Θ. Καράογλου: Προτεραιότητα είναι η Φλώρινα να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στον ελληνικό οινικό χάρτη

Τη Φλώρινα επισκέφθηκε, την Πέμπτη 30 Ιουλίου, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και πιο συγκεκριμένα την  4η εκδήλωση οινοτουρισμού «Viva Vino» που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στόχος είναι να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στους φημισμένους αμπελώνες του Αμυνταίου, που παράγουν κρασιά ΠΟΠ ανωτέρας ποιότητας, ώστε το κρασί της Φλώρινας να διεκδικήσει το μερίδιο που του αναλογεί στην παγκόσμια αγορά και ότι το υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σκοπεύει να εφαρμόσει το πρόγραμμα Terra Vino σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επιδιώκοντας την oινική ανάπτυξη, που με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση:

Η οινοτουριστική εμπειρία. Παρουσίαση του έργου Terra Vino

Εισηγητής: Αναστάσιος Ζαφειρίδης – Project Manager, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης)

 Ο οινοτουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Εισηγήτρια: Αλεξάνδρα Γεννή, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

 Οινοτουρισμός στο εστιατόριο. Συνδυάζοντας τους τοπικούς οίνους με τα τοπικά εδέσματα.

Εισηγητής: Κώστας Κοπάτσκας, Οινοποιός – Ιδιοκτήτης Επιχείρησης Εστίασης στη Φλώρινα

Εναλλακτικός τουρισμός και Οινουτουρισμός. Ευκαιρίες ανάπτυξης.

Εισηγητής: Φώτης Κιλιπίρης, Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

Εισαγωγή στη διαδικασία του Food and Wine Pairing & παρουσίαση Food Pairing

Εισηγητής: Γιώργος Παλησίδης, Καθηγητής Γαστρονομίας – Chef

 

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και οι αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Κιοσές και Βασίλης Άμπας, ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης και ο αντιδήμαρχος Φλώρινας Νίκος Δούμτσης.

Ακολουθεί το Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τις επισκέψεις του Υφυπουργού:

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ”

“Η Κυβέρνηση θα δείξει έντονο ενδιαφέρον για την Πτολεμαΐδα ώστε να υπάρξει ένας άλλος τρόπος ανάπτυξης, ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα προκύψει μέσα από διάλογο, κοινωνική συναίνεση και ρεαλιστικές-υλοποιήσιμες προτάσεις” διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι με τον Δήμαρχο Εορδαίας, κ. Παναγιώτη Πλακεντά, ολοκληρώνοντας σειρά επισκέψεων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

“Καταλαβαίνω, κατανοώ και σέβομαι απόλυτα την αγωνία των ανθρώπων όταν ξαφνικά αλλάζει ο τρόπος ζωής τους. Εδώ η “μονοκαλλιέργεια” της περιοχής ήταν η δουλειά στα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Υπάρχει, λοιπόν, ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Θέλω να ξέρουν όλοι ότι αυτό είναι κατανοητό, όπως θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση φροντίζει ώστε με το Ταμείο για τη Δίκαιη Μετάβαση, με τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), αλλά και με το Πρόγραμμα για την Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης” να δείχνει έντονο ενδιαφέρον. Κανείς δεν πρόκειται να είναι μόνος του, η Κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό του” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, εκφράζοντας τη βούληση της Πολιτείας να στηρίξει την επόμενη ημέρα στην περιοχή.

Προέτρεψε, μάλιστα, τον Δήμαρχο Εορδαίας, όπως και όλες τις Δημοτικές Αρχές της Δυτικής Μακεδονίας, να προετοιμαστούν κατάλληλα προκειμένου να αντλήσουν όλα τα χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν στην περιοχή, τα οποία όπως τόνισε θα είναι αυξημένα.

Το πρόγραμμα των επισκέψεων του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) ξεκίνησε από τη Σιάτιστα. Αρχικά συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιο, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δήμο Βοΐου. Εκεί, ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Ζευκλής παρουσίασε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου, ζητώντας τη συνδρομή του κ. Καράογλου στην επίλυση πολεοδομικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Δημοτική Υπηρεσία Δόμησης.

Ακολούθως, ο κ. Καράογλου μετέβη στη Φλώρινα όπου χαιρέτισε την 4η εκδήλωση οινοτουρισμού “Terra Vino” που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης). Στην ομιλία του ο κ. Καράογλου ανέφερε ότι προτεραιότητά του είναι η Φλώρινα να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς στον ελληνικό οινικό χάρτη. “Θέλουμε”, πρόσθεσε, “το καλό Μακεδονικό κρασί να ρέει άφθονο στο αυλάκι της αγοράς με μεγαλύτερες πωλήσεις κάθε φορά στην παγκόσμια αγορά”.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε το Λέχοβο όπου ξεναγήθηκε στο ιστορικό του κέντρο και ενημερώθηκε για τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου, ενώ ολοκλήρωσε τον κύκλο των σημερινών επισκέψεων με τη συνάντηση που είχε στην Πτολεμαΐδα με τον Δήμαρχο Εορδαίας.