Ενημέρωση του Δημάρχου Αμυνταίου για τη τιμή της τηλεθέρμανσης

Προσφάτως το ΔΣ της ΔΕΤΕΠΑ ψήφισε ομόφωνα, και εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμουόπως ορίζει ο νομός, μια μικρή αναπροσαρμογή της τιμής της Τ/Θεπιβεβλημένη λόγω της υπέρογκης ανατίμησης του ηλεκτρικού ρεύματος και των πρώτων υλών, ως απόρροια της μεγάλης ενεργειακής κρίσης που βιώνουμεΚάποιους βέβαια από ότι φαίνεται δεν τους έχει αγγίξει ή κάνουν πως δεν αντιλαμβάνονται

Οι επιβαρύνσεις και οι πιέσεις που δέχεται η δημοτική επιχείρηση εξαιτίας των ανατιμήσεων των ενεργειακών αγαθώνέχουν συζητηθεί από τον Μάρτιο στο ΔΣ της ΔΕΤΕΠΑ, και είχαμε δεσμευτεί ότι η όποια επιβάρυνση απαιτηθεί θα είναι μικρή, καθώς θα επιδοτήσουμε τη λειτουργία της Τ/Θ από άλλους πόρους, όπως και πράξαμε. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει από το καλοκαίρι για την ενίσχυση της Τ/Θ από τον τοπικό πόρο του Δήμου μας.

Ενδεικτικάμόνο το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΤΕΠΑ, από 150.000€ ανά περίοδο έχει ξεπεράσει τις 600.000€! Αν συνυπολογίσουμε και την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών, τα νούμερα είναι απογοητευτικά. Η αύξηση που αποφασίστηκε και εγκρίθηκε προφανώς ήταν η ελάχιστη συγκριτικά με την αναγκαία, αν λάβουμε υπόψη τις μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής.

Ενώ λοιπόν υπήρξε ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων, καθώς κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο το αγαθό της Τ/Θ, κάποιοι που προφανώς δεν φέρουν καμία ευθύνηπερίμεναν στη γωνία, να αδράξουν την ευκαιρία να λαϊκίσουνΠαραπληροφορούν τους Δημότεςδυσφημίζουν το αγαθό της τηλεθέρμανσης και δημιουργούν εντυπώσεις. Αν νομίζουν ότι κατά αυτόν τον τρόπο θίγουν τη Δημοτική αρχή ή ότι γίνονται αρεστοί πλανώνται πλάνην οικτράν. Αν ουδέποτε διοικήσουνπου δεν το νομίζω καθώς όπως φαίνεται τους διακρίνει πλήρη επιχειρηματική αναισθησία, θα έχουν όλη την ευχέρεια να βουλιάξουν την επιχείρησηνα λαϊκίσουν ασύστολα, και να ξαναεπαναναφερουν τον κόσμο στους λέβητες πετρελαίου.  Για εμάς είναι επιλογή να διατηρήσουμε την Τ/Θ ζωντανή και να διαφυλάξουμε την φθηνή τηλεθέρμανση του Δήμου μας στο 50% του αντίστοιχου κόστους του πετρελαίου και του αερίου. 

Η σύγκριση δε που επιχειρούν με τις άλλες Τ/Θ της Δυτικής Μακεδονίας είναι εκ του πονηρού, εσφαλμένη και άτοπη, καθώς οι άλλες Τ/Θ συνεχίζουν και τροφοδοτούνται με θερμό νερό από τη ΔΕΗ ΑΕ, όπως και εμείς έως το 2020. Ο ΑΗΣ Αμυνταίου έκλεισε πρώτος από όλους τους σταθμούς και η ΔΕΤΕΠΑ, ως γνωστόν, είναι η μοναδική επιχείρηση που αυτοπαράγει θερμική ενέργεια με καύση στερεών καυσίμων, και προφανώς έχει εντελώς διαφορετικά κοστολογικά δεδομένα.

Αν έχουν άλλη φθηνότερη επιλογήας το αποδείξουν έμπρακτα και θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά τουςΈως τότε ας σταματήσουν τον ανούσιο λαϊκισμό και τη δημιουργία εντυπώσεων. Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μαςτις πράξεις μας ή την απραξία μας.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου

Άνθιμος Μπιτάκης