Αδυναμία συνταξιοδότησης πολιτών με χρέη προς το κράτος

αρ. πρωτ. Ερώτησης 2567-17/10/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ
 

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής
Αλληλεγγύης
Θέμα: Αδυναμία συνταξιοδότησης πολιτών με χρέη προς το κράτος

 

Κυρία Υπουργέ,
Η οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα μας εδώ και αρκετά χρόνια, έφερε τα πάνω κάτω σε όλους σχεδόν τους τομείς της ελληνικής οικονομίας και της ζωής των πολιτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν πολλοί συμπολίτες μας που ενώ όλα τα χρόνια πριν από την κρίση ήταν συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, εντούτοις, με τον ερχομό της κρίσης, λύγισαν κάτω από τα βάρη των φόρων και φάνηκαν ασυνεπείς.
Ειδικότερα, υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που ενώ πλήρωναν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους, στη συνέχεια βρέθηκαν σε δεινή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φτάσει σε ηλικία σύνταξης και για να την πάρουν, το κράτος τους δίνει ουσιαστικά μία μόνο επιλογή. Να εξοφλήσουν όλο το οφειλόμενο ποσό. Υπάρχει και η δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση μέσω πολλών δόσεων, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως σε μεγάλες οφειλές αυτό είναι αδύνατον να γίνει, διαφορετικά, θα είχαν εξοφλήσει και μέρος του χρέους τους.
Μία λογική λύση για αυτούς τους συμπολίτες μας, θα ήταν να λάβουν σύνταξη, με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ή να λαμβάνουν ένα ποσοστό της τάξεως του 50% της σύνταξης, μέχρι να εξοφληθεί όλο το χρέος.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η κα Υπουργός
 

  1. Σε όσους συμπολίτες μας δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλών σε προς το κράτος, προτίθεστε να προχωρήσετε σε έγκριση συνταξιοδότησης με βάση τα χρόνια που εργάστηκαν;
  2. Δεν είναι λογικό και δίκαιο, να λαμβάνουν ένα ποσοστό της τάξης του 50% της σύνταξης και το υπόλοιπο να παρακρατείται για την εξόφληση του χρέους;

 
 
Ο ερωτών βουλευτής
  
Γιάννης Αντωνιάδης