Η Πέτη Πέρκα στον ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε έτοιμο το GSMR και στα 4 χρόνια δεν κατάφεραν να πάρουν πιστοποίηση» (video)

H Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην αρχική της τοποθέτηση σημείωσε: «Θα μείνω λίγο σε αυτά που δεν απαντήθηκαν. Συμφωνώ ότι πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Έχουμε έναν σοβαρό σχεδιασμό για τον σιδηρόδρομο, καθότι για μας είναι το πιο ασφαλές και οικολογικό μέσο. Δεν είναι γκρίνια, αλλά κάπως πρέπει να δούμε τι έχει γίνει, τι έχει πάει στραβά και τι δεν πρέπει να επαναληφθεί».

Σε ό,τι αφορά στις δικλείδες ασφαλείας, παρατήρησε: «Μία-μία μας βγάζουν ότι λειτουργούσαν, ότι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα λειτουργούσε (!). Παράλληλα έχουμε ανακοίνωση του ΟΣΕ που λέει ότι δεν λειτουργούσε, αλλά και μαρτυρίες εργαζομένων. Θα κριθεί αυτό που λέει η κυβέρνηση και θα φανεί η αλήθεια. Δεν απαντήθηκε και δεν μπήκε καθόλου στην κουβέντα γιατί δεν λειτουργούσε το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου. Οι δύο σταθμάρχες μας είπαν ότι έπρεπε να είναι παρόντες και δεν ήταν, ούτε αυτό απαντήθηκε. Επίσης, δεν απαντήθηκε γιατί δεν λειτούργησε το GSMR, το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας. Αυτό ήταν μια σύμβαση της Siemens του 2006, την οποία παρέδωσε η ΕΡΓΟΣΕ, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα είχε γίνει και εκπαίδευση. Στα 4 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ δεν πήραν πιστοποίηση (!). Ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας, προσπαθούσε να βρει με το κινητό του τον μηχανοδηγό της άλλης αμαξοστοιχίας. Άρα δεν λειτουργούσε. Το GSMR είναι ένα σύστημα που το ακούν όλοι και η επικοινωνία των μηχανοδηγών θα μπορούσε να αποτρέψει το ατύχημα».

Προχωρώντας σε ένα γενικότερο συμπέρασμα για την επόμενη μέρα, η κα Πέρκα, σημείωσε: «Για πολλά χρόνια, το παλιό πολιτικό σύστημα δεν πρόσεχε τι συμβάσεις υπογράφει. Η 717 (μετά από έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ε.Δ.ΕΛ. – κατατέθηκαν όλα από τον κ. Σπίρτζη) δείχνει ακριβώς την παθογένεια πώς μια κακιά σύμβαση και ενδοεταιρικές διαφωνίες μπορεί να καθυστερήσουν και να ‘κολλήσουν’ ένα έργο. Οι συνάδελφοί μας, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΡΓΟΣΕ, έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν και αυτό το καταθέτω με σαφήνεια».

Σχετικά με τις αναφορές του πρώην Υπουργού κ. Καραμανλή, δήλωσε: «Ξαφνικά μιλάει για σταθμούς, πρωτόκολλα παραλαβής κλπ. Αυτό είναι ένα κομμάτι του έργου. Δεν είναι όλο το έργο που είναι 500 χλμ καλωδιώσεις. Η πορεία του έργου μετριέται από τις απορροφήσεις».

«Η σύμβαση 717 κι ενώ είχε 14 μήνες χρονοδιάγραμμα, είχε τόσα προβλήματα που έπρεπε να προχωρήσουμε σε συμπληρωματική σύμβαση. Αυτό κάναμε εμείς ως κυβέρνηση. Ολοκληρώσαμε το 72% του φυσικού αντικειμένου μιας σύμβασης που παραλάβαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με χίλια προβλήματα. Να είναι πολύ προσεκτιοί όσοι λένε ότι το 72% είναι απλά απορρόφηση χρημάτων και όχι υλοποιημένο φυσικό αντικείμενο, γιατί αυτό σημαίνει απλά ότι πρέπει να μπει Εισαγγελέας», σημείωσε δηκτικά για την πολύκροτη σύμβαση 717.

Στο κλείσιμο της τηλεοπτικής της παρουσίας, δήλωσε: «Η πορεία του σιδηρόδρομου στην Ελλάδα είναι μακρά και λυπηρή. Κατά την περίοδο 2010-2014, η τότε κυβέρνηση διάσπασε τον ΟΣΕ και έστειλε τους εργαζόμενους στα μουσεία και στο Υπ. Παιδείας».

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/Q4BMVkore7c