Ευχάριστα νέα και ενημερώσεις για μεγάλα θέματα της Π.Ε. Φλώρινας από τον βουλευτή ΝΔ Γιάννη Αντωνιάδη

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε ο βουλευτής ΝΔ Π.Ε. Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου, στο γραφείο του.

ο κ. Αντωνιάδης μίλησε για τα μεγάλα θέματα που αφορούν τον Νομό μας αλλά και για τις εξελίξεις των συναντήσεών του στην Αθήνα.

Ακολουθούν αναλυτικά τα όσα είπε:

Καλησπέρα σας ευχαριστώ για την παρουσία σας έχουμε κάποια ευχάριστα νέα και βεβαίως μία μικρή ενημέρωση για κάποια μεγάλα θέματα τα οποία απασχολούν τους συμπατριώτες μας στο νομό Φλώρινας. Ξεκινάω με τα ευχάριστα νέα εγκρίθηκε, υπογράφηκε από τον Υπουργό τον κ. Σκρέκα το ποσό των 200 χιλιάδων για την αμοιβή του τεχνικού συμβούλου είναι αυτός ο οποίος θα δημοπρατήσει και θα παρακολουθεί τις μελέτες των αρδευτικών δικτύων της Βεγορίτιδας και της Χειμαδίτιδας. Είναι κάτι το οποίο το είχε ζητήσει η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας ο Αντιπεριφερειάρχης ο κ. Βόσδου για να γίνουν πιο γρήγορα οι μελέτες τελικά τα καταφέραμε εγκρίθηκαν τα χρήματα και άρα θα είναι ένας τεχνικός σύμβουλος ο οποίος θα βοηθήσει στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην υλοποίηση και στην εκπόνηση όλων αυτών των μελετών. Το θετικό επίσης είναι ότι λέω δεν θα τα κάνει αυτά το Υπουργείο αλλά θα τα κάνει η περιφέρεια και όποτε είμαστε εντάξει.

Το δεύτερο θετικό είναι η έγκριση υπογραφή πάλι από το πράσινο ταμείο 900 χιλιάδων για την ίδρυση κέντρου καινοτομίας και εκπαίδευσης στη Φλώρινα είχαμε τα εγκαίνια την προηγούμενη εβδομάδα για το Εκπαιδευτικό Κέντρο για τις ανανεώσιμες πηγές στο Αμύνταιο στο Δημαρχείο του Φιλώτα και τώρα έχουμε την έγκριση που είναι πολύ σημαντικό θα το υλοποιήσει και θα το διαχειρίζεται ο όμιλος ενεργών νέων.

Και το τελευταίο υπόγραψε ο κ. Σκρέκας το ποσό των 1.900.000 ευρώ για το κολυμβητήριο Φλώρινας θα υπάρχει μία ενεργειακή αναβάθμιση και άρα πλέον το κολυμβητήριο θα είναι λειτουργικό και θα μπορεί ο Δήμος να το λειτουργήσει γιατί είναι γεγονός ότι είναι ένας βραχνάς είναι ένα έργο πολύ σημαντικό αλλά δεν μπορέσαμε να το λειτουργήσουμε.

Δεύτερη ανακοίνωση αφορά τον κάθετο άξονα. Είχα επισκεφτεί τον αρμόδιο υφυπουργό  τον κύριο Καραγιάννη ο οποίος ενδέχεται να μας επισκεφτεί μέχρι τα Χριστούγεννα, έχουμε δύο θετικές εξελίξεις, η μία είναι ότι όλο το κομμάτι του άξονα Φλώρινα Πτολεμαΐδα μπαίνει στο έργο μελέτη κατασκευή για το κομμάτι το οποίο φτάνει μέχρι τον Αμύνταιο, Αμμοχώρι Αμύνταιο που ήδη η μελέτη ολοκληρώνεται απομένει το περιβαλλοντικό την εβδομάδα αυτή που κατεβαίνω κάτω θα συναντήσω τον κ. Ταβαρά  για να το βάλει σε προτεραιότητα και εφόσον λοιπόν και το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης  τελειώσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο τετράμηνο υπολογίζουμε και δεσμεύτηκε ο υπουργός να το δημοπρατήσει το κομμάτι το συγκεκριμένο και το υπόλοιπο θα ακολουθήσει την κανονική ροή του.

Είχαμε προβλήματα με τις εργατικές κατοικίες Αμυνταίου ένα μέρος των εργατικών κατοικιών δεν μπορούν οι άνθρωποι να τις πουλήσουν να πάρουν τίτλους και όλα αυτά, το παρακολουθώ το θέμα περίπου 8 μήνες έχει πάρα πολλά προβλήματα τα έχουμε βάλει σε μία σειρά χωροθέτησης, πολεοδόμησης και οτιδήποτε χρειάζεται και έχουμε κανονίσει, τώρα που θα κατέβω, να κλείσουμε το ραντεβού και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα έρθει το κλιμάκιο των υπηρεσιακών παραγόντων από την Αθήνα για να ενημερώσει όλους τους ιδιοκτήτες για το τι κάνουμε και πότε θα ολοκληρωθεί.

