Με θετικά αποτελέσματα η επίσκεψη στη Φλώρινα του Υφυπουργού Ενέργειας Γιώργου Αμυρά

Ξεκάθαρες λύσεις έδωσε σε προβλήματα που ταλαιπωρούν για πολλά χρόνια ένα μέρος των συμπολιτών μας ο Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Αμυράς, κατά την παρουσία του στη Φλώρινα και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας στις 19 Ιανουαρίου 2023.

Ξετύλιξε το σχέδιο του ΥΠΕΝ για την περιοχή μας για τα δάση  και τις γυμνές εκτάσεις αλλά και με έτοιμη την χρηματοδότηση του Δήμου για την αξιοποίηση περιαστικών δασών στην πόλη και τα χωριά.  Κι αυτό πιστώνεται στον βουλευτή Γιάννη Αντωνιάδη που φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά τόσο τα μεγάλα όσο και τα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας.

Με νομοθετική ρύθμιση και απλούστευση των διαδικασιών έλυσε το πρόβλημα των ιδιοκτησιών που χαρακτηρίστηκαν δασικές εκτάσεις, ώστε οι ιδιοκτησίες να επανέλθουν στην «αρχική χρήση» και να μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να τις αξιοποιήσουν κατά δοκούν. «Τα έχουμε αποσυνδέσει από τη δασική νομοθεσία και μάλιστα η διαδικασία είναι πάρα μα πάρα πολύ απλή. Εγώ που έχω ένα χωράφι και μου έχει βγει δασωμένος αγρός, πηγαίνω στο δασαρχείο και λέω παρακαλώ θέλω να το αξιοποιήσω, άρα το δασαρχείο, αφού το βλέπει στον δασικό χάρτη ότι είναι Α.Δ. (δασωμένος αγρός), σου δίνει τη δυνατότητα, σου δίνει τη βεβαίωση, την έγκριση να το αξιοποιήσεις, να κόψεις αυτά τα δέντρα που υπήρχανε και να το αξιοποιήσεις με τον τρόπο που θέλεις. Εδώ δείχνει πόσο σημαντικό ήταν το ότι έχει η Ελλάδα επιτέλους δασικούς χάρτες».

Εκτός αυτού ο κ. Αμυράς μας έδωσε χρηστικές ειδήσεις για προβλήματα που χρόνια δεν αντιμετωπίστηκαν.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ώστε με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει στη βουλή να λυθεί και το πρόβλημα της ξύλευσης για την κάλυψη των ατομικών αναγκών,    δίνοντας  προτεραιότητα στους πολίτες των οικισμών,   έναντι των εμπόρων όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

-Αποφασίστηκε να ενταχθούν εκτάσεις στο πρόγραμμα «Antinero» «…για καθαρισμούς, για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, για διάνοιξη δασικών δρόμων καθώς επίσης και για εργασίες διαχείρισης του δάσους, ώστε να το έχουμε προστατευμένο από κινδύνους πυρκαγιάς…».

Μεγάλες εκτάσεις της Δυτικής Μακεδονίας εντάσσονται στο Εθνικό σχέδιο αναδασώσεων,   με χρηματοδότηση πάλι από το ταμείο ανάκαμψης που είναι άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά θα φυτευτούν στην περιοχή μας  20 εκατομμύρια δέντρα τα οποία θα είναι πλατύφυλλα, αειθαλή, βραδύκαυστα και θα παίζουν τον ρόλο και της πυρασφάλειας στις μικτές ζώνες αλλά και των δεσμευτών του διοξειδίου του άνθρακα.

–  Στις επόμενες βδομάδες  ξεκινάει η  χρηματοδότηση αξιοποίησης των ιδιωτικών δασών.   «Θα χρηματοδοτήσουμε επίσης κοινότητες, χωριά και ιδιώτες που κατέχουν ιδιωτικά δάση ή έχουμε τα δάση τα διακατεχόμενα. Αλλάζουμε τους όρους της δασοπονίας και επιτρέπουμε πλέον και στην ιδιωτική δασοπονία να έχει μέρος, να αντλεί πόρους από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα που τρέχει το υπουργείο περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο δημιουργίας εθνικού δικτύου μονοπατιών το Υπουργείο «προσκαλεί τους δήμους και τις περιφέρειες να μας φέρουν προτάσεις για μονοπάτια, για πεζοπορικές διαδρομές, για διαδρομές θρησκευτικού χαρακτήρα, φυσιολατρικού, ιστορικού, διαδρομές για άτομα που κινούνται σε αμαξίδιο όπως επίσης και για ορεινή ποδηλασία.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα 30 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης, 100% η χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις περιφέρειες για να φτιάξουμε ένα εθνικό δίκτυο μονοπατιών…». Μάλιστα για το πρόγραμμα αυτό ο κ. Αμυράς αναφέρθηκε  και στην στενή συνεργασία που έχει με τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη.

Για την εισαγόμενη μόλυνση από την λιγνιτική ενεργειακή μονάδα της Βόρειας Μακεδονίας που λειτουργεί κοντά στα σύνορα μας ο κ. Αμυράς θα μας στείλει τα στοιχεία αν υπάρχει μόλυνση και πόση.

   

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Είναι μεγάλη χαρά, πραγματικά  χαίρομαι όταν βρίσκομαι εδώ στη Φλώρινα και γενικά στη Μακεδονία, μεγάλη τιμή και ευχαριστώ τον βουλευτή μας τον Γιάννη Αντωνιάδη για την πρόσκληση. Με τον Γιάννη Αντωνιάδη μιλάμε 200 φορές την εβδομάδα στο τηλέφωνο και από κοντά, έρχεται συνέχεια με προτάσεις αλλά και με προβλήματα που θέλουνε λύσεις εξάλλου αυτός είναι ο ρόλος μας να επιλύουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Μιλώντας για προβλήματα των πολιτών  εγώ θα έλεγα ότι υπήρξαν προβλήματα που επιλύσαμε, όχι απλά καθημερινότητας, αλλά δεκαετιών, κυρίως θέματα που σχετίζονται με τη δασική νομοθεσία και με κάποιες διαφορετικές αντιλήψεις που υπήρχαν στο παρελθόν οδηγώντας και το δάσος σε μία γυάλα που σήμαινε ότι δεν ήταν προστατευμένο  και οδηγώντας τους ανθρώπους σε μια αποξένωση ακριβώς από αυτόν τον θησαυρό. Εμείς έχουμε βρει την ισορροπία, έχουμε αλλάξει και εξελίξει τη δασική νομοθεσία προς όφελός του δασικού οικοσυστήματος αλλά και διασφαλίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα των ανθρώπων θέλουνε να κάνουνε τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τον νόμο.

Αγαπητέ κ. Κασαπίδη, Περιφερειάρχα,  χαίρομαι πάντα να συνεργάζομαι μαζί σας διότι βλέπετε μπροστά. Όπως ο Γιάννης Αντωνιάδης, έτσι και εσείς και ο Δήμαρχος Βασίλης Γιαννάκης βεβαίως αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης ο Σωτήρης Βόσδου με τον οποίο είχαμε εξαιρετική συνεργασία στην κρίση με τη γρίπη των πτηνών, εσείς βλέπετε μπροστά και έτσι πρέπει , και νομίζω ότι βάζοντας μπροστά οραματικά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και τα κάνει ενδεχομένως και η Ευρώπη σε κάποιες περιπτώσεις, ήρθε η ώρα να τα κάνουμε και εμείς εδώ και χαίρομαι να συνεργάζομαι μαζί σας.

Η Φλώρινα, και η ευρύτερη Δυτική Μακεδονία, έχει ένα ανοιχτό θησαυροφυλάκιο που είναι η σπουδαία βιοποικιλότητα της και τα τοπία της. Εμείς, το υπουργείο περιβάλλοντος, ερχόμαστε αρωγοί και να προστατεύσουμε αυτές τις σπουδαίες δυνάμεις του νομού αλλά και να διευκολύνουμε και τον δήμο και την περιφέρεια για να κάνουμε πράγματα που πρέπει, και αυτά είναι: Η προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής και η προστασία και αξιοποίηση του.  Μιλώντας για προστασία, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να εντάξουμε στο μεγάλο πρόγραμμα «Antinero»   που τρέχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και κλιματικής κρίσης, να εντάξουμε εκτάσεις για καθαρισμούς, για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, για διάνοιξη δασικών δρόμων καθώς επίσης και για εργασίες διαχείρισης του δάσους, ώστε να το έχουμε προστατευμένο από κινδύνους πυρκαγιάς και τις επόμενες ημέρες η επιθεωρήτρια δασικής πολιτικής της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου κ. Τσιατούρα να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες της περιφέρειας και του Δήμου έτσι ώστε να εντοπίσουμε τα σημεία που πρέπει να παρέμβουμε. Πέραν της προστασίας όμως του δασικού πλούτου της περιοχής αυτό που πρόκειται να κάνουμε σε συνεργασία μαζί σας είναι και να το αναδείξουμε συνδέοντας τον δασικό πλούτο με τη δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να αντλήσουν πόρους και τον οικοτουρισμό και με μία νέα διαχείριση του δάσους και με εμπλουτισμό των όρων της δασοπονίας.

