Άνοιγμα σχολείων με ελλείψεις

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είχαν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους, όχι μόνο το δίμηνο Νοέμβρη – Δεκέμβρη, αλλά τους 10 μήνες που βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία, ώστε να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, να δημιουργήσουν όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία.

Δυστυχώς, τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε, καμία από τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις που έχουν διατυπωθεί από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές δεν ικανοποιήθηκε.

Ως αποτέλεσμα, αυτό που κυριαρχεί στον κόσμο της Εκπαίδευσης με το άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, είναι ο φόβος και η ανασφάλεια μαζί με την οργή και την αγανάκτηση για τον τρόπο που η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία.

Με αφορμή την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η παράταξή μας εκφράζοντας την ανησυχία μας και με γνώμονα τον αναντικατάστατο ρόλο της ζωντανής εκπαίδευσης και την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ζητήσαμε στις 07-01-2021 από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο Φλώρινας την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των φορέων των εκπαιδευτικών και των γονιών με σκοπό να συζητηθούν τα μέτρα που θα πάρει ο Δήμος Φλώρινας για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος για ολοκληρωμένη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με φορείς και λόγω της απαγόρευσης συγκεντρώσεων, ο Δήμαρχος Φλώρινας πρότεινε και συμφωνήσαμε αντί Δημοτικού Συμβουλίου να διεξαχθεί έκτακτη σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο με την συμμετοχή των φορέων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και εκπροσώπων το γονιών. Στις 08-01-2021 συγκλήθηκε η σύσκεψη αυτή, στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου με παρόντες τον Δήμαρχο Φλώρινας, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, καθώς και τον Διευθυντή της Διευθύνσεως Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λυγούρα Γεώργιο, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Φλώρινας κ. Ρωμανίδη Μιχαήλ, τον Εκπρόσωπο των Διοικητικών Υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας Π.Ε Φλώρινας κ. Καϊσίδη Κυριάκο και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας Κα Παρασκευή Τσίπουρα.

Στην σύσκεψη ενημερωθήκαμε από τους εκπροσώπους των φορέων και του συλλόγου γονέων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας, ανταλλάξαμε απόψεις και ως παράταξη διατυπώσαμε μια σειρά αιτημάτων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ακούσαμε από τους αρχηγούς των άλλων παρατάξεων και από τον Δήμαρχο ότι όλα «κυλάνε ρολόι», ότι ο Δήμος έχει κάνει ό,τι μπορεί για να είναι έτοιμες οι σχολικές μονάδες για την επανέναρξη των μαθημάτων, μάλιστα ο κ. Κωνσταντινίδης ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει τις προτάσεις μας γιατί εκφράζουν αντιπολιτευτικό λόγο και ότι τα αιτήματα αυτά δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου, «αυτά μπορεί να κάνει ο Δήμος, αυτά κάνει», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Φαρμακιώτης. Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης! Αντίθετα, από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων και των γονιών βγήκαν στην επιφάνεια προβλήματα και αιτήματα που μπορούν και πρέπει να είναι και αιτήματα της Δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων, σε αυτά που εκφράστηκαν βρήκαμε μια ελάχιστη συνεννόηση και συμφωνία, όχι όμως κάτι παραπέρα. Εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο γονέων του 6ου Δημοτικού Φλώρινας που ανέδειξε το ζήτημα.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του Δήμου η προστασία της υγείας των μαθητών και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων και του βοηθητικού προσωπικού και όχι ατομική ευθύνη των γονιών και των εκπαιδευτικών. Στην σύσκεψη διαπιστώθηκε η ανεπάρκεια σε προστατευτικά υλικά, αφού ζητήθηκε να παρέχονται περισσότερα σε ποσότητα, διαπιστώθηκε η έλλειψη σχολικών φυλάκων, επιστατών, σχολικών τροχονόμων, διαπιστώθηκε η αδυναμία κάλυψης των αναγκών καθαριότητας με το υπάρχον προσωπικό, μια καθαρίστρια για κάθε σχολική μονάδα, με την απαίτηση της επιμήκυνσης του ωραρίου μαθημάτων αλλά και την ανάγκη εντατικοποίησης του καθαρισμού, διαπιστώθηκε ότι τα γρήγορα τέστ πρέπει να γίνονται τακτικά και όχι μόνο τώρα στην επανέναρξη των μαθημάτων, τέλος διαπιστώθηκε ότι υπάρχει απαίτηση, τα τεστ αυτά να επεκταθούν σε όλους τους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο προσωπικό καθαριότητας. Αυτά όμως είναι απλά διαπιστώσεις και τέτοιες θα μείνουν εάν δεν υιοθετηθούν ως αιτήματα και δεν προωθηθούν προς την ΚΕΔΕ και τα αρμόδια υπουργεία!

Για την προστασία της υγείας, και την ασφαλή επανέναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων – σήμερα της πρωτοβάθμιας, αύριο της δευτεροβάθμιας – η παράταξη του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φλώρινας» απαιτεί από την Δημοτική Αρχή να υιοθετήσει και να διεκδικήσει ως ελάχιστα μέτρα τα παρακάτω και απευθύνει κάλεσμα στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

 • Δημιουργία κατάλληλων χώρων, για να διασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις, ο αερισμός και η µείωση του αριθµού µαθητών ανά τάξη με την εξασφάλιση νέων χώρων ή αιθουσών και σπάσιμο των τμημάτων ώστε κανένα τµήµα να µην έχει πάνω από 15 µαθητές. Πρόβλεψη χώρου προαυλιασμού των παιδιών, αφού λόγω καιρικών συνθηκών θα είναι αδύνατο να βγούν στις αυλές των σχολείων για διάλλειμα.
 • Πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών, που να ικανοποιεί την παραπάνω συνθήκη για περισσότερα τµήµατα µε λιγότερους µαθητές. Αυτά είναι ευθύνη του Υπουργείου το οποίο μέχρι σήμερα αδιαφόρησε και ουδέν έπραξε!
 • Πρόσληψη όλου του απαραίτητου αριθμού εργαζοµένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονοµικοί όροι. Πρόσληψη του απαραίτητου βοηθητικού προσωπικού όπως σχολικοί τροχονόμοι, φύλακες και επιστάτες.
 • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και την παρακολούθηση και διαχείριση των κρουσμάτων.
 • Αύξηση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια µε το απαραίτητο Πετρέλαιο θέρμανσης, επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π. Επισημαίνουμε ότι ο απαραίτητος συχνός αερισμός των αιθουσών προκαλεί απώλεια θέρμανσης και χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα πετρελαίου για την αναθέρμανσή τους.
 • Διενέργεια µαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, το βοηθητικό προσωπικό και το προσωπικό καθαρισμού ακομα και στους μαθητές με συμφωνία των γονιών, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
 • Ασφαλή μετάβαση των μαθητών από και προς τα σχολεία με διπλά δρομολόγια των ΚΤΕΛ για να μην συνωστίζονται οι μαθητές στα λεωφορεία. Να γίνει Αίτημα του Δήμου ώστε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να γίνει διπλασιασμός των δρομολογίων.

 

 • Ειδικά για τα σχολεία της Ειδικής αγωγής στην Φλώρινα, τα οποία δεν διέκοψαν καθόλου την λειτουργία τους, να διενεργηθούν άμεσα τέστ σε εκπαιδευτικούς και παιδιά με ιδιαίτερο χειρισμό των παιδιών ως προς την εξέτασή τους.
 • Ειδική εκπαίδευση των μαθητών από τον ψυχολόγο των ειδικών σχολείων για την εφαρμογή μέτρων
 • Έλεγχος του αν όλες οι αίθουσες αερίζονται επαρκώς ώστε να γίνεται ασφαλές μάθημα
 • Μόνιμη παρουσία σχολικού νοσηλευτή που θα καθοδηγεί στην εφαρμογή μέτρων
 • Καθημερινή χορήγηση μέσων προστασίας (μάσκες N95,προσωπίδα, απολυμαντικά επιφανειών κτλ)
 • Αραίωση τμημάτων όπου απαιτείται και είναι δυνατόν
 • Έγκαιρη και ασφαλή μεταφορά των παιδιών προς και από το σχολείο με τήρηση μέτρων καθώς συχνά μεταφέρονται με ταξί που καθυστερούν, έχουν μεταφέρει άλλους επιβάτες κτλ

 

Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, όμως διεκδικούμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές μας, στον αγώνα για την προστασία της εκπαίδευσης και της υγείας οι σύλλογοι γονέων και όλοι οι εργαζόμενοι θα μας βρούν δίπλα τους.

Φλώρινα, 11-01-2021