Το θέμα των ξύλων υπάρχει μία καθυστέρηση φέτος ενώ τα προηγούμενα χρόνια το έχω πει και σε άλλη συνέντευξή πήγαινε από  νωρίς από το Μάρτιο από τον Απρίλιο και ερχότανε εγκαίρως τα χρήματα φέτος όταν πήγαμε μου λέγανε υπηρεσιακοί παράγοντες δεν χρειάζεται το ξέρουμε, δεν χρειάζεται το ξέρουμε φέτος καθυστέρησε η χρηματοδότηση είμαστε λίγο πάνω το 50% των κοινοτήτων που έχω πάρει πριν από λίγο είχαμε μία συνάντηση με την κυρία Γλούφτση για να ενημερωθώ είναι η ροή ικανοποιητική αλλά φέτος έχουμε καθυστέρηση και το ομολογώ και κάναμε και την αυτοκριτική.

Πριν έρθω εδώ είχαμε χθες με τον Δήμαρχο Αμυνταίου και την κυρία Ζιώτα για να δούμε πώς προχωράει η υλοποίηση της δέσμευσης της κυρίας Μενδώνη για την κατασκευή ενός πολυχώρου το οποίο θα περιλαμβάνει μουσείο εντός εισαγωγικών δηλαδή επισκέψιμος χώρος εργαστήριο και αποθηκευτικό χώρο. Θα είναι στην είσοδο του Αμυνταίου μπαίνοντας πριν μπούμε στο Αμύνταιο αριστερά. Είδαμε Λοιπόν τι γίνεται αναλαμβάνει ο δήμαρχος την μελέτη και εφόσον η μελέτη μέχρι την άνοιξη είναι έτοιμη Φεβρουάριο Μάρτιο η κυρία Υπουργός δεσμεύτηκε να το εντάξει.

Σήμερα είχαμε την ίδια Σύσκεψη και με το Δήμαρχο Φλώρινας για το ανοιχτό θέατρο που θέλει να κάνει στο ποτάμι, έχει ήδη κάνει την ανάθεση για τη μελέτη ο δήμαρχος δεσμεύτηκε όπως τον διαβεβαίωσαν μέχρι τέλη του έτους το αργότερο τέλη Ιανουαρίου να είναι έτοιμη  και η κυρία Μενδώνη υποσχέθηκε ότι θα μπει και αυτό το έργο για να κατασκευάσουμε ένα υπαίθριο ανοιχτό θέατρο.

Για το ΚΕΦΙΑ είχαμε τη συνάντηση με τον Υπουργό και προχωράμε τώρα στην αναβάθμιση του ως ένα κέντρο για όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχει τον δρόμο του,θα ακολουθήσει σύσκεψη  τώρα στην Αθήνα πάλι που θα ξαναπάω για να δούμε πως συνεχίζεται η υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης και τελευταία είχα μία σύσκεψη χθες στο γραφείο μου, με τους παραγωγούς μήλων η οποία … στο προανθικό στάδιο και καταστροφές του 21. Τα κεράσια και τα ροδάκινα πήραν την αποζημίωση, τα μήλα της Φλώρινας όχι, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μπούνε μέσα και θα τα πάρουν υπολογίζουμε τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου να έχουν δοθεί απομένουν πολλοί λίγοι παραγωγοί για τα φουντούκια για τα αμύγδαλα, τα μύρτιλλα και ένας που έχει Ιιπποφαές να μπούνε και αυτοί για να κλείσει και αυτή η πληγή. Είναι κάτι το οποίο το δικαιούνται οι αγρότες μας, οι δενδροκαλλιεργητές για να μπορέσουν να πάρουν την αποζημίωσή και τελευταία περιμένουμε το ραντεβού για τη ζημιά που είχαμε στις Πρέσπες σε συνεννόηση με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ έχουν γίνει επιτόπιες επισκέψεις. Ο ΕΛΓΑ  αναγνώρισε ότι έχουμε το 100% της καταστροφής θα πάρουν το μάξιμουν, που είναι περίπου, 600 ευρώ ανά στρέμμα απλώς το πρόβλημά μας είναι ότι έχουμε καταστροφή και στα καλάμια και τώρα επίκειται μία συνάντηση η οποία μάλλον θα γίνει στο τέλος της άλλης εβδομάδος γιατί ο κ. Γεωργαντάς θα λείπει εκτός Ελλάδος, στις αρχές, για να βρούμε ένα τρόπο να αποζημιωθούν οι άνθρωποι για τα καλάμια.

