Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό της ΠΕ Φλώρινας έφεραν οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023

Η θεαματική άνοδος της ΝΔ, η μεγάλη διαφορά των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ  και η αναμενόμενη άνοδος του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας . Η ΝΔ ψάχνει να βρει που οφείλεται η άνοδος της, γιατί σίγουρα δεν οφείλεται στο φιλοδώρημα των 150 ευρώ που υποσχέθηκε να δώσει ο Μητσοτάκης στη νεολαία και τον ψήφισαν οι νέοι μέχρι 24 ετών, στον ΣΥΡΙΖΑ ερευνούν τα σενάρια ποιος και τι έφταιξε πως θα συγκρατήσουν το κύμα φυγής τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς την ΝΔ και αμέσως μετά τις εκλογές τίθεται θέμα ηγεσίας και ηγετικής ομάδας. Φάνηκε πως στον ΣΥΡΙΖΑ  4 χρόνια πετούσαν αετό. Στο ΠΑΣΟΚ  αναθάρρησαν και επεξεργάζονται σχέδια πως θα εκμηδενίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και θα έρθουν δεύτερο κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου.

ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

Οι εκλογές δεν άφησαν ανεπηρέαστο το τοπικό πολιτικό σκηνικό. Οι αλλαγές δεν είναι χωρίς επιπτώσεις για το μέλλον της περιοχής μας.

Στη ΝΔ    

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

Ο Γιάννης Αντωνιάδης υπήρξε επί δύο τετραετίες βουλευτής, έχασε από τον Σταύρο Παπασωτηρίου με 151 ψήφους και αυτό δείχνει πως ήταν μια μάχη σκληρή με αμφίρροπο αποτέλεσμα και τους ψηφοφόρους της ΝΔ να βρίσκονται σε μεγάλο δίλλημα που τελικά ανέδειξαν ως βουλευτή τον Σταύρο Παπασωτηρίου.

Γιατί όμως έχασε ο κ. Αντωνιάδης. Ας δούμε κάποια κρίσιμα αρνητικά στοιχεία. 

-Το πρώτο, είναι ότι ο κ. Αντωνιάδης είναι επί 8 χρόνια βουλευτής και αυτό  κούρασε τους ψηφοφόρους και τους έστρεψε σε κάτι καινούργιο, πιο φρέσκο, σε μια νέα υποψηφιότητα και θεώρησαν ότι ο καταλληλότερος είναι ο κ. Παπασωτηρίου.

-Το δεύτερο, είναι ότι ο κάθετος άξονας προς την Εγνατία, κλειδί για την ανάπτυξη της περιοχής, επί 8 χρόνια μένει στα ίδια, μελετάται   και δεν εντάχθηκε πουθενά μέχρι σήμερα για χρηματοδότηση. Εδώ αποκλειστικός υπεύθυνος είναι ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης που προτίμησε να χρηματοδοτήσει με 70 εκατ. ευρώ την σήραγγα της  Κλεισούρας, έναν  δρόμο με ελάχιστη ωφέλεια και όχι το κάθετο άξονα Φλώρινα- Πτολεμαΐδα, που θα συνέδεε την Δυτική Μακεδονία με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Βόρεια Ευρώπη και φυσικά θα έβγαζε την Φλώρινα από την απομόνωση.

-Το τρίτο είναι ότι τον «κρέμασαν» δύο Υπουργοί ο κ. Γεωργαντάς και ο κ. Σκυλακάκης και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα.   Ο πρώτος γιατί υποσχέθηκε μήνες πριν τις εκλογές να αποζημιώσει τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες κατά το προανθικό στάδιο και δεν πληρώθηκαν, γιατί υπαναχώρησε ο κ. Υπουργός με διάφορες έωλες δικαιολογίες. Κι αυτό το κράτησαν οι ενδιαφερόμενοι αγρότες.

