Η αλλαγή του Δ.Σ. της «Ξινό Νερό» και η πολιτική ηθική

Πολύς λόγος έχει γίνει για την απουσία έξι (6) Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμυνταίου με μοναδικό θέμα την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ξινό Νερό». Αφήσαμε επίτηδες να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα πριν αιτιολογηθεί αυτή η απουσία, διότι στις πολιτικές διαφωνίες εντός της Δημοτικής Παράταξης είναι καλό να δίνεται χρόνος και σε κάθε περίπτωση να παρουσιάζονται τα γεγονότα με τη μέγιστη δυνατή νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Καταρχάς δεν πρόκειται για απουσία, αλλά για μη παρουσία! Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι βρισκόμασταν στον χώρο του Δημαρχείου, αλλά δεν προσήλθαμε στη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενοι με τον τρόπο αυτό για την αυταρχική στάση του Δημάρχου, κ. Άνθιμου Μπιτάκη.

Είχε προηγηθεί συνάντηση της Δημοτικής Ομάδας λίγες ημέρες νωρίτερα, όπου συζητήθηκε το θέμα της αλλαγής του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ξινό Νερό» και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, παρουσία του Δημάρχου, είχαμε συμφωνήσει να μην αλλάξει! Μία ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Ομάδας, που ο Δήμαρχος έπρεπε να σεβαστεί…

Μετά από αυτή την ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Ομάδας περί μη αλλαγής της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ξινό Νερό», λάβαμε με πολύ μεγάλη έκπληξη όλων μας πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της μονομετοχικής επιχείρησης! Μία εξέλιξη που έδειχνε μεθόδευση χωρίς να γνωρίζει κανένας μας τίποτα, αλλά και βιασύνη… Γιατί άραγε;

Ο Δήμαρχος, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, απέφυγε συστηματικά να συναντηθούμε ως Δημοτική Ομάδα πριν την συνεδρίαση και να συζητήσουμε το θέμα, όπως συνηθίζεται. Μετά από μεγάλη πίεση δέχθηκε να συναντηθούμε την Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020, στις 13:00, ενώ η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα γινόταν στις 18:00. Τελικά ο Δήμαρχος προσήλθε στη συνάντηση της Δημοτικής μας Ομάδας, με τεσσεράμισι ώρες καθυστέρηση, στις 17:30 και είχαμε την «πολυτέλεια» να συζητήσουμε το θέμα για 15 λεπτά. Δεν μας έδωσε κανένα στοιχείο, δεν μας έκανε καμία ενημέρωση, παρά μόνο ήθελε να συμφωνήσουμε σε ένα θέμα στο οποίο είχαμε αντιταχθεί έντονα και ομόφωνα στην προηγούμενη συνάντησή μας.

Εύκολα καταλαβαίνει ο κάθε καλόπιστος συνδημότης μας ότι η μη παρουσία μας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μία βαθύτατα πολιτική πράξη εναντίωσης στην αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά που έδειξε ο Δήμαρχος κ. Άνθιμος Μπιτάκης εμπαίζοντας τους Δημοτικούς Συμβούλους της Δημοτικής του Παράταξης.

Βεβαίως, τον ίδιο δεν τον ένοιαξε και πολύ διότι, όπως έγινε ξεκάθαρο από τη διαδικασία της συνεδρίασης, είχε φροντίσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της Δημοτικής Παράταξης του κ. Θεοδωρίδη. Είναι δεδομένο και ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι προτίμησε να  συνεννοηθεί με τους πολιτικούς μας αντιπάλους και να αφήσει εμάς στο σκοτάδι για τις προθέσεις του. Πρόκειται για πολιτικούς ακροβατισμούς που δεν έχουν θέση στην αυτοδιοίκηση! Σε τελική ανάλυση πρόκειται για κατάργηση της ηθικής που υπάρχει στη Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση…

Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: κροκοδείλια δάκρυα, αποπομπή δύο Αντιδημάρχων από το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ξινό Νερό» και ένταξη στη σύνθεσή του μη σχετικών ανθρώπων που επέλεξε με βάση την προθυμία τους και όχι τις γνώσεις τους ή την πολιτική τους εμπειρία… Φυσικά, την Προεδρεία ο κ. Μπιτάκης την κράτησε για τον εαυτό του, ως απόλυτος άρχων, αφού κανένας άλλος δεν είναι άξιος για τη θέση αυτή. Και όλα αυτά με την συναίνεση και υποστήριξη του κ. Θεοδωρίδη!

Η Αυτοδιοίκηση προχωράει με ρήξεις και συναινέσεις, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει με αυταρχικές συμπεριφορές. Η κατάργηση της «ενός ανδρός αρχής» ήταν το σύνθημά μας προεκλογικά και βλέπουμε ότι ο κ. Μπιτάκης γίνεται πιο συγκεντρωτικός και πιο αυταρχικός από τον προκάτοχό του και πολιτικό μας αντίπαλο κ. Θεοδωρίδη. Δηλώνω παρών και έτοιμος να στηρίξω το πρόγραμμα της Δημοτικής μας Παράταξης, αλλά ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ανεχτώ την καταστρατήγηση των βασικών μας αρχών, με βάση τις οποίες πολιτεύομαι εδώ και χρόνια.

 

Γεώργου Τρύφων

Δημοτικός Σύμβουλος