Κωνσταντίνος Χήτας: «Μηδενική παραγωγή οπωροφόρων στο Αμύνταιο της Φλώρινας»

Ερώτηση του Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Μηδενική παραγωγή οπωροφόρων στο Αμύνταιο της Φλώρινας»

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών της Φλώρινας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, οι αγρότες του Αμυνταίου βιώνουν την απόλυτη απόγνωση, λόγω της καταστροφής που έχουν υποστεί οι δεντροκαλλιέργειές τους από τον πρόσφατο παγετό. Είναι, δε, τόσο ανυπέρβλητη η απόγνωσή τους, που διεξήγαγαν, προ λίγων ημερών, κινητοποίηση με τα τρακτέρ τους έμπροσθεν του Δημαρχείου Αμυνταίου.

Μάλιστα, ανέφεραν ότι, μέχρι τις 12/04/2021, είχαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια να μην αναμένουν φέτος παραγωγή στα ροδάκινα και στα κεράσια. Ως εκ τούτου, αιτούνται την κήρυξη της περιοχής τους ως παγετόπληκτης, προκειμένου να αποζημιωθούν άμεσα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου να κινητοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ και να προβεί στην καταγραφή των απωλειών των αγροτών του Αμυνταίου της Φλώρινας, προκειμένου να τους αποδοθεί το ακριβές αντίτιμο των αναλογούντων αποζημιώσεων ένεκα καταστροφής της σοδειάς τους, μιας και οι αποζημιώσεις που ήδη τους καταβάλλονται, καλύπτουν μόνον τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