-Το τέταρτο είναι ότι  οι μικροί  και πολύ μικροί επαγγελματίες της ΠΕ Φλώρινας δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ από το κλείσιμο των καταστημάτων τους από τον κορωνοϊό. Ύστερα από ενέργειες των βουλευτών της ΝΔ Δυτικής Μακεδονίας αποφασίστηκε αρχικά να δοθεί ως ενίσχυση το ποσό των 20 εκατομ. ευρώ. Στη συνέχεια το ποσό αυτό κατέβηκε στα 14 εκατομ. και αυτά επρόκειτο να δοθούν από τον Γενάρη μήνα. Όμως και σαυτό το ζήτημα υπαναχώρησε ο κ. Σκυλακάκης με αστεία επιχειρήματα και δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα. Οι άνθρωποι της αγοράς θεώρησαν ότι τους εμπαίζει ο κ. Αντωνιάδης και στράφηκαν εναντίον του. Έτσι δικαιολογείται και η μεγάλη του πτώση στην πόλη της Φλώρινας.

-Το πέμπτο  είναι το γεγονός ότι η περιοχή του Αμυνταίου δεν εκπροσωπήθηκε  στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και αυτό χρεώνεται στον κ. Αντωνιάδη. Έτσι αιτιολογείται και το γεγονός ότι στον Δήμο Αμυνταίου τα ασταύρωτα ψηφοδέλτια της ΝΔ έφτασαν  τα 300.

 

ΣΤΑΥΡΟΣ  ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

Ο κ. Παπασωτηρίου εκλέγεται σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα και θα χρειαστεί πολύς αγώνας από την πρώτη μέρα της θητείας του, για να λύσει τα δύσκολα προβλήματα της περιοχής.

Ο συμπολίτες του ίσως περιμένουν περισσότερα απ αυτά που μπορεί να κάνει λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών , που πολύ σύντομα θα έρθει αντιμέτωπος με αυτές. Εμείς του ευχόμαστε να πετύχει στο όντως δύσκολο έργο του.  Πρέπει όμως και ο ίδιος να βοηθήσει τον εαυτό του. Και εξηγούμαι.

Συνήθως όλοι και όλες που εκλέγονται στο βουλευτικό αξίωμα αφήνουν την κομματική χλαμύδα σε μια άκρη και τουλάχιστον λένε ότι είναι βουλευτές όλων των πολιτών, όλων των Φλωρινιωτών. Στην περίπτωση του κ. Παπασωτηρίου συνέβη το αντίθετο. Λίγη ώρα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και πριν κοπάσουν τα όργανα μπροστά από το εκλογικό γραφείο του, συνοδευόμενος από κομματικούς φίλους του επισκέφθηκε το κομματικό γραφείο της ΝΟΔΕ όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) και της ΔΗΜΤΟ. Και αυτή η κίνηση έχει τον δικό της ισχυρό συμβολισμό και στέλνει στους Φλωρινιώτες το μήνυμα ότι για τον κ. Παπασωτηρίου προέχει το κόμμα, το οποίο όπως είπε είναι «σαν το δεύτερο σπίτι του». Δηλαδή ο κ. Παπασωτηρίου εκλέχτηκε για τα μέλη της ΝΔ; Χωρίζει τους πολίτες σε πρώτης  κατηγορίας αυτούς το κόμματος και δεύτερης στην οποία ανήκουν όλοι οι άλλοι συμπολίτες του; Τότε γιατί απευθύνθηκε σε όλους τους Φλωρινιώτες και Φλωρινιώτισσες να τον ψηφίσουν; Στη νέα τετραετία Παπασωτηρίου οι κομματικοί  θα είναι οι «βολεμένοι», θα έχουν γι αυτόν  τον πρώτο λόγο στην εξεύρεση εργασίας; Θα γυρίσουμε πίσω δεκαετίες στα μπλε, πράσινα και κόκκινα καφενεία;

Η επίσκεψη του στα γραφεία της ΔΕΕΠ κατά την πολιτική μας εκτίμηση  είναι μεγάλο  πολιτικό ολίσθημα, που δίνει την αίσθηση στον Φλωρινιώτη και την Φλωρινιώτισσα ότι το μέλος , το στέλεχος του κόμματος έχει το απόλυτο προβάδισμα έναντι των άλλων συμπολιτών του. Τέτοιες κινήσεις σηματοδοτούν την ανισότητα στους πολίτες, το πελατειακό κράτος που τόσο θέλουμε όλοι μας να εξαλειφθεί.

