρίθηκε αναγκαία από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση και αποφασίστηκε να προγραμματιστεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξει μια κοινή βάση, στο πλαίσιο της οποίας θα ενταθεί η προσπάθεια των Δήμων.

 

Λαιμός, 2 Απριλίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