“Άλλα σκέφτομαι, άλλα λέω και άλλα κάνω”

Αυτός ο τίτλος μπορεί να περιγράψει ιδανικά πως αντιλαμβάνεται την συναίνεση η Δημοτική Αρχή. Τη ζητάει μεν, αλλά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της. Προσαρμοσμένη στις δικές της απαιτήσεις και στα δικά της θέλω.

Από τη μία λοιπόν μιλάει για συμπόρευση και από την άλλη εκδίδει δελτίο τύπου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με το οποίο δυναμιτίζει κάθε έννοια συναίνεσης, αφού αλλοιώνει με έντεχνο τρόπο όσα διαδραματίστηκαν. Με κοπτοραπτική αποσπασμάτων κάνει μία αποτυχημένη προσπάθεια να εξωραΐσει την εικόνα του Δημάρχου και να μειώσει την μείζονα αντιπολίτευση.

Γι αυτό και ζητάμε επιτακτικά εδώ και 4 μήνες τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων (κάτι για το οποίο ρητά δεσμεύτηκε ο κ. Δήμαρχος από τις αρχές Σεπτέμβρη), ώστε ο κόσμος να εξάγει τα συμπεράσματα του αβίαστα και χωρίς  ¨βοήθεια¨. Τώρα όμως καταλαβαίνουμε γιατί δεν έχει υλοποιηθεί η πρόταση μας. Αργά ή γρήγορα όμως δεν θα το αποφύγουν.

Ας πάρουμε ωστόσο τα πράγματα με τη σειρά. Είναι αλήθεια ότι ζητήσαμε να γίνει πολύ νωρίτερα Δημοτικό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό. Ο Δήμαρχος τελικά το έκανε μία ημέρα πριν την άφιξη των προσφύγων – μεταναστών στην Φλώρινα. Και είναι αλήθεια ότι δεν το προκαλέσαμε για έναν πολύ σοβαρό λόγο. Όταν επιζητούμε ειλικρινά τη συναίνεση, θα είναι ανήθικο να  επιβάλλουμε καταστάσεις. Συναίνεση σημαίνει κατανόηση, συναίνεση σημαίνει συνεννόηση, συναίνεση σημαίνει αμοιβαίος σεβασμός. Στο πλαίσιο αυτό της συναίνεσης αλλά και της κρισιμότητας του ζητήματος αναμέναμε ο Δήμαρχος να ανταποκριθεί. Δυστυχώς δεν το έπραξε. Και μία ακόμα αλήθεια : Πήραμε το μάθημα μας. Πάθαμε και μάθαμε. Η συναίνεση για τον Δήμαρχο  είναι κενό γράμμα. Λόγια εντυπώσεων χωρίς αντίκρισμα.

Απευθύνεται το δελτίο τύπου στον κ. Μπαρδάκα ο οποίος κατέθεσε μία πολύ σοβαρή πρόταση  για τη συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών και καταγράφεται η δήλωση του Δημάρχου ότι το πρώτο βήμα έγινε με παρουσίαση πτυχιακής εργασίας σε πάρκα του Δήμου. Όταν όμως δεν γνωρίζεις ότι δεν ήταν πτυχιακή εργασία φοιτητή, αλλά  έκθεση Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής, όταν δεν γνωρίζεις δηλαδή με ποιους συνεργάζεσαι, εύλογα γεννάται το ερώτημα όχι με ποιους συζητάς και συνεργάζεσαι αλλά αν τελικά συζητάς και συνεργάζεσαι με κανέναν.

Επίσης, στο ίδιο δελτίο και για τον ίδιο Δημοτικό Σύμβουλο καταγράφεται μία ατάκα του Δημάρχου σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του δήμου, ότι ο κ. Μπαρδάκας ήταν το νούμερο δύο της διοίκησης  στον Δήμο Φλώρινας.  Νούμερο δύο ήταν ο εκάστοτε αναπληρωτής δήμαρχος, θέση που ο κ. Μπαρδακας δεν κατείχε ποτέ. Ο κ. Μπαρδάκας ήταν αντιδήμαρχος, όπως ακριβώς και δύο δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Γιαννάκη, εκ των οποίων ο ένας  είναι αντιδήμαρχος και σήμερα, και πληθώρα στελεχών της προηγούμενης δημοτικής αρχής που κατήλθαν υποψήφιοι με τον κ. Γιαννάκη, πρώην αντιδήμαρχοι και πρόεδροι δημοτικού συμβουλίου, πρόεδροι νομικών πρόσωπων, πρόεδροι ΔΕΥΑΦ κ.λ.π. Αυτούς όλους δεν τους ρώτησε; Αλήθεια όμως, ποιον μέμφεται ο Δήμαρχος για τα οικονομικά; Τον κ. Μπαρδάκα, έναν από τους πολλούς συμβούλους, ή τον κ. Βοσκόπουλο που ήταν ο Δήμαρχος;

Μήπως δεν ήταν ο κ. Βοσκόπουλος στις πρώτες θέσεις σε κάθε προεκλογική ομιλία του κ. Γιαννάκη; Μήπως δεν ήταν ο κ. Βοσκόπουλος στην πρώτη γραμμή των ανθρώπων που πανηγύριζαν στο εκλογικό κέντρο την εκλογή του κ. Γιαννάκη;

