Συνάντηση του βουλευτή Γ. Αντωνιάδη με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις από την πρόσφατη θεομηνία “GENESIS”

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022, ο βουλευτής Φλώρινας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Αντωνιάδης επισκέφτηκε με κλιμάκιο εκπροσώπων αυτοδιοικητικών και αγροτοσυνεταιριστών τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για το θέμα των μεγάλων καταστροφών που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία «Genesis» στην περιοχή του Αμυνταίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λ. Χατζηζήσης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Άνθ. Μπιτάκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μανιακίου Γ. Τσιβελεΐδης, η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Δ. Κρητικού, ο πρόεδρος του Αγρ. Συνεταιρισμού Αγίου Παντελεήμονα Λ. Μπούκτσης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βοκερίας «551» Σ. Κουτπαρασίδης και ο ταμίας Β. Μπουρούτος.

Ο βουλευτής, οι αυτοδιοικητικοί και όλοι οι εκπρόσωποι των αγροτών εστίασαν στο μέγεθος της καταστροφής και στην καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών. Επιπροσθέτως, τέθηκε το θέμα της προκαταβολής για την αντιμετώπιση της ρευστότητας, το θέμα της αποζημίωσης των προανθικών, καθώς επίσης και η ένταξη κάποιων κατηγοριών στο καθεστώς της αποζημίωσης όπως τα μύρτιλα, τα αμύγδαλα κ.ά. Στη συνάντηση δεν παρέλειψαν να ενημερώσουν τον κ. Λυκουρέντζο πως εκτός των άλλων, καταστροφές υπέστησαν τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αμπέλια, ο αρακάς, τα σιτηρά, τα καλαμπόκια κ.ά.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε ότι έχει ήδη ενημερωθεί για το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή, για το λόγο αυτό δρομολόγησε ήδη την έκτακτη άμεση πρόσληψη 35 γεωπόνων στη Δυτική Μακεδονία ώστε να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των προσλήψεων στην περιοχή μας είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλους νομούς όπως η Ημαθία, η Λάρισα κλπ.

Όταν ο πρόεδρος θα έχει πλήρη εικόνα των ζημιών, θα μεριμνήσει ώστε να υπάρξει αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και με τις όσο το δυνατόν συντομότερες διαδικασίες. Για το θέμα της προκαταβολής, δήλωσε πως το θέμα είναι πιο πολύπλοκο γιατί απαιτείται ειδική νομοθετική πρωτοβουλία. Για το θέμα των προανθικών, αναμένεται η σχετική έγκριση από την ΕΕ και γενικά η εύρεση της νομικής βάσης για την πληρωμή, αναγνωρίζοντας όμως τη μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των συγκεκριμένων αποζημιώσεων. Τόνισε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια, με αυτή την κυβέρνηση, ο ΕΛΓΑ πληρώνει υπερδιπλάσιες αποζημιώσεις που υπερβαίνουν τα 600 εκ. ευρώ για την τελευταία διετία, με διαδικασίες fast-track, πράγμα πρωτόγνωρο για το συγκεκριμένο Οργανισμό. Τέλος, ανακοίνωσε τη ματαίωση της επίσκεψής του, το Σάββατο 18/6/2022 στο Αμύνταιο, για λόγους υγείας  και επανέλαβε τη δέσμευσή του να επισκεφτεί σύντομα την περιοχή.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