Η «Χάρτα Νέων 2012» από την Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ

«Χάρτα Νέων 2012» – Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των Οικονομικών και Αναπτυξιακών προτάσεων στην Φλώρινα
Η  «Χάρτα  Νέων 2012» παρουσιάστηκε από την Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Φλώρινας

Στο «Κτήμα Πάντου» (Τοπική Κοινότητα Κάτω Υδρούσας) πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου 2012, η εκδήλωση   της ΟΝΝΕΔ με θέμα «Οικονομία & Ανάπτυξη», στο πλαίσιο των πανελλαδικών εκδηλώσεων της «Ελλάδα – Αλλαγή».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά θέσεων και προτάσεων, πάνω σε 8 ενότητες οι οποίες είναι βγαλμένες μέσα από την εργασία και την εμπειρία νέων ανθρώπων.
Οι οκτώ ενότητες αφορούν τη επιχειρηματικότητα, την οικονομία, τον τουρισμό και τον αγροτικό τουρισμό, θα επεκταθεί μετά σε θέματα ασφάλειας στο Νομό Ροδόπης, έπειτα στα Δωδεκάνησα για τη θητεία και σε άλλες πέντε περιοχές, προκειμένου να αναπτύξουμε όλη τη χάρτα των νέων.
Η βαθιά κρίση που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ξεκάθαρο πως έχει τις ρίζες της στην οικονομία. Η διόγκωση του δημοσίου χρέους, η αδυναμία διαχείρισης των δημοσιονομικών μεγεθών αλλά και η έλλειψη ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου είναι μερικές από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα μας στη σημερινή κατάσταση.
Τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης έχουν εξαντληθεί. Για αυτόν το λόγο χρειάζονται άμεσα πρωτοβουλίες οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο προς την ανάκαμψη. Στην προσπάθεια αυτή, καλούμαστε να έχουμε κεντρικό ρόλο οι νέοι άνθρωποι. Με όπλα τις γνώσεις και την εμπειρία μας, έχουμε όλα τα εχέγγυα ώστε να πρωταγωνιστήσουμε στην αναπτυξιακή πορεία που θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα.
Πάνω σε αυτή τη λογική,   πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο οινοποιείο «Πάντου» στην Φλώρινα, ύστερα από ξενάγηση των παρευρισκόμενων στις εγκαταστάσεις και στον τρόπο  λειτουργίας του.
Μίλησαν ο Σιδηρόπουλος Γιώργος για την αγροτική ανάπτυξη, ο Δημητρόπουλος Νίκος για την νεανική επιχειρηματικότητα και ο Μαρτάτος Γιάννης για τις θέσεις της ΟΝΝΕΔ για την οικονομία και την ανάπτυξη.
Για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας:
•    Επαναφορά του αφορολόγητου για τα κέρδη μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000)
ευρώ από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέρου επαγγέλματος ή από τη συμμετοχή σε ομόρρυθμη εταιρεία, όσων υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη, εφόσον ο φορέας ή οι φορείς της επιχείρησης κατά την έναρξη δεν έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών. Επέκταση στα πέντε έτη (έτος έναρξης και τέσσερα επόμενα) μπορεί να εξεταστεί για την περίπτωση των φορέων επιχειρήσεων που έχουν ηλικία μικρότερη των 25 ετών.
•    Απαλλαγή από φοροεπιβάρυνση της δανειοδότησης σχεδίων νεανικής επιχειρηματικότητας.
•    Θεσμοθέτηση ειδικών ζωνών νεανικής επιχειρηματικότητας στις Περιφέρειες.
•    Μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε επιδόματα εργασίας.
Για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα:
•    Συνολική καταγραφή των δημοσίων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, ένταξη τους σε Εθνικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης και διάκριση σε ζώνες καλλιέργειας ανάλογα με τα προϊόντα που ευδοκιμούν ανά περιοχή.
•    Διανομή γεωργικών εκτάσεων σε νέους (κάτω των 35 ετών) με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε περιοχής.

•    Έμφαση των κρατικών και περιφερειακών αρχών στη συμβουλευτική υποστήριξη των νέων αγροτών.