Στο ίδιο δελτίο γίνεται αναφορά και στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Παπαγρηγορίου φιλοξενώντας την εξής δήλωση του κ. Γιαννάκη: «Συνεργασία με αυτού του είδους τις ερωτήσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Γι΄ αυτό  πρέπει να αλλάξουμε το επίπεδο και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο». Ξεχνούν όμως σκόπιμα να αναφέρουν τι ακριβώς ρώτησε ο  κ. Παπαγρηγορίου. Αναφέρθηκε λοιπόν σε δύο σημαντικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά αγωγές εργολάβων εναντίον του Δήμου Φλώρινας που πρωτόδικα έγιναν δεκτές από το Πρωτοδικείο Φλώρινας και καλείται ο Δήμος να καταβάλλει συνολικά το ποσό των 250.000 ευρώ για 16 έργα που πραγματοποιήθηκαν, άκουσον-άκουσον με προφορικές συμφωνίες. Ρώτησε στη συνέχεια –μεταξύ άλλων- το αυτονόητο.

Αν προκλήθηκε οικονομική ζημία στον Δήμο Φλώρινας από τις παράτυπες προφορικές συμβάσεις για την υλοποίηση έργων και αν ναι, αν προτίθεται ο Δήμαρχος να διεκδικήσει δικαστικά τα χρήματα αυτά με καταλογισμό στους υπευθύνους.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά δηλώσεις του κ. Βοσκόπουλου ότι αφήνει ως παρακαταθήκη στην Δημοτική Αρχή σωρεία μελετών. Και εδώ ρώτησε –μεταξύ άλλων-  το αυτονόητο. Αν υπάρχουν αυτές οι μελέτες. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται και

εάν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης ή παρέμειναν απλά μελέτες αναξιοποίητες στα συρτάρια.

Τι ενοχλεί λοιπόν τον κ. Δήμαρχο και γιατί ζητάει να αλλάξουμε επίπεδο; Μήπως τελικά δεν τον ενοχλεί το επίπεδο αλλά οι ερωτήσεις; Ή μήπως πρέπει πρώτα να τον ρωτάμε τι θέλει να ακούσει και τι δεν θέλει και μετά να απευθύνουμε ερωτήσεις;

Τέλος, καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Φλώρινας διότι πρώτη φορά δημοτική αρχή δεν ζητάει την γνώμη των προέδρων και των τοπικών συμβουλίων, γιατί τα έργα που περιλαμβάνει για το 2020 είναι κατά 93,5% συνεχιζόμενα και μόνο το 6,5% νέα έργα, γιατί δεν υπάρχει κανένα έργο από τον κατάλογο των υποσχέσεων που περιγράφονται στην προγραμματική σύμπραξη Μπίρου – Γιαννάκη και γιατί δεν υπάρχουν μεγάλα έργα με επενδυτικό ενδιαφέρον και προοπτική για τον τόπο μας.

Επίσης, σχετικά με τον καθορισμό του ανταποδοτικού τέλους ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες ναι μεν παραμένει αμετάβλητο, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις Γιαννάκη για μειώσεις, ζητήσαμε όμως μείωση για τα ΑΜΕΑ όπως ρητά ο ισχύων νόμος δίνει κατ΄εξαίρεση τη δυνατότητα, ο δήμαρχος όμως αρνήθηκε και κατά συνέπεια καταψηφίσαμε.

Η επίκληση εκ μέρους του Δημάρχου ότι δεν υπάρχουν λεφτά δεν χρήζει ιδιαίτερης κριτικής και ανάλυσης. Είναι η συνήθης δικαιολογία. Αν όμως νομίζει ότι στο όνομα της κακής οικονομικής κατάστασης του Δήμου θα πατήσει για να δικαιολογήσει κάθε λογής αδιαφορία, αμέλεια και ανετοιμότητα είναι γελασμένος.

Για μία ακόμη φορά η Δημοτική Παράταξη «Ενότητα-Συνεργασία» δηλώνει ότι θα είναι παρούσα  και θα ανταποκριθεί στον ρόλο της. Θα ελέγχει με υπευθυνότητα, Θα καταθέτει σοβαρές προτάσεις και θα αναζητά λύσεις. Όσο για την περιβόητη συναίνεση να υπενθυμίσουμε στον Δήμαρχο ότι δεν είναι ρούχο που το βάζεις και το βγάζεις όποτε θέλεις.

Υ.Γ. Πρόσεχε τι εύχεσαι διότι ενίοτε οι ευχές πραγματοποιούνται …… Τελευταία φορά σας καλούμε να φέρεται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τα σοβαρά ζητήματα που σας έχουμε θέσει και απασχολούν έντονα τους δημότες της Φλώρινας. Σε περίπτωση που το ¨αμελήσετε¨ εκ νέου να είστε σίγουροι ότι θα το προκαλέσουμε όπως μας ζητήσατε….

Από το Γραφείο Τύπου