Κοινή δήλωση του Τομεάρχη και της Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Σ. Φάμελλου – Π. Πέρκα

«Τι να το κάνεις το Περιφερειακό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο όταν έχεις το Υπουργικό Συμβούλιο.. Λες και η Δίκαιη Μετάβαση αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας!!!»

Οι χθεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως το επιτελικό αλαλούμ, αλλά και την πολιτική υποκρισία της ΝΔ, για τη συμμετοχικότητα, τη δημοκρατία και βεβαίως τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, για το καίριο ζήτημα της μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή. Ενώ εξελισσόταν συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, με όλους τους φορείς και τους βουλευτές, με κύριο θέμα την «Ενημέρωση – Συζήτηση επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης», παρουσία και του κ. Μουσουρούλη, ο κ. Χατζηδάκης εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρεται «κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε επίσης την τελική εκδοχή του  masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα

Σαφώς, ο κ. Μουσουρούλης δεν ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για την ήδη ειλημμένη απόφαση έγκρισης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης από την κυβερνητική επιτροπή στην οποία συμμετείχε, ενώ παράλληλα ο κ. Χατζηδάκης, δεν έλαβε υπόψη του ότι το Σχέδιο επρόκειτο να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τον πλήρη εμπαιγμό του Περιφερειακού Συμβουλίου της Δυτικής Μακεδονίας. Τίθεται επομένως, ένα σοβαρό θέμα για το συντονισμό των ενεργειών της Κυβέρνησης και βεβαίως για τη σκοπιμότητα που αυτές εξυπηρετούν. Η αντίδραση όλων στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν έντονη και βεβαίως και των βουλευτών. Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι για ακόμα μια φορά δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Η ΝΔ περιπαίζει κανονικά τους θεσμούς και τους πολίτες, και με τις επιλογές της δείχνει την πλήρη περιφρόνηση και αγνόηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, της τοπικής κοινωνίας αλλά και του ίδιου το κοινοβουλευτικό συστήματος.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση συνολικά να επιδείξει τη θεσμική σοβαρότητα που απαιτείται για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Επειδή η Δίκαιη Μετάβαση δεν μπορεί να αποφασίζεται ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών, οφείλει το ΥΠΕΝ και ο συντονιστής του ΣΔΑΜ να λάβουν υπόψη τους όλα τα σχόλια της διαβούλευσης και να δημοσιοποιήσουν τη σχετική αναλυτική επεξεργασία. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήδη από τις 17.11.2020 έχει καταθέσει αίτημα για τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα «το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των Λιγνιτικών Περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης». Η κυβέρνηση έχει τη δημοκρατική υποχρέωση να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, δίνοντας την ευκαιρία στους βουλευτές όλων των κομμάτων να εκφράσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για ένα ζήτημα που αφορά όχι μόνο τις λιγνιτικές περιοχές αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Χατζηδάκης και η ΝΔ θα αποδείξουν, για μία ακόμη φορά, ότι αποφεύγουν οποιαδήποτε αντιπαράθεση μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια για το ψευδεπίγραφο πράσινο προφίλ τους, εις βάρος όμως της διαμόρφωσης μιας συνολικής πρότασης που εξυπηρετεί πρωτίστως τις ανάγκες της κοινωνίας και το δημόσιο συμφέρον.