•    Δημιουργία πλατφόρμας «ηλεκτρονικής αγοράς» αγροτικών προϊόντων, όπου ο κάθε παραγωγός θα μπορεί να αναρτά τις τιμές και διαθέσιμες ποσότητες των προϊόντων του.

Για την ανάπτυξη του Τουρισμού:
•    Την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης, Διοίκησης και Ολοκλήρωσης, που θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα (τουλάχιστον πενταετίας) και θα συμπεριλαμβάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις για να αλλάξει φυσιογνωμία  ο τουριστικός τομέας μέσα στα επόμενα χρόνια.
•    Ανάπτυξη όλων των υποδομών και ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη (π.χ. σε λιμάνια) μέσα από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
•    Πάγωμα εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων εργαζομένων (κάτω των 35 ετών) σε τουριστικές επιχειρήσεις.

•    Ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας στον τουριστικό τομέα μέσα από φοροαπαλλαγές της δανειοδότησης για έναρξη επιχείρησης και διευκόλυνση της πρόσβασης σε κρατικές, ιδιωτικές και κοινοτικές πηγές κεφαλαιακής υποστήριξης για νέους κάτω των 35 ετών.

•    Ενημέρωση του εγχώριου και διεθνούς κοινού για τα πλεονεκτήματα του τουρισμού στην Ελλάδα και ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και προορισμών (Ορεινός, Συνεδριακός, Πολιτιστικός κ.ο.κ.).
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στις δηλώσεις τους για την εκδήλωση είπαν:
Μαρτάτος Γιάννης, Γραμματέας Περιφερειακών Οργανώσεων ΟΝΝΕΔ και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου
Στα δύο χρόνια της πορείας της ΟΝΝΕΔ οπλοστάσιό μας ήταν οι ιδέες, οι προτάσεις, οι δράσεις και οι παρεμβάσεις μας που έχουμε κάνει και είναι εκατοντάδες και πανελλαδικά. Μετά από την πρόταση παιδείας την οποία παρουσιάσαμε πριν από ένα χρόνο, μετά την κοινωνική πρόταση της ΔΑΠ που παρουσιάσαμε την περασμένη εβδομάδα, ερχόμαστε ξεκινώντας από το Νομό  Φλώρινας προκειμένου να παρουσιάσουμε την χάρτα των νέων που είναι 8 θεματικές ενότητες της ΟΝΝΕΔ για τους νέους. Αφορά την επιχειρηματικότητα, την οικονομία, τον αγροτικό τομέα, την κοινωνική αλληλεγγύη και το πως μπορούν οι νέοι μέσα από τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ που θα είναι με επιχειρήματα και χωρίς στ…. κρητική όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις και μέσα από τις δικές μας προτάσεις θα προσπαθήσουμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι προκειμένου να δημιουργηθούν κάποια πράγματα για να βοηθήσουμε τους νέους και εμάς τους ίδιους που είμαστε σ’ αυτόν τον τομέα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: οι 8 θεματικές ενότητες θα παρουσιαστούν όλες στη Φλώρινα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: όχι, θα παρουσιαστούν ενότητες που αφορούν τη επιχειρηματικότητα, την οικονομία, τον τουρισμό και τον αγροτικό τουρισμό, θα επεκταθεί μετά σε θέματα ασφάλειας που θα πάμε στο Νομό Κομοτηνής, έπειτα θα επεκταθούμε στα Δωδεκάνησα για να μιλήσουμε για τη θητεία σε κάποια από τα νησιά μας και σε άλλες πέντε περιοχές προκειμένου να αναπτύξουμε όλη τη χάρτα των νέων.
Σουμπάσης Δημήτριος, Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής ΟΝΝΕΔ Φλώρινας
Είναι μεγάλη τιμή που η ΟΝΝΕΔ επέλεξε την πόλη μας για να ξεκινήσει τη χάρτα των νέων για το 2012. Σήμερα είναι η πρώτη εκδήλωση και ξεκινάμε με το οικονομία και ανάπτυξη ακολουθούν οι υπόλοιπες 7 θεματικές ενότητες και περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις της ΟΝΝΕΔ.