Αν τα προεδρεία της ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ θέλανε να συγχαρούν τον κ. Παπασωτηρίου, θα μπορούσαν να τον επισκεφθούν στο εκλογικό του γραφείο, όπως έκαναν και συμπολίτες μας. Γιατί τόση πρεμούρα να επισκεφθεί τα κομματικά γραφεία της ΝΔ;

Η ΠΑΥΛΙΝΑ ΒΕΛΤΣΗ

Στο λίγο χρόνο που είχε στη διάθεση της προσπάθησε να κάνει το καλύτερο και το αποτέλεσμα που πέτυχε είναι ανάλογο.  Απέκτησε εμπειρία και μια πολύ καλή σχέση με τους πολίτες. Στο χέρι της είναι τη σχέση αυτή να την καλλιεργήσει, να την βελτιώσει, να την πάει παραπέρα  και να φτάσει στο στόχο της. Υπάρχει χρόνος.

Η ΣΟΦΙΑ ΤΑΧΟΥ

Κατά την προεκλογική περίοδο εφάρμοσε ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας με τους πολίτες, μακριά από τις ανθρωποφάγες πολιτικές τακτικές  που βλέπουμε κάθε φορά στις εκλογές. Το αποτέλεσμα έδειξε πως οι πολίτες θέλουν κάτι διαφορετικό.

Στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοπικά έχασε πολύ μεγάλο μέρος της δύναμης του 3603 ψήφους. Ακολούθησε και η Φλώρινα το γενικότερο κλίμα εκλογικής κατάρρευσης.

Ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων αυτών μετακινήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ.

Η κα Πέρκα απόλυτη κυρίαρχη των εκλογών δεν αμφισβητήθηκε στο ελάχιστο. Είναι γεγονός ότι σ’ όλη την τετραετία τον κομματικό ρόλο τον είχε αναλάβει η ίδια μαζί με τον κοινοβουλευτικό. Το κόμμα ήταν ανύπαρκτο και ασχολήθηκε με ελάχιστα ζητήματα. Η ισχυρή προσωπικότητα της κας Πέρκα και η υπερέκθεση της σε όλα τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας την έκανε γνωστή σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας και όχι μόνο στη Φλώρινα. Και η μη παραπέρα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα οφείλεται σ αυτήν. Ήταν ένας άνισος αγώνας με τους συνυποψηφίους της.

Δεν μπόρεσε να την αντιμετωπίσει ούτε και ο συνυποψήφιος της ο Γιώργος Κωτακίδης τον οποίο θεωρώ ως υπόδειγμα γιατρού και ανθρώπου και ως τον αξιολογότερο  υποψήφιο όλων των κομμάτων στη Δυτική Μακεδονία.

Η κατρακύλα αυτή έδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ μεγάλο κόμμα και γι αυτό δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι με την πολιτική που ακολούθησε τα τέσσερα χρόνια και με το ασαφές πρόγραμμα του όχι μόνο δεν έπεισε αλλά και απογοήτευσε με κίνδυνο σύντομα να κινδυνεύει να έρθει τρίτο κόμμα στη Βουλή.

Στο ΠΑΣΟΚ

Ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών της 21 Μαΐου 2023 είναι το ΠΑΣΟΚ που αύξησε τη δύναμη του κατά 50% περίπου. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους αξιόλογους  υποψήφιους, όπως ομολογεί στο ΔΤ η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας. « Στην ΠΕ Φλώρινας το ΠΑΣΟΚ  υπερδιπλασίασε το ποσοστό του χάρη στον αγώνα  των τεσσάρων υποψηφίων μας…». Εδώ πρέπει να αναφέρουμε  πως οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ  είναι «ήρωες» όπως είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος του Τέλης Γεωργιάδης. «οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ είναι είμαστε ήρωες γιατί ενώ ξέρουμε ότι δεν θα εκλεγούμε στρατευτήκαμε στην υπόθεση του κόμματος και της κοινωνίας». Και θα έπρεπε τα μέλη της Νομαρχιακής επιτροπής να τους έχουν την ανάλογη συμπεριφορά .  Για άλλη μια φορά η κοινωνία απέδειξε πως είναι πιο μπροστά από την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ.

