Ένα..click πριν από το κλείσιμο χιλιάδες μικροί ΕΒΕ

Αγωνία και ανασφάλεια για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, που δέχονται το ένα χτύπημα μετά το άλλο εξαιτίας του lockdoun και της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων στήριξης από το κράτος, σε αντίθεση με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τώρα μέτρα στήριξης! Να μην πληρώσουν την πανδημία και την κρίση.    

Ανύπαρκτο εισόδημα, συσσώρευση χρεών, αβεβαιότητα για το σήμερα και το αύριο, αδυναμία να αντεπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις. Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα περιγράφουν την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματοβιοτέχνες – έμποροι σε όλη τη χώρα, λόγω της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας. Το προσωρινό λουκέτο που μπαίνει στα μικρομάγαζα και τις άλλες μικρές επιχειρήσεις μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το άγχος μήπως γίνει μόνιμο για αρκετούς από τους αυτοαπασχολούμενους.

Τα αλλεπάλληλα μέτρα περιορισμού, – είτε σε πανελλαδικό επίπεδο είτε πιο αυστηρού κατά τόπους, – μαζί και με την οικονομική κρίση έχουν φέρει ένα ανελέητο χτύπημα στους περισσότερους κλάδους. Ενώ, τα «μπρος – πίσω» και οι παλινωδίες της κυβέρνησης, που είναι η άλλη όψη της πολιτικής της επιλογής να μη θωρακίζει το σύστημα Υγείας, εκθέτουν σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους τους αυτοαπασχολούμενους. Από το κλείσιμο στο «click away» και μετά πάλι πίσω στο κλείσιμο, ενισχύουν όλο και περισσότερο τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Εστίαση, εμπόριο, ταξί, κομμωτήρια και μια σειρά ακόμα κλάδοι συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες φτωχούς αυτοαπασχολούμενους που ζουν σήμερα τον εφιάλτη της αναδουλειάς, ενώ η προσμονή για μια «κανονικότητα» της επόμενης μέρας δεν μπορεί παρά να πηγαίνει μαζί με το άγχος για τη γενικευμένη αύξηση χρεών, που για πολλούς είναι ήδη μη διαχειρίσιμα. Ούτε «σταγόνα στον ωκεανό» των χρεών και των επιπτώσεων της κρίσης δεν είναι τα όποια μέτρα στήριξης παίρνει η κυβέρνηση (όπως η «επιστρεπτέα προκαταβολή» ή ενισχύσεις μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων από τις Περιφέρειες), τα οποία βέβαια απευθύνονται σε επιχειρήσεις με μεγαλύτερους τζίρους. Είναι μέτρα που όσο περνάει ο καιρός, αποδεικνύονται όλο και πιο ανεπαρκή. Και τώρα με κλειστά τα μαγαζιά, αλλά και όποτε αυτά ανοίξουν, τα βάρη που σηκώνουν έχουν την υπογραφή διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων: Από την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου μέχρι τον μόνιμο βραχνά για χρέη και κατασχέσεις από τράπεζες, κράτος και προμηθευτές.

Αυτή η στρατηγική «κουμπώνει» και με την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, με την κυβέρνηση να αφήνει στο απυρόβλητο τους μονοπωλιακούς ομίλους, τα εργοστάσια και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, τις ιδιωτικές κλινικές κλπ., που μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας, την ώρα που κυνηγάει με πρόστιμα και κάθε άλλο μέσο τους μικρούς επαγγελματίες.

Τώρα άμεσα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και προστασίας της υγείας:

  • Άμεση ένταξη όλων των επαγγελματιών στο επίδομα ειδικού σκοπού.
  • Επιδότηση ενοικίου στο 100% για όσο θα ισχύσουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος.
  • Μείωση των έμμεσων φόρων, διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, όπως και των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.
  • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν ή κλείνουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

      à Ουσιαστική θωράκιση του συστήματος Υγείας, ενίσχυση των νοσοκομείων με το   απαραίτητο προσωπικό και μέσα, καθώς  και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Τ.Ε.Φλώρινας του ΚΚΕ

7/1/2021