Το περιαστικό δάσος της πόλης μου…

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΟΥ

 

Την Κυριακή 27 Μαΐου,  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης Φλώρινας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του για τη Δια Βίου Μάθηση Ενηλίκων, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ανακαλύπτοντας το περιαστικό δάσος της πόλης μου», που πραγματοποιήθηκε στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα και συγκεκριμένα στο χώρο του Φ.Ο.Φ.  Η ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς του νομού Φλώρινας και σκοπό είχε την ανάδειξη της αξίας του περιαστικού δάσους και της σημασίας του για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Στην αρχή της ημερίδας, ο κ. Νίκος Νάνης, υπεύθυνος του ΚΠΕ Μελίτης, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στους στόχους του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Μελίτης με θέμα το περιαστικό δάσος. Στη συνέχεια, ο κ. Θεόδωρος Φάτσης, οδηγός βουνού, τόνισε την ανάγκη της σωστής προετοιμασίας, αλλά και της γνώσης πρώτων βοηθειών για όλους όσοι προγραμματίζουν επίσκεψη στο βουνό. Ο κ. Παναγιώτης Παράσχου, δασολόγος και περιβαλλοντολόγος, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του δάσους της Φλώρινας, έδωσε στοιχεία για την ταυτότητά του, καθώς και για τους κινδύνους που το απειλούν, ενώ παρουσίασε και το σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τα περιαστικά δάση. Στη συνέχεια, ο κ. Μουντούσης Γιάννης, δασολόγος του δήμου Φλώρινας, αναφέρθηκε στο νομικό καθεστώς αναφορικά με το αστικό πράσινο, καθώς και στις προτάσεις, παρεμβάσεις και προγραμματισμένες ενέργειες του δήμου Φλώρινας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του περιαστικού δάσους. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Κασκαμανίδη Γιάννη, σχολικού συμβούλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, με θέμα  «Το βουνό και οι άνθρωποι: πολιτισμικές και ιστορικές επενδύσεις στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας». Η κ. Βαϊρινού Κωνσταντία, σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής, παρουσίασε  συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με θέμα το  περιαστιακό δάσος για τα  παιδιά του Νηπιαγωγείου. Ο κ. Θωμάς Ζωγράφος, εκπαιδευτικός και ζωγράφος, αναφέρθηκε στη σχέση τέχνης και φύσης, ενώ ο κ. Ταμουτσέλης, εκπαιδευτικός και υπεύθυνος δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, παρουσίασε φυσιολατρικές παρεμβάσεις-κατασκευές στη Φλώρινα. Υπό τις υποδείξεις των κ.κ  Ζωγράφου και Ταμουτσέλη, καθώς και της κ. Κοτσαλίδου Ευδοξίας, εκπαιδευτικού και υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην ημερίδα έφτιαξαν κατασκευές με υλικά που περισυνέλεξαν από το δάσος (Land Art).

Δυστυχώς, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης.

Πάντως, παρά τις καιρικές συνθήκες, για μια ακόμη φορά η συμμετοχή στην ημερίδα ήταν μεγάλη, γεγονός που αποδεικνύει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών του νομού μας για περιβαλλοντικά προγράμματα και δράσεις .

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Μελίτης Φλώρινας