Π. Πέρκα: «Η κυβέρνηση χτυπάει κατευθείαν τον πυρήνα του ΕΣΎ, τη δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες»

Ομιλία της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Πέτης Πέρκα  στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη διάλυση του ΕΣΥ

«Με  fast track διαβούλευση το νομοσχέδιο για την υγεία προφανώς. Όλοι οι φορείς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η Πανελληνία Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Ιατρικός Σύλλογος, κ.τ.λ., απέναντι προφανώς,  αφού με το νομοσχέδιο καταλύεται η εμβληματικότερη κατάκτηση της μεταπολίτευσης, με τεράστιο αξιακό φορτίο, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας!

Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να το περιμένουμε. Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείτε, έχει τρεις τυπικές απαιτήσεις : ιδιωτικοποιήσεις, απορρύθμιση του κράτους και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Τα έχετε πετύχει όλα, αν δούμε και τον προϋπολογισμό που καταθέσατε.

Παρ’ όλα αυτά μετά από τόσα χειροκροτήματα στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή τα χρόνια της πανδημίας και που χωρίς στήριξη από την πολιτεία, κράτησαν όρθιο το σύστημα υγείας, θα περιμέναμε να μην τολμήσετε τόσο ξεδιάντροπα τη διάλυσή του.

Κακώς το περιμέναμε, γιατί εάν ανατρέξουμε στις χώρες που εφαρμόστηκαν οι άθλιες και ακραίες αυτές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που αν και απέτυχαν και στην οικονομία και στην πολιτική, εξακολουθούν να υφίστανται, θα βρούμε ένα ακόμα χαρακτηριστικό:  Ενορχηστρωμένες επιδρομές ενάντια στη δημόσια σφαίρα, ύστερα από τραγικά συμβάντα, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των καταστροφών ως επιχειρηματικών ευκαιριών.

Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες ο θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού ο Φρίντμαν και οι οπαδοί του, τελειοποιούσαν αυτήν ακριβώς τη στρατηγική: την αναμονή κάποιας μεγάλης κρίσης προκειμένου να εκποιήσουν τμήματα της δημόσιας σφαίρας σε ιδιώτες, ενόσω οι πολίτες ήταν ακόμα ζαλισμένοι από το σοκ.

Πάμε όμως στο νομοσχέδιο. Χτυπάει κατευθείαν στον πυρήνα του ΕΣΥ, τη δημόσια, δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας ισότιμα σε όλους τους πολίτες! Το εισηγείστε χωρίς ντροπή, χωρίς δισταγμό. Στερείτε από τον ελληνικό λαό την προσφορά της δημόσιας υπηρεσίας του ΕΣΥ, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών.

Προτρέπετε τους γιατρούς του ΕΣΥ να αναζητήσουν συμπληρωματικά εισοδήματα από την τσέπη των ασθενών, ασκώντας και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου και συγχρόνως λέτε και στους ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ με το αζημίωτο φυσικά. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι δωρεάν υπηρεσίες θα συρρικνώνονται και οι επί πληρωμή θα επικρατήσουν. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι ασθενείς που θα αναγκαστούν να προστρέξουν σε ιδιωτικές δομές, όσοι φυσικά μπορούν να πληρώσουν.

Στη χώρα μας που οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία είναι ήδη από τις υψηλότερες στην Ε.Ε., εσείς στέλνετε «πελατεία» του ΕΣΥ στους επιχειρηματίες υγείας

Γυρνάμε πίσω στη δεκαετία του 50 που το “προνόμιο” στην περίθαλψη είχαν μόνο όσοι διέθεταν χρήματα ή “μέσον”. Και αυτό το λέτε ευελιξία! Μπορεί σε ένα αποδιαρθρωμένο σύστημα που διαλύεται πλήρως με τις διατάξεις σας, ο ασθενής να επιλέξει; Αντί να ενισχυθεί και να αντιμετωπιστούν τα υπαρκτά προβλήματα του ΕΣΥ του δίνετε τη χαριστική βολή.

Ως Βουλευτής Φλώρινας θέλω να σας πω, ότι τα προβλήματα που έχουν τα περιφερειακά νοσοκομεία στη χώρα μας, οφείλατε να τα ξέρατε. Σας μεταφέρω τα σχόλια νοσοκομειακού γιατρού από το ΓΝ Φλώρινας: «Στα χνάρια του Τραμπ…οι αθεόφοβοι δε νοιάζονται για τους πολίτες της χώρας. Ο γιατρός του “ΕΣΥ” θα έχει και ιδιωτικό ιατρείο… όταν προλαβαίνει(;!),Ο ιδιώτης γιατρός θα “εργάζεται” και στο νοσοκομείο αν προλαβαίνει(;!) Ίσως στην Αθήνα κ Θεσσαλονίκη να προλαβαίνουν…! Στην… “επαρχία της Ρώμης” όμως δεν νομίζω… Οι πολίτες (ποιος νοιάζεται γι’ αυτούς)… μπαλάκι ανάμεσα στον ιδιωτικό τομέα… και το “δημόσιο ΕΣΥ”…! Business as usual!