ΔΗΜ. Κύριε Αντωνιάδη  είπατε ότι σε ένα τετράμηνο πεντάμηνο θα δημοπρατηθεί το τμήμα του κάθετου άξονα Αμμοχώρι ξινό νερό σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχει εναχθεί;

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανα στον υπουργό. Ο υπουργός μου είπε ότι έχει τρεις εναλλακτικές λύσεις. Τρεις εναλλακτικές λύσεις, μέσα στις εναλλακτικές είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του υπουργείου το δικό του και νομίζω αν κατάλαβα καλά ενδεχομένως να είναι από το ταμείο ανάκαμψης. Δεν ξέρει σε ποιο από τα τρία δεσμεύτηκε όμως ότι σε ένα από τα τρία θα μπει. Γιατί ήταν αυτή η πρώτη ερώτηση εντάξει η μελέτη θα τελειώσει αν υπάρχουν τα χρήματα, μου λέει τα χρήματα υπάρχουν, έχω τρεις εναλλακτικές λύσεις σε μία από τις τρεις θα μπει οπωσδήποτε. Μιλάμε για την κατασκευή. Μόνο για την κατασκευή γιατί την μελέτη είναι επαρκής η χρηματοδότηση και θα τελειώσει όλα αυτά με την προϋπόθεση, γιατί βιάζομαι και εγώ, κι εγώ θέλω να το παρουσιάσω γιατί είναι μία από τις δεσμεύσεις μου. Τουλάχιστον αυτό το κομμάτι το οποίο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Και εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης με την Εγνατία ο υπουργός παίρνει αυτό το κομμάτι το κάνει μελέτη-κατασκευή. Η μελέτη κατασκευή έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό το θετικό είναι ότι εκ των προτέρων είναι δεσμευμένα τα χρήματα για την κατασκευή. Και εφόσον τελειώσει η Μελέτη δεν θα ψάχνουμε λεφτά. Όπως γίνεται τώρα, πάντως τον ρώτησα μπορώ να ανακοινώσω ότι τα χρήματα υπάρχουν και μου είπε μπορείς να το ανακοινώσεις δεν δεσμεύομαι από τώρα ποιο πρόγραμμα θα είναι αλλά έχουμε τις τρεις λύσεις μία από τις τρεις λύσεις θα επιλεγεί. Και θα το πει και ο ίδιος για αυτό τον κάλεσα επειδή το κομμάτι το αρδευτικό της τριανταφυλλιάς το παρακολουθεί το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών που είναι εκεί ο κύριος Καραγιάννης τον κάλεσε λοιπόν να έρθει να εγκαινιάσει το αρδευτικό και να είναι μας μιλήσει για το συγκεκριμένο έργο, να το αναφέρει και ο ίδιος. Και μάλλον θα ρθει.

ΔΗΜ. Και μία δεύτερη ερώτηση συνήθως αυτά τα κέντρα όπως το ΚΕΦΙΑ είναι εξειδικευμένα. έχουνε ένα κέντρο αποθεραπείας το οποίο θα είναι για πάσαν νόσον. Μπορεί να λειτουργήσει θα χρειαστεί να γίνει ένα νέο νοσοκομείο.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Για το συγκεκριμένο ο υπουργός είπε ότι θα αλλάξει τελείως η φιλοσοφία από αυτή που είναι τώρα εάν θα πάμε στην αναβάθμιση που σημαίνει ότι θα προσληφθούν άλλοι τόσοι και περισσότεροι πολύ περισσότεροι από αυτούς που είναι τώρα και νοσοκόμοι και γιατροί και οι πάντες. Θα αλλάξουν τα πάντα και θα δούμε αν θα είναι δύο κατευθύνσεων. Για αυτούς που έχουν την αποκατάσταση από κάποια ασθένεια ή για αυτούς που έχουν την αποκατάσταση από κάποιο ατύχημα ή μπορεί και τα δύο. Αυτό θα το δούμε προχωράμε τώρα στην πορεία να διευκρινιστούν για να δούμε τι έχει υπόψη του το Υπουργείο και τι μπορεί να γίνει. Θα δούμε τι έγινε σε άλλα μέρη και θα ακολουθήσουμε το πιο επιτυχημένο παράδειγμα.

ΔΗΜ. Κύριε Αντωνιάδη το ερώτημά μου έχει σχέση με το κλειστό κολυμβητήριο. Εδώ και μία 20ετία η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να το λειτουργήσει είναι μεγάλο βήμα που επιλύθηκε τελικά αυτό το πρόβλημα όταν θα δοθεί σε χρήση θα γίνουν εγκαίνια εκ νέου με τη δέουσα λαμπρότητα που αρμόζει σε ένα έργο που κόλλησε 20 χρόνια ή θα συνεχίσει απλά τη λειτουργία του?

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Το θέμα είναι ότι ενεργειακή αναβάθμιση νομίζω θα προχωρήσει γρήγορα και εναπόκειται τώρα στο δήμαρχο να δει και πως θα το λειτουργήσει να δει αν θα το λειτουργήσει ο ίδιος ή αν θα το μισθώσει  σε κάποιον ιδιώτη αυτό θα το αποφασίσει ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο και αναλόγως φαντάζομαι θα είναι σημαντικό γεγονός η λειτουργία του κολυμβητηρίου και νομίζω ότι θα γίνουν και εγκαίνια είναι πολύ σημαντικό και βλέπω ότι το χρειαζόμαστε καθημερινά και το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το ενεργειακό κανείς δεν μπορούσε να αντέξει το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία του. Και βέβαια θα πάει και το αέριο εκεί θα γίνει και αυτή η ενεργειακή αναβάθμιση και όλα μαζί νομίζω θα συντελέσουν στην ομαλή λειτουργία.