Κάθε δάσος κρύβει μέσα του, εκτός από το ξύλο, εκτός από τις εκμεταλλεύσεις που μπορεί να γίνουν από υλοτόμους ή κτηνοτρόφους ή γεωργούς κρύβει και ένα σωρό άλλες δυνατότητες οικονομικής εξέλιξης των τοπικών κοινωνιών που βρίσκονται δίπλα σε αυτό το δάσος, ο οικοτουρισμός το άυλο πολιτιστικό αγαθό που λέμε για τα δάση, όλα αυτά εμείς τα έχουμε σε πρόγραμμα με χρηματοδοτήσεις εξασφαλισμένες και καλώ τον Δήμο και την περιφέρεια να συνεργαστούν μαζί μας για να τους οδηγήσουμε σε ένα νέο τρόπο διαχείρισης επ’ ωφελεία βεβαίως του δάσους και των κατοίκων. Ανακοινώνω επίσης ότι τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο περιβάλλοντος ανοίγει ένα κεφάλαιο που ήταν μονίμως κλειστό στην Ελλάδα δηλαδή θα δώσουμε πόρους, θα χρηματοδοτήσουμε επίσης κοινότητες, χωριά και ιδιώτες που κατέχουν ιδιωτικά δάση ή έχουμε τα δάση τα διακατεχόμενα. Αλλάζουμε τους όρους της δασοπονίας και επιτρέπουμε πλέον και στην ιδιωτική δασοπονία να έχει μέρος, να αντλεί πόρους από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα που τρέχει το υπουργείο περιβάλλοντος.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω αυτή τη σύντομη αναφορά με το εξής: τις επόμενες ημέρες το υπουργείο περιβάλλοντος δημοσιεύει,  προσκαλεί τους δήμους και τις περιφέρειες να μας φέρουν προτάσεις για μονοπάτια, για πεζοπορικές διαδρομές, για διαδρομές θρησκευτικού χαρακτήρα, φυσιολατρικού, ιστορικού, διαδρομές για άτομα που κινούνται σε αμαξίδιο όπως επίσης και για ορεινή ποδηλασία. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόγραμμα 30 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης, 100% η χρηματοδότηση προς τους δήμους και τις περιφέρειες για να φτιάξουμε ένα εθνικό δίκτυο μονοπατιών, έτσι ώστε να τονώσουμε τον οικοτουρισμό και να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να έχουνε και από εκεί μια δυνατότητα άντλησης κάποιων πόρων.

Με τον δήμαρχο τον κ. Γιαννάκη έχω ήδη συνεργαστεί για αυτό το θέμα και με τον κ. Κασαπίδη επομένως είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τους επόμενους δύο – τρεις μήνες θα είμαστε έτοιμοι, όλοι μαζί εννοώ, για να αρχίσουν ακόμα και τα έργα που θα είναι διάνοιξη, συντήρηση, σηματοδότηση και θα είναι και η τουριστική προώθηση αυτών των διαδρομών.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Χαρ.):

κε Υφυπουργέ, συχνά συμπολίτες μας διαμαρτύρονται για την μόλυνση από το εργοστάσιο που λειτουργεί  στη Βόρεια Μακεδονία και μάλιστα με λιγνίτη από την περιοχή της Αχλάδας.

 Έχετε κάποια στοιχεία μέτρησης για τη σοβαρότητα της μόλυνσης αυτής; Έχετε πάρει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσετε αυτή την εισαγόμενη μόλυνση;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αμυράς Γ.):

Μιλάτε για την ποιότητα του αέρα και παραλλήλως εδαφών και υδάτων. Σε αυτή την περίπτωση οι επιθεωρητές του περιβάλλοντος του υπουργείου, με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα τη Θεσσαλονίκη,  οφείλουν να κάνουν το έργο τους και είμαι σίγουρος ότι το κάνουν.  Αν θέλετε μπορώ  να  βρω περισσότερα στοιχεία για τις μετρήσεις και τους δείκτες. Φυσικά για μας το φυσικό περιβάλλον και η καθαρότητά του είναι αδιαπραγμάτευτα και γι’ αυτό άλλωστε έχουμε βάλει, κάτι που παρέλειψα να πω, μεγάλες εκτάσεις της Δυτικής Μακεδονίας στο Εθνικό σχέδιο αναδασώσεων. Τρέχει το σχέδιο αυτό  με χρηματοδότηση πάλι από το ταμείο ανάκαμψης που είναι άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ξεκινάμε μάλιστα στην επόμενη και την μεθεπόμενη φυτευτική περίοδο με πιλοτικές και ευρύτατες αναδασώσεις και εδώ στην περιοχή, στο Αμύνταιο και σε άλλες περιοχές που τα εδάφη πλέον δεν μπορούν από μόνα τους να δώσουν  φυσική αναγέννηση.

Συνολικά θα φυτέψουμε 20 εκατομμύρια δέντρα τα οποία θα είναι πλατύφυλλα, αειθαλή, βραδύκαυστα και θα παίζουν τον ρόλο και της πυρασφάλειας στις μικτές ζώνες αλλά και των δεσμευτών του διοξειδίου του άνθρακα που και αυτός είναι ένας κρυμμένος πόρος τον οποίο μπορούν να αντλήσουν οι τοπικές κοινωνίες μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού της εκπομπής των ρύπων.

