Ανακοίνωση της Θεματικής Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας: Διεκδικούμε ένα ΕΣΥ ικανό να μας στηρίζει πάντα

Με αφορμή τα τοπικά και εθνικά δρώμενα στον χώρο της υγείας, έχοντας υπόψη την κεντρική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα θέματα υγείας, εκφράζουμε ως τοπική θεματική τη θέση μας, ασκώντας εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση και αποβλέπουμε στην ανατροπή της.

Η πανδημία ανέδειξε τα σοβαρά και ενδογενή προβλήματα που υφίστανται στον χώρο της υγείας και από ότι φάνηκε, η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει την υγεία κατά τα κρίσιμα χρόνια του κορονοϊού ήταν προσωρινή και φυσικά δεν αποδεχόμαστε ότι το σύστημα υγείας ενισχύθηκε όσο θα έπρεπε.

Μετά την αναστολή των μνημονιακών δεσμεύσεων και της αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης, η κυβέρνηση μπορούσε να πάει, όχι μόνο ένα βήμα μπροστά αλλά πολύ περισσότερα, μιλώντας για ένα Ε.Σ.Υ πραγματικά ορθοποδημένο και όχι στην επανακατάρρευση που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Φυσικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζει να επιβαρύνεται δραματικά καθώς είναι χαρακτηριστικές οι ελλείψεις και σε αυτόν τον τομέα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με νούμερα να πείσει τον κόσμο ότι έκανε προσλήψεις. Ας μην λησμονούμε  ότι την τελευταία τριετία είχαμε 4.000 αποχωρήσεις υγειονομικούς τον χρόνο, που σημαίνει ότι συνολικά υπηρετούν τουλάχιστον 12.000 λιγότεροι. Το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο και αιτιολογημένο και σε βάθος τετραετίας, αναφέρεται σε αύξηση των δαπανών στο χώρο της υγείας περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, όπου θα προστεθούν 1,5 δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για την επόμενη μέρα της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει μόνο εγκληματική πολιτική ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εξίσου εγκληματική είναι η ευθύνη της για την απαξίωση της δημόσιας περίθαλψης και τα διαλυτικά φαινόμενα στο Ε.Σ.Υ. Το αποκορύφωμα της «ανθυγιεινής» κυβερνητικής πολιτικής, είναι η χωρίς προσχήματα υλοποίηση του σχεδίου της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών ΕΣΥ, προωθώντας ιδιωτικές επενδύσεις στις δημόσιες δομές (ΣΔΙΤ) και, εσχάτως, επαναφέροντας τους εργολάβους στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε τοπικό επίπεδο έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Η πρόσφατη συνέντευξη του Διοικητή του Νοσοκομείου  Φλώρινας, προβάλλει την  πρόθεση ωραιοποίησης των πάντων, δημιουργώντας  περισσότερους προβληματισμούς,  καθώς και μερίδα του Τύπου εξέφρασε αυτού του είδους τις αμφιβολίες.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε  για άλλη μία φορά τις σοβαρές παραλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα. Ήδη στην Φλώρινα έχουμε σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία μιας νευραλγικής κλινικής, της καρδιολογικής. Από τις 29-9-2022 η Διοίκηση του ΓΝΦ είχε ενημερωθεί εγγράφως για το πρόβλημα που θα παρουσιαζόταν στο τέλος του 2022 με την συνταξιοδότηση του Διευθυντή της Καρδιολογικής καθώς και την επικείμενη παραίτηση άλλου καρδιολόγου. Και φτάσαμε στο σήμερα όπου η κλινική στελεχώνεται με 2 ειδικούς και έναν ειδικευόμενο καρδιολόγο με αποτέλεσμα αρκετές ημέρες του μήνα να είναι ακάλυπτες.

Επίσης λόγω μακροχρόνιας άδειας της Φαρμακοποιού, υπάρχει ήδη σοβαρό πρόβλημα το τελευταίο τρίμηνο στη λειτουργία του φαρμακείου, την παρακολούθηση και χορήγηση των φαρμάκων τόσο σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς ασθενείς. Ακόμη, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες σε όλη την Δυτική Μακεδονία υπάρχουν θέματα σε δευτερεύουσες ειδικότητες, όπως οφθαλμιάτρων, ουρολόγων, ψυχίατρων κ.ο.κ καθώς δεν εφημερεύει κανείς.

Παράλληλα, μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας Π. Πέρκα (δείτε εδώ), αναδείχθηκε ότι το πρόγραμμα για τον δωρεάν προληπτικό έλεγχο μαστογραφίας δεν λειτουργεί στην ΠΕ Φλώρινας και ειδικότερα στο ΓΝΦ, παρότι διαθέτει υπερσύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο. Πράγμα αδιανόητο για μια περιοχή όπως η Φλώρινα, η οποία μαστίζεται από τον καρκίνο και ο γυναικείος πληθυσμός αναγκάζεται να μετακινείται σε όμορες περιοχές για ακτινοδιάγνωση.

Ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας απαιτεί σημαντικές παρεμβάσεις, λεπτομερή σχεδιασμό, πρόβλεψη των αναγκών με άμεση παρέμβαση, διάλογο μεταξύ των φορέων και  σταδιακά βήματα με εκσυγχρονισμό των διαδικασιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας παρακολουθεί τόσο τοπικά όσο και σε εθνικό επίπεδο τα δρώμενα στον χώρο της υγείας και είναι παρών ασκώντας κριτική, καταθέτοντας προτάσεις, με σκοπό τη βελτίωση και την παροχή υγείας με στόχο ένα εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο θα ενισχύει την Πρωτοβάθμια υγεία και θα είναι προσβάσιμο από όλους τους πολίτες, χωρίς καμία οικονομική -κοινωνική διάκριση σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, σεβόμενοι πάντα μέχρι και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου.

 

ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ Διεκδικούμε ένα ΕΣΥ ικανό να μας στηρίζει πάντα!

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Νομαρχιακή Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας