ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας: Η Φλώρινα έδειξε πως αντιστέκεται στον φασισμό και στην μισαλλοδοξία

Δύο χρόνια μετά την καταδίκη του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, το «αυγό του φιδιού» που συνεχίζει να επωάζεται, επιχείρησε εχθές να καταλάβει με συγκέντρωση και «στρατιωτικού τύπου πορεία» την κεντρική πλατεία της Φλώρινας, απευθυνόμενη σε ακροδεξιούς θύλακες υπό τον μανδύα της ”υπεράσπισης της Μακεδονίας”.

Στην καταδικαστέα αυτή συγκέντρωση των ναζιστών, οι Φλωρινιώτες/ισσες αντέδρασαν άμεσα και μαζικά με συλλογικότητες όπως η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Φλώρινας, οι φοιτητικοί σύλλογοι, το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της νεολαίας του, δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΚΚΕ. Η εγρήγορση και η κινητοποίηση των δημοκρατικών πολιτών στο να προστατεύσουν την Κεντρική Πλατεία της Φλώρινας, αποτέλεσε εχθές την μεγαλύτερη εγγύηση για την ήττα των ακροδεξιών στοιχείων και του φασισμού, υποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τη θέση τους, στα απορρίμματα της Ιστορίας.

Η 18η Δεκεμβρίου 2022, δεν αποτέλεσε μια ημέρα φόβου και τρομοκρατίας για την πολύπαθη περιοχή της Φλώρινας, απεναντίας ήταν ημέρα γιορτής για κάθε δημοκράτη, προοδευτικό και σκεπτόμενο πολίτη που ύψωσε ανάστημα στο τέρας του φασισμού για ακόμη μια φορά.

Ωστόσο, με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε την εκκωφαντική σιωπή των θεσμικών αρχών αυτού του τόπου. Δημοτική Αρχή και Αντιπεριφέρεια δεν φρόντισαν να καταδικάσουν εκδίδοντας υποτυπωδώς, έστω μια απλή ανακοίνωση ή ένα ψήφισμα κατά της έλευσης φασιστών στην πόλη τους. Εικόνες «τραμπούκων» με χιτλερικούς χαιρετισμούς, λάβαρα με τα διακριτικά της νεοναζιστικής οργάνωσης, πυρσοί μπροστά από αστυνομικούς και χλεύη της Δημοκρατίας μπροστά από τα Δικαστήρια και το Δημαρχείο, έχουν κατακλύσει από χθες το διαδίκτυο.

Όσο για την ΔΕΕΠ της Νέας Δημοκρατίας Φλώρινας, προτεραιότητα έχει μάλλον η ψηφοθηρία και η αλίευση των «μαύρων ψήφων» στα θολά νερά της Χρυσής Αυγής για τις επόμενες εκλογές. Παντελώς απούσα ακόμη κι ετούτες τις ώρες. Εξάλλου είναι το ίδιο κόμμα που έβαζε Μπαλτάκους σε νευραλγικές θέσεις της κυβέρνησής τους, το ίδιο κόμμα που διερευνούσε δυνατότητες κυβερνητικής συνεργασίας με την Χρυσή Αυγή το 2014 και το ίδιο κόμμα που οι βουλευτές του συμμετείχαν χέρι-χέρι κι αγκαζέ με τους υπόδικους  χρυσαυγίτες  βουλευτές σε εθνικιστικές φιέστες στο Βίτσι.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας, ο αγώνας για μια κοινωνία θεμελιωμένη στις αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας, της Αλληλεγγύης, της κοινωνικής Δικαιοσύνης παντού, για μια κοινωνία που δεν θα έχουν θέση κανενός είδους ανισότητες και διακρίσεις, είναι διαρκής και καθημερινός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φλώρινας καλεί όλα τα μέλη του,  φίλους/ες, όλους τους αντιφασίστες και τις αντιφασίστριες, να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.  Με εργαλείο την αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις, τον πολιτισμό και τις αξίες του αντιφασιστικού κινήματος, να συγκροτήσουν ένα ευρύ και αγωνιστικό μέτωπο αντιπαράθεσης με το πιο σκοταδιστικό τερατούργημα που γέννησε ποτέ η Ιστορία.

Να μην επιτρέψουμε εκ νέου το φαινόμενο της ανόδου των δυνάμεων του ναζισμού και της ακροδεξιάς, που τροφοδοτείται από την τρομακτική κοινωνική κρίση και τα αδιέξοδα της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδίως στην πολύπαθη Φλώρινα με το φορτισμένο ιστορικό παρελθόν, όπου οι πολιτικές της εξαθλίωσης και της παραμέλησης καλπάζουν, εύκολα μπορεί να γίνει η διείσδυση ή η ανοχή των ναζιστικών και φασιστικών ιδεών σε τμήμα της κοινωνίας. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αναδείξουμε πως ο τόπος μας προκρίνει τη διασυνοριακή συνεργασία, την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και την συμπερίληψη.