Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γεώργιου Παπαγρηγορίου για το φυσικό αέριο

Η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου Γεώργιου Παπαγρηγορίου για το φυσικό αέριο και την αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης  στα νοικοκυριά της Φλώρινας στην προ ημερησίας συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας:

Κύριε Δήμαρχε,

Διάβασα λεπτομερώς τα δημοσιεύματα για την επιδότηση συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου στη Φλώρινα και εξεπλάγην αρνητικά όπως και συμπολίτες μου με τους οποίους συζητώ.

Διαμαρτύρομαι σε εσάς κ. Δήμαρχε γιατί την υπόθεση του φυσικού αερίου την πήρατε προσωπικά στην πλάτη σας ενταφιάζοντας ταυτόχρονα την τηλεθέρμανση.

Τι σημαίνει κ. Δήμαρχε, διαβάζω την υπουργική απόφαση, αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης με συστήματα φυσικού αερίου στο Δήμο Φλώρινας;

Ότι αν δεχτούμε την εγκατάσταση φυσικού αερίου θα πρέπει να ξηλώσουμε τον καυστήρα πετρελαίου, του pellet, των καυσόξυλων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου θέρμανσης διαθέτουμε; Και εάν η τιμή του φυσικού αερίου είναι ακριβή και μη συμφέρουσα να μη διαθέτουμε εναλλακτική λύση;

Τι σημαίνει κ. Δήμαρχε, ότι η δράση αφορά στην επιχορήγηση έως, επαναλαμβάνω  έως, και 100% του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης καυστήρα φυσικού αερίου; Θα υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις; Δηλαδή η επιχορήγηση που μας λέγατε μέχρι πρότινος ότι θα είναι σε ολόκληρο το ποσό, θα είναι κουτσουρεμένη, ψαλιδισμένη, ακόμα και στο μισό και παρακάτω;

Τι σημαίνει κ. Δήμαρχε, ότι η προθεσμία υποβολής της αίτησης λήγει στις 31/7/2023 και ότι μπορεί να αλλάξει στην περίπτωση που οι διαθέσιμοι πόροι καλυφθούν νωρίτερα;

Ότι δε θα φτάσουν για όλους; Αιτήσεις δηλαδή μέχρι εξαντλήσεως ενός συγκεκριμένου ποσού και μετά δεν υπάρχει για άλλους;

Σε απλά ελληνικά, όποιος προλάβει, ενώ μας διαβεβαιώνατε ότι το μέτρο είναι οριζόντιο για όλους;

Αληθεύει κ. Δήμαρχε ότι στις οικοδομές πρέπει όλοι να βάλουν φυσικό αέριο και εάν κάποιοι δεν επιθυμούν, δε θα μπορεί κανείς να κάνει εγκατάσταση; Αν ισχύει αυτό, λυπάμαι που θα το πω αλλά αυτό λέγεται νταβατζιλίκι.

Αληθεύει κ. Δήμαρχε ότι τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δεν δικαιούνται, πάντα βέβαια στην περίπτωση που το επιθυμούν, φυσικό αέριο;

Αληθεύει κ. Δήμαρχε ότι το κόστος  προμήθειας καυστήρα φυσικού αερίου και εγκατάστασης θα πληρώσουν οι Φλωρινιώτες από την τσέπη τους και θα λάβουν αργότερα τα όποια ποσά επιδότησης; Έχουν άραγε τα νοικοκυριά την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν τα ποσά; Τους ρωτάει κανείς;

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ο ισχυρισμός της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΔΕΠΑ Υποδομών. Ότι το φυσικό αέριο είναι το όχημα για την ομαλή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή. Οικονομικά για εμάς τους Φλωρινιώτες δεν είναι, ούτε μπορεί κάποιος, έστω ελάχιστα σοβαρός, να ισχυρίζεται ότι είναι έργο της μεταλιγνιτικής εποχής και της δίκαιης μετάβασης. Γιατί το ίδιο έργο γίνεται και στα Γρεβενά και στην Καστοριά και στη Δεσκάτη που δεν είναι λιγνιτικές περιοχές. Που δεν υφίστανται τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης με ανεργία και απώλεια εισοδημάτων των κατοίκων που σημαίνει φτώχεια.

Εάν θέλουμε κ. Δήμαρχε να μιλάμε για δίκαιη μετάβαση των πληγέντων, δηλαδή ημών, θα έπρεπε να συνεχιστεί το έργο της τηλεθέρμανσης και οι κάτοικοι να έχουν τη δυνατότητα επιλογής φυσικού αερίου ή τηλεθέρμανσης.

Εάν θέλουμε κ. Δήμαρχε να μιλάμε για δίκαιη μετάβαση μιας περιοχής, όπως η δική μας  που πλήττεται βάναυσα από την απολιγνιτοποίηση, θα πρέπει στο έργο του φυσικού αερίου:

Πρώτον, η επιδότηση προμήθειας καυστήρα και εγκατάστασης να αφορά το 100% του ποσού για όλους και όχι έως 100%, όπως θα γινόταν με τους εναλλάκτες της τηλεθέρμανσης.

Δεύτερον, η επιδότηση να μην πληρωθεί από τους Φλωρινιώτες και να έχουν να λαμβάνουν, αλλά κατευθείαν από το κράτος στην εταιρεία. Στη χειρότερη περίπτωση να γίνει από το υπουργείο εκχώρηση της επιδότησης στην Τράπεζα η οποία θα πληρώνει για λογαριασμό των πελατών με τη χαμηλότερη δυνατή προμήθεια.

Τρίτον, να μπορούν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο όσα καταστήματα ή επιχειρήσεις το επιθυμούν, όπως θα γινόταν στη Φλώρινα και όπως γίνεται με την τηλεθέρμανση στο Αμύνταιο.

Τέταρτον, να διατηρείται το δικαίωμα οι ένοικοι στις οικοδομές να επιλέγουν το είδος της θέρμανσης που επιθυμούν χωρίς εκβιασμούς «ή όλοι φυσικό αέριο ή κανείς».

Πέμπτον, να απαλειφθεί η λέξη αντικατάσταση και να προστεθεί η λέξη προσθήκη στη φράση «αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου στο Δήμο Φλώρινας».

 

Κύριε Δήμαρχε, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Το όνειρο της τηλεθέρμανσης, της φθηνής τηλεθέρμανσης των Φλωρινιωτών, συμβάλλατε να τελειώσει με την απόφαση σας να μη διεκδικήσετε από το ταμείο δίκαιης μετάβασης την κατασκευή εργοστασίου μικτής καύσης λιγνίτη-βιομάζας για την εξασφάλιση παροχής θερμικής ενέργειας..

Τουλάχιστον το φυσικό αέριο για το οποίο κόπτεστε, ανεξάρτητα από την ακριβή του τιμή στη χρήση, να είναι ένα έργο φθηνό και λειτουργικό στο υπόλοιπο σκέλος του και να διασφαλίζει το συμφέρον των Φλωρινιωτών.

Μου χρωστάτε και μία απάντηση από παλιότερη συνεδρίαση.

Εάν οι συνδημότες εγκαταστήσουν φυσικό αέριο και δεν κάνουν χρήση κάποια χρονιά ή περισσότερες λόγω ακριβής τιμής, θα πληρώνουν πάγια λογαριασμών φυσικού αερίου; Δηλαδή θα επιβαρυνθούν και με τη θέρμανση τους και με τα πάγια θέρμανσης που δεν κάνουν χρήση;

Σας ευχαριστώ.