Πόσο δίκιο έχει: οι γιατροί του ΕΣΥ θα εφημερεύουν, θα κάνουν πρωινό ιατρείο, θα κάνουν απογευματινό, θα έχουν ιδιωτικό ιατρείο, θα δουλεύουν σε ιδιωτικές κλινικές….. Δεν μπορεί όλα αυτά να μην τα λαμβάνετε υπόψη.

Και εμείς ζητάμε κίνητρα για να στελεχωθούν από ιατρικό προσωπικό τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Γιατί πράγματι υπάρχει απροθυμία κάλυψης των κενών θέσεων ειδικά στην περιφέρεια και ακόμα περισσότερο στις απομακρυσμένες, όπως είναι και η Φλώρινα. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου σίγουρα όχι μόνο δεν είναι η λύση για όλα αυτά, αλλά επιτείνουν έτι περαιτέρω το brain drain, που συνεχώς ομνύετε, όπως και τις επενδύσεις.

Είναι γνωστό ότι πολλοί νέοι γιατροί επιλέγουν να κάνουν ειδικότητα στο εξωτερικό και στη συνέχεια παραμένουν ως εργαζόμενοι. Έχετε καμία αμφιβολία ότι το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί;

Ποιος πανεπιστημιακός γιατρός που σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα είναι και σε ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κλπ, θα προλαβαίνει ή θα τον συμφέρει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση των φοιτητών και των νέων γιατρών;

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Το μόνο που μπορώ να υποθέσω προσπαθώντας να ερμηνεύσω τον κυνισμό σας, είναι ότι στην μεγάλη αύξηση των ανισοτήτων που μετριέται, στη χώρα μας από το 2019 και μετά σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σκεφτήκατε σύμφωνα πάντα με τις ιδεοληψίες σας ότι θα έπρεπε να συνεισφέρει και ο τομέας της υγείας. Πράγματι η ανισότητα και η «υγειονομική φτώχεια» θα πάρουν ακραίες διαστάσεις.

Γι’ αυτό δεν ενισχύσατε το σύστημα την περίοδο της πανδημίας και αρκεστήκατε σε χειροκροτήματα… Γι’ αυτό και για έναν ακόμα λόγο: το άθλιο και αποτυχημένο μοντέλο που υπερασπίζεστε, προστάζει, προκειμένου να επισυμβεί η ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, πρώτα να απαξιωθούν.

Μήπως το ίδιο δεν κάνατε στον τομέα της ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ,  ΔΕΠΑ Υποδομών, ή στον τομέα της παιδείας με τα κολέγια, ή στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής  ασφάλισης, ή με την κατάλυση των μηχανισμών ελέγχου, ή με την ανάθεση αρμοδιοτήτων του κράτους σε ποικιλώνυμους συμβούλους, ή με την περιβαλλοντική προστασία: Λίγος  χρόνος σας έμεινε… και όμως ξέρουμε ότι απεργάζεστε σχέδια για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών  ύδρευσης και της διαχείρισης αποβλήτων και για πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Επιμένω όμως, μα και την υγεία; Το υπέρτατο δημόσιο αγαθό; Δεν έχετε έλεος… τραγικοί και κυνικοί μας λέτε κατάμουτρα ότι όποιος έχει λεφτά θα τύχει αξιοπρεπούς περίθαλψης, οι υπόλοιποι θα πεθάνουν …κατά το όποιος δεν προσαρμοστεί, θα πεθάνει. 

Και έτσι φτάσαμε, από την υγειονομική κάλυψη 2,5 εκ, ανασφάλιστων πολιτών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στη μη κάλυψη χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ούτε των ασφαλισμένων πολιτών, με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Να ξέρετε όμως ότι η ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς έχει πέσει σε ανυποληψία έπειτα από δεκαετίες συνεχόμενης αύξησης των ανισοτήτων και της διαφθοράς, και είναι θέμα χρόνου να χάσει και την πολιτική και οικονομική της ισχύ.

Πολύ σύντομα θα κριθείτε και εσείς από τον ελληνικό λαό που είναι σίγουρο ότι θα επιλέξει κυριολεκτικά την επιβίωσή του!»

Δείτε εδώ το video: https://youtu.be/zUpCrGrJBds