Η κυβέρνηση βάζει λουκέτο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Στις 27/08/2021 ανακοινώθηκαν οι βάσεις των σχολών και ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι όλων όσοι ήταν επιφυλακτικοί απέναντι στην εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στα ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς πάνω από 40.000 υποψήφιοι έμειναν εκτός τριτοβάθμιας. Η Ν. Κεραμέως κατόρθωσε να υποβαθμίσει έτι περαιτέρω τμήματα και ολόκληρα ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκειμένου να ανθίσει η διαδικασία της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με μοναδικούς κερδισμένους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κολεγίων.

Τεράστιο είναι το πλήγμα και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που ούτως ή άλλως βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 13/05/2021 ότι οι θέσεις για νέους φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 είναι περίπου 5200, τρεις μήνες μετά, λόγω της ΕΒΕ, οι εισακτέοι στο ΠΔΜ είναι λιγότεροι από τους μισούς, ήτοι 2300 φοιτητές. Γεγονός που σημαίνει ότι τμήματα όπως το Μαθηματικό Καστοριάς,  Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Κοζάνης, Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης Κοζάνης, Οργάνωσης και Διοίκησης στα Γρεβενά, Γεωπονίας Φλώρινας οδεύουν ολοταχώς για κλείσιμο καθώς ανακοίνωσαν ελάχιστο έως και μηδενικό αριθμό εισακτέων.

Είναι λοιπόν σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία λειτουργεί ως ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων και ακολουθεί την ακριβώς αντίστροφη πολιτική σε σχέση με αυτήν που εφάρμοζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να δημιουργεί νέα  πανεπιστημιακά τμήματα, να προσλαμβάνει προσωπικό, να επενδύει σε υποδομές και να δίνει την δυνατότητα σε περισσότερους νέους να σπουδάσουν δωρεάν στα ελληνικά πανεπιστήμια,  μειώνει τους εισακτέους, μειώνει την χρηματοδότηση, κλείνει πανεπιστημιακά τμήματα. Η ΕΒΕ έχει ως μοναδικό σκοπό την εξόντωση των περιφερειακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε οι απόφοιτοι της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά -εφόσον έχουν αυτή τη δυνατότητα- για αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτική εκπαίδευση.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την πολιτική πρακτική που αποκλείει ανθρώπους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στερώντας τους τη δυνατότητα δημόσιας δωρεάν και ποιοτικής εκπαίδευσης. Η Δυτική Μακεδονία δεν αντέχει να προσθέσει στις επιπτώσεις τις απολιγνιτοποίησης και του παρατεταμένου lock down που αφαίμαξε οικονομικά τους πολίτες της περιοχής, άλλη μία περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειες που θα αναγκαστούν να στραφούν σε ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης για τα παιδιά τους. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της ΕΒΕ και την συνέχιση της λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, με γνώμονα την δωρεάν προσφορά υψηλών προδιαγραφών επιστημονικών γνώσεων σε όλους τους φοιτητές/τριες.

Κοινή ανακοίνωση Οργανώσεων νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας