Να μην παραδοθει ο υδάτινος πλούτος του Ξυνού Νερού σε ιδιώτες

Το τελευταίο διάστημα ο λαός της περιοχής έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα αρπακτικά που «μυρίστηκαν» κέρδη από το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει στην περιοχή όλες οι κυβερνήσεις. Φοροαπαλλαγές, φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, δάνεια, ρευστό, φθηνή και ευέλικτη εργατική δύναμη, εκπτώσεις στους περιβαλλοντικούς όρους κ.α.

Στο φόντο της απολιγνιτοποίησης οι επιχειρηματικοί όμιλοί έχουν γίνει πιο επιθετικοί στον ανταγωνισμό τους για το ποιος θα προλάβει τα χρήματα των διάφορων  ταμείων  (Ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, πράσινο ταμείο κ.α). Έχουν βάλει στο μάτι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής μας αγνοώντας λαϊκές αντιδράσεις για περιβαντολογικά προβλήματα (ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ΑΠΕ,  καύση απορριμμάτων, Αμίαντο, πράσινα χωριά αντι μετεγκατάστασης κ.α). Αυτό είναι το πλάνο επενδύσεων που ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, αυτό είναι το αφήγημα της «δίκαιης» μετάβασης για την περιοχή μας που προβάλουν όλα τα αστικά κόμματα. Ανεξέλεγκτη και ληστρική δράση των επιχειρηματικών ομίλων για την μεγιστοποίηση των κερδών τους,φτώχια,εξαθλίωση, καταστροφή του περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους και το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν βάλει στο στόχαστρο τους υδάτινους πόρους της περιοχής του Ξυνού Νερού όπου παράγεται το ομώνυμο υψηλής ποιότητας ανθρακούχο νερό.

Αφού προσπαθούν εδώ και χρόνια να βάλουν στο χέρι την Δημοτική Επιχείρηση με διαφόρους τρόπους (π.χ.  τη διανομή, την είσοδο ιδιώτη στη μετοχική σύνθεση κ.α.) και τα σχέδια τους δεν προχώρησαν από τις λαϊκές αντιδράσεις, τώρα έρχονται προκλητικά να πάρουν αδειοδότηση για αξιοποίηση πηγής, ξεκινώντας γεωτρήσεις σε σημείο όπου δίπλα σχεδιαζόταν να γίνει η νέα μονάδα της δημοτικής επιχείρησης του “Ξυνού Νερού”. Η λογική τους είναι “θα γίνει το δικό μου” με οποιανδήποτε τρόπο και τίμημα. Αυτή η λογική πρέπει να απαντηθεί αποφασιστικά από το λαό του Ξυνού Νερού και της περιοχής και το Κόμμα μας θα δώσει όλες του τις δυνάμεις γι’ αυτό.

Παράλληλα έγκαιρα σαν Κόμμα είχαμε προειδοποιήσει ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις αποτελούν το όχημα για την ιδιωτικοποίηση τομέων που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες. Η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (κατεύθυνση που ακολουθείται όποιο και αν είναι το «σχήμα» της εταιρείας) οδήγησε σε συνεργασίες με ιδιώτες ώστε να αυγατίζουν τα κέρδη τους, ενώ οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση εργάζονται με ελαστικές σχέσεις χωρίς Σ.Σ.Ε

Ευθύνη έχουν όλα τα αστικά κόμματα Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι εκλεκτοί τους στην περιφέρεια και τους δήμους που μετέτρεψαν τον πλούτο της περιοχής σε λεία για τα αρπακτικά, που στήριξαν πολύπλευρα τους επιχειρηματικούς ομίλους, που προώθησαν την απελευθέρωση της ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση,  που διαφήμιζαν τις δημοτικές επιχειρήσεις σαν τρόπο για εξασφάλιση των κοινωνικών αγαθών.

Τώρα είναι η ώρα για ξεσηκωμό για τους κατοίκους του Ξυνού Νερού και του λαού όλης της περιοχής. Να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. Να μην εγκλωβίζεται στο δίλημμα, με ποιον τρόπο θα στηρίζει τα κέρδη των ιδιωτών (ιδιώτης επενδυτής ή δημοτική επιχείρηση). Να μπει στον αγώνα για να αποτρέψει τις αρνητικές εξελίξεις αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος, οι υδάτινοι πόροι να γίνουν λαϊκή περιουσία με στόχο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Να διεκδικήσουμε:

  • Καμία παραχώρηση του υδάτινου πλούτου σε ιδιώτες. Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
  • “Ξυνο Νερό” λαϊκή περιουσία χωρίς εμπλοκή ιδιωτών σε καμία από της δραστηριότητες της.
  • Προσλήψεις στην Δημοτική Επιχείρηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε με αυξήσεις στους εργαζόμενους της “Ξυνό Νερό”.

Κοζάνη 19/9/2022