Άρα για τα ιδιαίτερα στοιχεία που μου ζητάτε βεβαίως θα επανέλθω και θα σας ενημερώσω.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Τριανταφυλλίδης Χαρ.):

Αυτά τα δέντρα που θα φυτέψετε είναι προσαρμοσμένα στην περιοχή μας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αμυράς Γ.):

Όλα τα δέντρα που θα φυτέψουμε θα προέλθουν από ποικιλίες τοπικές και μάλιστα τις επόμενες μέρες ολοκληρώνουμε και την παραχώρηση του δημόσιου δασικού φυτωρίου προς την περιφέρεια έτσι ώστε, με δικές μας χρηματοδοτήσεις, το φυτώριο στο Άργος που ήταν εντελώς παρατημένο τώρα θα γίνει ένα εργαστήρι παραγωγής τοπικών φυτωρίων.

Άρα, και εδώ έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία που ολοκληρώνεται και εξελίσσεται με την περιφέρεια.

ΕΡΩΤΗΣΗ (Αριστείδου Εβ.):

Υπάρχουν αρκετά χωριά στην περιοχή μας όπου οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους λόγω του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το δασαρχείο και το κτηματολόγιο και δεν είναι άλλο από αυτό του χαρακτηρισμού των εκτάσεων ως δασικές. Αυτό συμβαίνει γιατί στα σύνορά τους υπάρχουν δέντρα. Είχατε πει ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα αλλά έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες και το πρόβλημα ακόμα υπάρχει. Ποιο είναι το  χρονοδιάγραμμα για τη λύση αυτού του προβλήματος, έτσι ώστε να μην νιώθουν οι άνθρωποι αυτοί την εγκατάλειψη;

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (Αμυράς Γ.):

Αυτό το πρόβλημα το έχουμε λύσει. Αλλάξαμε τη νομοθεσία και όποιος είχε ένα χωράφι το οποίο είχε δασωθεί και εμφανιζόταν στο δασικό χάρτη ως δασωμένος αγρός δηλαδή ότι εντασσόταν στη δασική νομοθεσία και συνέβαινε αυτό που μου λέτε, αυτά τα χωράφια με τη νέα νομοθεσία επιστρέφουνε και στην αρχική τους χρήση, την αγροτική,  κατοχυρώνεται το ιδιοκτησιακό για τους ανθρώπους που τα έχουν και επιπλέον βάση της ισχύουσας νομοθεσίας μπορούν να τα αξιοποιήσουν και με άλλους τρόπους αναλόγως εάν είναι δασικές εκτάσεις ή δάση. Μπορούν να κάνουν τουριστικά καταλύματα, εγκαταστάσεις, ακόμα και ο Δήμος ή η Περιφέρεια που έχουν τέτοιες εκτάσεις και είχαν βγει ως δασωμένοι αγροί, τώρα μπορούν να τα αξιοποιήσουν κατά τον τρόπο που αυτοί θέλουνε σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Τα έχουμε αποσυνδέσει από τη δασική νομοθεσία και μάλιστα η διαδικασία είναι πάρα μα πάρα πολύ απλή. Εγώ που έχω ένα χωράφι και μου έχει βγει δασωμένος αγρός, πηγαίνω στο δασαρχείο και λέω παρακαλώ θέλω να το αξιοποιήσω, άρα το δασαρχείο, αφού το βλέπει στον δασικό χάρτη ότι είναι Α.Δ. (δασωμένος αγρός), σου δίνει τη δυνατότητα, σου δίνει τη βεβαίωση, την έγκριση να το αξιοποιήσεις, να κόψεις αυτά τα δέντρα που υπήρχανε και να το αξιοποιήσεις με τον τρόπο που θέλεις. Εδώ δείχνει πόσο σημαντικό ήταν το ότι έχει η Ελλάδα επιτέλους δασικούς χάρτες.

Η Ελλάδα δεν διέθετε δασικούς χάρτες για διακόσια χρόνια. Ήμασταν η τελευταία, δυστυχώς, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διέθετε  δασικούς χάρτες .

Άρα που είναι το δάσος για να το προστατέψεις; που είναι οι ιδιοκτησίες των ανθρώπων για να τους αφήσεις να τις αξιοποιήσουν; Τώρα πια έχουμε κυρωμένους δασικούς χάρτες περίπου για το 95% της επικράτειας που σημαίνει ότι όλα αυτά τα προβλήματα που τα βάζανε κάτω από το χαλί τώρα τα επιλύουμε με ταχύτατο τρόπο προς όφελος του πολίτη και του δάσους.