Κατασκευή διυλιστηρίου στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς η λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της Φλώρινας

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας εντάχθηκε το έργο κατασκευής διυλιστηρίου στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της Φλώρινας

Την ένταξη του έργου κατασκευής διυλιστηρίου στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Κασαπίδης.

Το έργο, προϋπολογισμού 18.840.000€, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2023, δίνοντας μια οριστική λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης της Φλώρινας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιαννάκης ανέφερε: «Είχαμε κλείσει την τελευταία μας συνάντηση με την ευχή να βρισκόμαστε από δω και πέρα μόνο για καλά νέα. Η σημερινή μέρα είναι μια τέτοια, ιδιαίτερη, μέρα για τον Δήμο, τους συμπολίτες μας, τη Φλώρινα.

Το έργο του διυλιστηρίου στο φράγμα της Τριανταφυλλιάς εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», με δικαιούχο την Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και χρηματοδοτείται με 18.840.000 € από το Ταμείο Συνοχής.

Με την ένταξη αυτή, που πέρασε από χίλια κύματα, φαίνεται η αρχή του τέλους του μεγάλου προβλήματος της ύδρευσης της πόλης της Φλώρινας που αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Έβρεχε πολύ κόβονταν το νερό γιατί βούλωναν τα φίλτρα του διυλιστηρίου, δεν έβρεχε δεν είχε ο χείμαρρος νερό και πάλι στεγνές οι βρύσες. Ένα μαρτύριο για όλους μας.

Στις 12/08/2020 ήταν η υποβολή της πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Ύδρευση πόλης Φλώρινας από φράγμα Τριανταφυλλιάς», συνολικού προϋπολογισμού τότε 17.520.000 €, που αφορούσε την κατασκευή διυλιστηρίου πόσιμου νερού και την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το πόσιμο νερό από το διυλιστήριο στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΦ στην πόλη. Φτάσαμε πλέον στο τελευταίο στάδιο πριν την άμεση δημοπράτηση του.

Με την υλοποίηση του έργου είναι βέβαιο πως θα επιλυθούν τα εποχιακά προβλήματα της σημερινής υδροδότησης της πόλης της Φλώρινας.

Το υποσχεθήκαμε, το μελετήσαμε, το στηρίξαμε, το εντάξαμε και σε συνεργασία με την Δ19 και φυσικά με την συνέργεια του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Κασαπίδη το υλοποιούμε.

Κύριε Περιφερειάρχη, σας εκφράζω την απόλυτη ικανοποίηση μου για την αποτελεσματική συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα σε όλες τις προτάσεις μας που έχουμε υποβάλλει. Είστε θερμός υποστηρικτής μας και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε ως τοπική κοινωνία, ως Δήμαρχος, ως Δημοτικό Συμβούλιο. Η σημερινή παρουσία σας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά αυτή την υποστήριξη σας».

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για τον Δήμο Φλώρινας, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή ένα τεχνικό έργο που θα λύσει οριστικά ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης της Φλώρινας.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Περιφέρειας μας και είναι ίσως το σημαντικότερο γιατί λύνει ένα ζωτικό πρόβλημα για την τοπική κοινωνία. Το πρόβλημα αυτό θα έπρεπε σίγουρα να είχε λυθεί τα προηγούμενα χρόνια, όμως πλέον ήρθε η στιγμή να λυθεί μετά και από την ένταξη συγκεκριμένης πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Είναι ένα έργο των Φλωρινιωτών, που τόσα χρόνια το περιμένανε, και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του μέχρι το τέλος του 2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί».

Από την πλευρά του ο κ. Κασαπίδης είπε:

Να ευχαριστήσω από την πλευρά μου τον φίλο και δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη για την άριστη συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα, μία συνεργασία που αποδίδει καρπούς προς όφελος όλων των δημοτών Δήμου Φλώρινας.

Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για το δήμο της Φλώρινας, είναι μία σημαντική στιγμή όπου μπαίνει σε εφαρμογή ένα τεχνικό έργο που θα λύσει οριστικά, ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα της πόλης της Φλώρινας, όπως το γνώρισα και εγώ στα δυόμισι χρόνια της θητείας μου ως περιφερειάρχης σε στενή συνεργασία με τον Βασίλη όπου πολλές φορές μου επισήμανε είναι το μείζον για τη Φλώρινα και πρέπει να λυθεί. Όπως και ο ίδιος προανέφερε μαζί με τους συνεργάτες μου τον Βασίλη τον Άμπα τον Γιάννη Κιοσέ τον Σωτήρη Βόσδου πολλές φορές έχουμε συνεργαστεί με τον δήμαρχο για να προχωρήσουμε αυτές οι διαδικασίες οι οποίες ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές καθώς είναι ένα έργο ιδιαίτερο αλλά και διοικητικά με πολλές απαιτήσεις. Να πω ακόμη ότι είναι ένα απ τα μεγαλύτερα έργα της περιφέρειάς μας του συνολικού προϋπολογισμού 18.840.000€ και είναι ίσως το σημαντικότερο γιατί ακριβώς λύνει ένα ζωτικό πρόβλημα για μια τοπική κοινωνία που αφορά την ύδρευση μιας μεγάλης πόλης όπως είναι η πόλη της Φλώρινας. Αυτό σίγουρα θα έπρεπε να είχε λυθεί τα πολλά προηγούμενα χρόνια ως ζήτημα και ως πρόβλημα για την Φλώρινα όμως πλέον είναι η στιγμή που θα λυθεί οριστικά μετά και από την ένταξη της πρότασης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης στο ύψος αυτό. Θα πρέπει να πούμε αρχικά ότι το έργο αυτό είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ως περιφερειακή αρχή ώστε να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση του έργου αυτού. Η χρηματοδότηση του αντίστοιχου έργου της ύδρευσης της πόλεως του Αμυνταίου και του Δήμου Αμυνταίου αλλά και ένα ακόμα σημαντικό έργο ύδρευσης που αφορά τον Δήμο Βοίου συνολικού προϋπολογισμού τα τρία έργα 40.000.000€ έχουμε εξασφαλίσει αυτά τα χρήματα από άλλους ευρωπαϊκούς πόρους ώστε να εξασφαλίσουμε αυτά τα 40.000.000 του δικού μας προγράμματος, της περιφερείας μας για άλλα έργα, επομένως έχουμε φέρει άλλα 40.000.000 ευρώ στην περιφέρεια μας και χρηματοδοτούνται σημαντικότατα έργα . Είναι ένα έργο που θα καλύψει τις ανάγκες των δημοτών της πόλης της Φλώρινας και ένα έργο των Φλωρινιωτών που τόσα χρόνια το περιμένανε και σύμφωνα και με τον τεχνικό προγραμματισμό του έργου μέχρι τέλος του 2023 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Βασίλη Γιαννάκη για την άριστη συνεργασία που έχουμε μέχρι σήμερα και έχουμε καταφέρει να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης μεγάλα έργα όχι μόνο για τον δήμο της Φλώρινας αλλά και για την περιφέρειά μας και είμαι βέβαιος ότι πλέον είμαστε σε μία  περίοδο που θα κάνουμε πολλές τέτοιες ανακοινώσεις για μικρά ή μεγάλα έργα που θα αφορούν και τον δήμο της Φλώρινας και συνολικά κάθε Φλωρινιώτισσα και κάθε Φλωρινιώτη.