Άνθιμος Μπιτάκης: “Η μεταλιγνιτική περίοδος βρίσκει τον Δήμο Αμυνταίου απροετοίμαστο” (βίντεο)

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο  Δήμαρχος Αμυνταίου  Άνθιμος Μπιτάκης, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, με θέματα τη δίκαιη μετάβαση στη Μεταλιγνιτική εποχή και την Τηλεθέρμανση.

Με το κυρίαρχο γεγονός των εξελίξεων στην ενέργεια ξεκίνησε ο κ. Μπιτάκης λέγοντας ότι υπάρχουν ήδη δύο σταθμοί  στον δήμο Αμυνταίου οι οποίοι δεν δούλεψαν καθόλου τη θερινή περίοδο του τρέχοντος έτους και είναι ήδη σε απόσυρση, υπάρχει  ένα κατεστραμμένο και ενεργό ορυχείο,  υπάρχει ένας οικισμό αυτός των Αναργύρων σε μετεγκατάσταση, ένα ρήγμα Βαλτονέρων, Φανού και Πεδινού το  οποίο οφείλεται στην εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ, γεωτρήσεις σε όλον τον κάμπο οι οποίες έχουν ρημάξει, τεράστια εγκαταλειμμένα κτίρια και ορυχεία τα οποία θα μείνουν κληρονομιά σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Υπάρχει ακόμα, ένα ιδιαίτερα δυσμενές τοπίο για όσους εργάζονται γύρω από τη ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταλιγνιτική περίοδος βρίσκει τον δήμο Αμυνταίου αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια απροετοίμαστη.

Συνεχίζοντας  είπε: «Από τότε ακόμα που ήμουνα δήμαρχος Φιλώτα έλεγα ότι αν είναι να αποσυρθεί ο ΑΗΣ Αμυνταίου, να αποσυρθεί σήμερα, γιατί τότε μπορούσαμε να πιέσουμε όλοι μαζί  που το ποσοστό του λιγνίτη στο μείγμα της παραγόμενης ενέργειας ήταν ιδιαίτερα υψηλό, τώρα όμως είναι αργά. Είχα πει ότι ήταν αδιανόητο 12 ενεργειακοί δήμοι να μην έχουν κάνει έναν σύνδεσμο. Σήμερα ο Δήμος Αμυνταίου βρίσκεται σε μία βίαιη και όχι δίκαιη μετάβαση».

Για το θέμα της τηλεθέρμανσης ο Δήμαρχος Αμυνταίου αναφέρθηκε  στα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της οικονομικής περιβαλλοντικής απαξίωσης του ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα. Χαρακτηριστικά είπε:  «Δεν έγιναν οι ενέργειες από όλους τους ενεργειακούς δήμους για να προτάσσονται οι σταθμοί οι οποίοι στηρίζουν τις τηλεθερμάνσεις, πέρα από μία κίνηση που έγινε την άνοιξη του τρέχοντος έτους ενώ έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα.  Παρά την προσπάθεια των εργαζομένων και τη συντήρηση που έγινε στη μία μονάδα ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα και μερικώς στη δεύτερη μονάδα, φοβάμαι ότι θα έχουμε κάποια προβλήματα, κυρίως όταν μία μονάδα είναι μέσα. Είμαι σε συνεχή συνεννόηση και πιέζω τη διοίκηση της ΔΕΗ να έχει και τους δύο σταθμούς μέσα ώστε εάν λόγω βλάβης βγει μία μονάδα εκτός, γρήγορα να κουμπώνει στη μονάδα το δεύτερο σύστημα της τηλεθέρμανσης για να μην υπάρξει κενό θέρμανσης».

Στη συνέχεια ο κ. Μπιτάκης μίλησε για ένα εμβληματικό και πρωτοποριακό, πλην όμως υψηλού ρίσκου έργο, στον δήμο Αμυνταίου, αυτό της  απεξάρτησης από τον ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα με την κατασκευή δύο βιολεβήτων συνολικής ισχύος 30 θερμικών MW. Το έργο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη έχει όμως κάποια προβλήματα.

Σχετικά με την παραγωγή ενέργειας από τα σκουπίδια είπε: «Ως νέα δημοτική αρχή πήραμε άλλη μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία, να κάψουμε SRF, ένα υλικό που προέρχεται από τη διαλογή σκουπιδιών αλλά δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας που να επιτρέψει την καύση αυτού του προϊόντος. Από τους βιολέβητες υπάρχει η δυνατότητα καύσης των σκουπιδιών η οποία θα μειώσει το κόστος της παραγόμενης θερμικής ενέργειας».

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα σημαντικό στοιχείο και όρο της δανειακής σύμβασης της τράπεζας,  στην αύξηση της τιμής της θερμικής ενέργειας προς τους καταναλωτές που είναι περίπου 30%. Τόνισε όμως ότι ακόμα και με αυτή την αύξηση αλλά και σε σύγκριση με το πετρέλαιο το αποτέλεσμα θα είναι κατά 50% φθηνότερο.

Στρατηγικός στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η διασύνδεση με τον αγωγό «Πτολεμαΐδα – Πτολεμαΐδα 5», ένα  έργο που θα κοστίσει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ αλλά επιδοτηθεί από επιχειρησιακά Ευρωπαϊκά προγράμματα από 75% έως 80%.