Εκλογές συνειδητοποίησης και ανασυγκρότησης

Η αποτίμηση των εκλογών της 21ης του Μάη αποτελεί ουσιαστικά και το πολιτικό μήνυμα για τη μάχη των επόμενων εκλογών. Το σκοτεινό αποτέλεσμα για τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες αναγκάζει τους πάντες να τοποθετηθούν με ειλικρίνεια, να κοιτάξουν την αλήθεια ίσια στα μάτια.

Η επιβλητική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με την ισχυρή καταγραφή ακροδεξιών και νέο-συντηρητικών δυνάμεων (Βελόπουλος, ΝΙΚΗ, Τζήμερος, ΕΑΝ), αποτυπώνει μια σοβαρή εκλογική ηγεμονία της πολιτικής γραμμής των κοινωνικών ελίτ. Αποτελεί την ελληνική εκδοχή ενός παγκόσμιου ρεύματος συντηρητικοποίησης σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου (Όρμπαν, Μπολσονάρο, Λεπέν, Μελόνι κ.α.).

Η ανυπαρξία πραγματικής εναλλακτικής στη σκληρή νέο-φιλελεύθερη γραμμή της κυβέρνησης, ωθεί απλό κόσμο σε αποδοχή/ανοχή της πολιτικής της, οδηγεί, στο έδαφος των οξύτατων προβλημάτων, σε προσωπικούς δρόμους εμπλοκής με τα νήματα της εξουσίας για τα πιο απλά ζητήματα (π.χ. μια μετάθεση για το φανταρικό), στην αναμονή καλύτερων ημερών από μια πολιτική που οξύνει την κοινωνική αδικία και ανισότητα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν εκφράζει απλά τις επιλογές της άρχουσας τάξης. Αποτελεί κυβέρνηση των πλέων επιθετικών της στοιχείων (ολιγάρχες ενέργειας, τράπεζες), χαρακτηρίζεται από ιδεολογικό κυνισμό, θυμίζοντας καθεστώς σε πτυχές της πολιτικής της (καταστολή, έλεγχος ΜΜΕ, δικαστών κλπ). Είναι σημαντικό να κατανοηθεί πως όπου δεν επέβαλε την προγραμματική της ατζέντα ήταν από τις λαϊκές αντιστάσεις, και όχι από το φόβο της εκλογικής της φθοράς! Ο κόσμος του αγώνα είχε μοναδικό σύμμαχο τη δύναμή του ΚΑΙ ΟΧΙ κάποιο πιθανό σενάριο κυβερνητικής εναλλαγής. Η συνειδητοποίηση αυτή αποτελεί τη βάση για να ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΛΙΜΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ, αποστράτευσης, παθητικοποίησης και αυτό-εκδίκησης «αφού ψηφίσαμε Μητσοτάκη, καλά να πάθουμε».

Η κύρια ευθύνη για την υποχώρηση οποιασδήποτε προοπτική ενός άλλου δρόμου οφείλεται στην πλήρη συστημική ενσωμάτωση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλά με τα κυβερνητικά του «έργα και ημέρες», αλλά κυρίως με την ψοφοδεή αντιπολιτευτική/συμπολιτευτική του στάση. Η πολιτική αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά εμπεδώνει την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά αποτελεί βάση για τη νεκρανάσταση του παρηκμασμένου στις λαϊκές συνειδήσεις ΠΑΣΟΚ. Η έκκληση σε κόσμο να επιλέξει το «μικρότερο κακό» κόντρα στον «χείριστο Μητσοτάκη» όταν ευθυγραμμιζόταν σε όλα τα  κεντρικά ζητήματα μαζί του, οδήγησε σε πολιτική κατάρρευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι της κυβέρνησης! Τα χυδαία εκλογικά ανοίγματα/ξέπλυμα σε ναζιστικές ψήφους, οι μετεγγραφές πολιτευτών της ΝΔ και Αν.Ελλ, η χυδαία αναπαραγωγή της λογικής της «χαμένης ψήφου» για αριστερούς σχηματισμούς αναδεικνύουν τα πολιτικά του αδιέξοδα.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική αδυναμία των ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ εκφράζει την κοινωνική ανυπαρξία μιας πιο ήπιας διαχείρισης της οικονομικής/τραπεζικής/πολεμικής κρίσης από την πλευρά των καπιταλιστών. Αν υπήρχε η δυνατότητα για «ομαλή» αναπαραγωγή των κερδών, θα ήταν εύκολο να χαραχτεί μια διαφοροποιημένη στα λόγια πορεία, η οποία θα συσπείρωνε απογοητευμένες και πληττόμενες κοινωνικές δυνάμεις στο εκλογικό σενάριο της «σοσιαλδημοκρατίας».

Στα θετικά καταγράφεται η εκλογική ενίσχυση όλων των ρευμάτων της αριστεράς με αναφορά στο αγωνιζόμενο κίνημα. Ειδικότερα η άνοδος σε ψήφους και σε ποσοστά της εξωκοινοβουλευτικής/αντισυστημικής αριστεράς.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Φλώρινα κρίνεται ΘΕΤΙΚΟ και σε αρμονία με τη συγκεκριμένη, συνεπή και διακριτή δράση μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, συμβάλλοντας για μια πιο αποφασιστική πορεία των αγώνων μπροστά στις εξελίξεις που αναμένονται.

Καλούμε τους απλούς ανθρώπους, τη νεολαία, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες, να κάνουν στη ζωή και στους αγώνες τις μικρές και μεγάλες ανταρσίες τους, μόνο εκεί μετράει πραγματικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ της κάλπης

Τζώτζης Βασίλης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Μέλος ΑΝΤΑΡΥΑ