Αίτημα για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης από τον Δήμαρχο Αμυνταίου

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έστειλε ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης  με θέμα τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου σημειώνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του:

”Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με τον πρόσφατο νόμο 4756/2020 (αρθρ. 79), προβλέφθηκε η δυνατότητα χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές όλων των ειδών καυσίμων θέρμανσης. Με την εν’ λόγο τροποποίηση σκοπείτε η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης, πέραν της καύσης πετρελαίου που ίσχυε έως τώρα, και σε άλλες μορφές καυσίμων θέρμανσης, όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τη βιομάζα. Αναμένεται δε εντός των επόμενων ημερών να εκδοθεί η απαραίτητη υπουργική απόφαση. 

Κύριε υπουργέ, η Τηλεθέρμανση Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ), μετά την παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου (Απρίλιος 2020), έχει θέσει σε λειτουργία δύο λέβητες παραγωγής θερμικής ενέργειας συνολικής ισχύος 30 ΜW, οι οποίοι πραγματοποιούν μικτή καύση βιομάζας με μικρή ποσότητα λιγνίτη, προς αναπλήρωση της θερμότητας που λαμβάναμε από τον ΑΗΣ Αμυνταίου και θερμαίναμε έως τον Απρίλιο του 2020 τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής (οικισμός Αμυνταίου, Λεβάιας, Φιλώτα) με οικονομικό τρόπο, αξιοποιώντας την απορριπτόμενη θερμότητα του ΑΗΣ Αμυνταίου. 

Η απότομη μετάβαση μας σε καθεστώς αυτοπαραγωγης θερμικής ενέργειας από βιομάζα, ως απόρροια της απολιγνιτοποίησης της περιοχής μας και της απόσυρσης λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους θέρμανσής των κατοίκων της περιοχής κατά 30% σε σχέση με το κόστος των προηγούμενων ετών (υπ’ αριθμ. 407/12.12.2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – ΑΔΑ: 6Θ5ΑΩΨΛ-ΤΤΚ), όπου λαμβάναμε έτοιμο θερμό νερό από τον ΑΗΣ Αμυνταίου. 

Ως εκ’ τούτων, οι Δημότες του Αμυνταίου, του Φιλώτα και της Λεβαίας θερμαίνονται από τον Οκτώβριο του 2020 με κεντρικό σύστημα θέρμανσης (Τηλεθέρμανση), η οποία προέρχεται από καύση βιομάζας, με τρόπο εξολοκλήρου περιβαλλοντικά αποδεκτό, καθώς ο σταθμός παραγωγής θερμικής ενέργειας με βιομάζα που μόλις τέθηκε σε λειτουργία, είναι εξοπλισμένος με την πιο σύγχρονη αντιρρυπαντική τεχνολογία, αποφεύγοντας έτσι το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που παρουσιάζεται εντός των οικισμών και πόλεων στις οποίες λειτουργούν πολλές μικρές αυτόνομες εστίες καύσης βιομάζας. 

Κύριε υπουργέ, βάσει όλων των ανωτέρω, παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση που θα καθορίζονται οι επιπλέον επιδοτούμενες μορφές θέρμανσης και αυτή της Τηλεθέρμανσης με βιομάζα, της οποίας κάνουν χρήση πλέον περίπου 2.500 νοικοκυριά της περιοχής μας. 

Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργούνται καταναλωτές δύο ταχυτήτων στην περιοχή μας, των οποίων η θερμότητα προέρχεται από το ίδιο καύσιμο (βιομάζα), ανάλογα με τον αν κάνουν χρήση ατομικής θέρμανσης (ατομική μονάδα) ή Τηλεθέρμανσης (κεντρικής θέρμανσης του οικισμού). Επιπλέον υπονομεύεται η βιωσιμότητα του πρωτοπόρου εγχειρήματος μας, το οποίο είναι μοναδικό στα ελληνικά δεδομένα, το οποίο κόστισε στο Δήμο μας περίπου 15 εκ. € με το ΦΠΑ, με επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ κατά 50% περίπου και 50% ίδια κεφάλαια, το οποίο όπως προαναφέραμε προέκυψε ως αδήριτη αναγκαιότητα των επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης της περιοχής, ώστε να μη μείνουν χωρίς θέρμανση  περίπου 7.000 κάτοικοι της περιοχής μας.  

Κύριε υπουργέ, είμαστε στη διάθεση σας για οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί από την πλευρά μας, και σας ευχαριστούμε εκ’ των προτέρων για την κατανόησή σας, καθώς πιστεύουμε ότι το αίτημά μας είναι εύλογο και δίκαιο. ”  

 

Με εκτίμηση

 

Άνθιμος Μπιτάκης

Δήμαρχος Αμυνταίου & 

Πρόεδρος ΔΕΤΕΠΑ