Αξιοσημείωτο στοιχείο που χρήζει περεταίρω διερεύνησης είναι πως στο ΠΑΣΟΚ με 4216 ψήφους βρέθηκαν 513 ασταύρωτα.  Στη ΝΔ είναι 902 στις 12254 ψήφους και στον ΣΥΡΙΖΑ 788 στις 7953 ψήφους.

Πεποίθηση μου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στις ιδανικότερες πολιτικές συνθήκες για να κάνει την ανατροπή και να γίνει πρωταγωνιστής.

Η ερώτηση είναι, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει μία έδρα στην ΠΕ Φλώρινας ; Η απάντηση είναι ναι μπορεί αρκεί να έρθει δεύτερο κόμμα σαυτήν .

Η ερώτηση είναι μπορεί να έρθει δεύτερο κόμμα; Η απάντηση είναι όχι, γιατί

-Ξέρουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΕ Φλώρινας έχασε 3.000 ψηφοφόρους έχει όμως μία δύναμη 8.000 ψηφοφόρων που είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσεις.

-Χρειάζεται μια άλλη στρατηγική και μια άλλη τακτική. Δεν φτάνει μόνο η αύρα του Ανδρουλάκη χρειάζεται και οργάνωση που το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει στη Φλώρινα.

Αυτή που υπάρχει είναι  για μικρό κόμμα και όχι για ένα κραταιό ΠΑΣΟΚ. Είναι χωρίς κοινωνικές αναφορές, χωρίς τοπικούς αγώνες και ενασχόληση τους με τα προβλήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία . Είναι ένα κόμμα χωρίς νεολαία, οπότε δεν μπορεί και να ελπίζει.

-Όμως και όσες φορές προσπάθησε να δείξει μια κινητικότητα όπως τώρα στην προεκλογική περίοδο, το μόνο που κατόρθωσε είναι να διχάσει τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τέλη Γεωργιάδη όπου καταγγέλλει τον γραμματέα και τα μέλη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Φλώρινας ότι στήριξαν συγκεκριμένο υποψήφιο εγκαταλείποντας τους άλλους. Αυτά δεν μπορούν να συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ. Η νομαρχιακή επιτροπή το κορυφαίο πολιτικό όργανο στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας έπρεπε να λειτουργήσει ενωτικά και όχι διχαστικά. Η επιστολή –ευχαριστήριο του  Τέλη Γεωργιάδη είναι η επιτομή του παραγοντισμού της νομαρχιακής και της ανυπαρξίας κομματικής οργάνωσης. Είναι δε τόση η απογοήτευση του που δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του Ιουνίου 2023. «Προσωπικά στρατεύτηκα για να βοηθήσω το ΠΑΣΟΚ σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε, γνωρίζοντας τι θα συναντήσω κατά τον προεκλογικό μου αγώνα. Το μόνο που δεν φανταζόμουν, ήταν το μέγεθος της αχαριστίας, της απροκάλυπτης μονόπλευρης στήριξης του Γραμματέα και της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Φλώρινας, σε συγκεκριμένους υποψήφιους.

Σε αυτές τις εκλογές η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ και το κόμμα έκαναν δύο μήνες να βρουν τέταρτο υποψήφιο, στις επόμενες θα κάνουν τέσσερις μήνες να βρουν τον δεύτερο.

Έκανα έναν τίμιο αγώνα μόνος, χωρίς καμία στήριξη, έξω από κομματικούς μηχανισμούς και παραμάγαζα, με αξιοπρέπεια όπως λειτουργώ πάντα, για να αναδείξω τα προβλήματα της Π.Ε. Φλώρινας, και να προτείνω κάποιες λύσεις».

Γι’ αυτό λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ στη Φλώρινα είναι αδύνατον να κερδίσει  μία βουλευτική έδρα. Ο ενθουσιασμός και ευφορία που υπάρχει δεν φτάνει για να ξεπεράσει τοπικά το ΠΑΣΟΚ τον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται την συσστράτευση και την συμπαράταξη των πολιτών και αυτό δεν μπορεί να το πετύχει η παρούσα νομαρχιακή επιτροπή γιατί είναι ανύπαρκτη, αναξιόπιστη και παραγοντίστικη.

 

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης