Ανάλυση εκλογικού αποτελέσματος

ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

 

Του Χαράλαμπου Θ. Τριανταφυλλίδη

Στη σκληρή μάχη της δεύτερης Κυριακής των Δημοτικών εκλογών για το δήμο Φλώρινας ο δήμαρχος Γιάννης Βοσκόπουλος αναδείχτηκε νικητής κόντρα στο ισχυρό μέτωπο ετερόκλητων δυνάμεων που ένα στόχο είχαν να ρίξουν πάσει θυσία και με οποιοδήποτε τίμημα τον Γιάννη Βοσκόπουλο.

Η κάλυψη της μεγάλης διαφοράς 7,67%, που ερμηνεύεται σε 645 ψήφους μεταξύ Βοσκόπουλου-Κωνσταντινίδη της πρώτης Κυριακής 18 Μαΐου 2014, καλύφθηκε την δεύτερη Κυριακή με μια μεταβολή υπέρ του κ. Κωνσταντινίδη 11,98%, περιορίζοντας τη διαφορά σε 238 ψήφους.

Ο κ. Βοσκόπουλος με τον συνδυασμό «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΉ ΠΟΡΕΙΑ» έχασε στο β΄ γύρο 589 ψήφου ενώ ο κ. Κωνσταντινίδης  με τον συνδυασμό «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» κέρδισε στο β΄ γύρο 858 ψήφους.

Σύμφωνα με τον κ. Βοσκόπουλο η μεταστροφή των ψηφοφόρων οφείλεται στο μέτωπο ετερόκλητων δυνάμεων που δημιούργησαν μέτωπο εναντίον του, παραμερίζοντας κάθε διαφορά μεταξύ τους, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους και στις παλαιοκομματικές μεθοδολογίες του χρηματισμού, των απειλών και των εκβιασμών.

Συγκεκριμένα ο κ. Βοσκόπουλος είπε: «ΕΡΩΤΗΣΗ:  Στις προεκλογικές σας ομιλίες αναφερθήκατε σε απειλές και εκβιασμούς και χρηματισμούς. Έχετε να πείτε κάτι παραπάνω σήμερα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μας καταγγέλθηκαν από υποψηφίους που είχαμε αλλά και ψηφοφόρους ότι απειλήθηκαν, εκβιάστηκαν και μάλιστα και χρηματίστηκαν πάρα πολλοί. Αυτό όμως δεν μας αγγίζει. Εμείς δώσαμε τον αγώνα μας, τον δώσαμε αγνά, με ηθική και κερδίσαμε.

Ο κόσμος αυτή τη φορά καταδίκασε τους ψεύτες, τους εκβιαστές, όλους αυτούς και ανέδειξε τους ηθικούς στο Δήμο».

Εάν είναι έτσι, τότε παίξανε πολύ βρώμικα. Ο λαός όπως φαίνεται άντεξε και δεν αυτομόλησε. Έδωσε έστω και ισχνή πλειοψηφία στον κ. Βοσκόπουλο

Ο κ. Βοσκόπουλος αναφέρθηκε και στο μέτωπο των πρώην, των πολιτικών απολιθωμάτων της περιοχής μας. «ΕΡΩΤΗΣΗ: Το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή, η μείωση του ποσοστού ανάμεσα στο δικό σας συνδυασμό και του κ. Κωνσταντινίδη που εκτιμάτε ότι οφείλεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οφείλεται πρώτον στην αποχή που υπήρξε. Την δεύτερη Κυριακή ήρθαν λιγότεροι ψηφοφόροι να ψηφίσουν.

Δεύτερον οφείλεται στη συνένωση των διαφόρων παλαιών βουλευτών, υποψηφίων βουλευτών, Νομαρχών, Δημάρχων στο πλευρό του κ. Κωνσταντινίδη, προκειμένου να μην εκλεγώ. Όχι να ψηφίσουν κάποιο πρόγραμμα που είχε ο κ. Κωνσταντινίδης αλλά να μην εκλεγώ εγώ. Αυτό ήταν το πρόβλημα τους, η επιθυμία τους και όχι να βοηθήσουν τη Φλώρινα.

Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος εκτίμησε το πρόγραμμα μας το ψήφισε και δεν ψήφισε όλους αυτούς τους καρεκλοκένταυρους.

Διότι όλοι αυτοί αφού συνενώθηκαν σε ένα άτομο είχαν προσυνεννοηθεί πως θα μοιράσουν και τις διάφορες θέσεις. Κάτι τέτοιο σε μας δεν συμβαίνει.

Εμείς αγωνιστήκαμε για να εκλεγούμε και να δούμε ένα δήμο καλύτερο από χθες. Ο δικός μας αγώνας ήταν καθαρός και ηθικός».

 

Να θυμίσω ότι για ορισμένους πρώην βουλευτές, Δημάρχους, Νομάρχες και υποψηφίους οι λόγοι της σύμπλευσης είναι γνωστοί, αφού ο κ. Βοσκόπουλος τους έστειλε στα δικαστήρια. Οι υπόλοιποι προσκολλήθηκαν στους πρώην λόγω υποχρεώσεων σ’ αυτούς.

Άλλωστε το αντιβοσκοπουλικό μέτωπο ήταν γνωστό από τον Δεκέμβρη, όταν κάποιοι  επώνυμοι, πρώην σήμερα, συνεργάστηκαν μεταξύ τους επισκεπτόμενοι το γραφείο του κ. Κωνσταντινίδη. Ακολούθησαν πολλές συναντήσεις σε γνωστή καφετέρια, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.

Η μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων την δεύτερη Κυριακή, σύμφωνα με τον κ. Βοσκόπουλο, είναι ένα σημαντικό στοιχείο που λειτούργησε εις βάρος του συνδυασμού του.

Σ’ ότι αφορά τα πρόσωπα να επισημάνουμε την μη εκλογή του Μιχάλη Τσιώκα, επίσημου ετέρου του κ. Κωνσταντινίδη στο συνδυασμό του. Θα έλεγα ότι «αδειάστηκε» αφού δεν στηρίχτηκε από την ομάδα Κωνσταντινίδη. Και μετά την αποτυχία του, για να μπει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να παραιτηθεί από την ιδιότητα του δημοτικού Συμβούλου ο κ. Κωνσταντινίδης. Αυτό όμως παρουσιάζει δυσκολίες γιατί ο «σκληρός» πυρήνας του κ. Κωνσταντινίδη τον πιέζει να μην παραιτηθεί, για να παίξουν αυτοί τον ηγετικό ρόλο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η άλλη περίπτωση για να μπει ο κ. Τσιώκας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι να παραιτηθεί από την βουλευτική του ιδιότητα ο κ. Κωνσταντινίδης, να πάρει τη θέση του στη Βουλή ο κ. Παπασωτηρίου και να πάρει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη θέση του κ. Παπασωτηρίου ο κ. Τσιώκας.

Αλλά και η περίπτωση αυτή παρουσιάζει δυσκολίες αφού ο ίδιος «πυρήνας» πιέζει τον κ. Κωνσταντινίδη να μην παραιτηθεί αλλά να συνεχίσει και να διεκδικήσει ξανά την βουλευτική έδρα.

Εδώ να σημειώσω ότι η επιχειρηματολογία έχει βάση. Οι Δημοτικές εκλογές δημιούργησαν ένα νέο τοπίο συνεργατών και φίλων του κ. Κωνσταντινίδη. Άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, συσπειρώθηκαν γύρω του και στο χέρι του είναι να διαχειριστεί σωστά το ανθρώπινο αυτό δυναμικό, να το κάνει συνειδητή πολιτική δύναμη και να το αξιοποιήσει σωστά, πριν διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη, λόγω της απογοήτευσης από την εκλογική αποτυχία. Έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ ισχυρό αντίπαλο τον κ. Γιάννη Αντωνιάδη.

Ο κ. Τσιώκας πλήρωσε την άρνηση του να δεχτεί την πρόταση της κ. Μούσιου λίγο πριν την προεκλογική περίοδο, όταν του πρότεινε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου ο πρώην Νομάρχης Τραϊανός Πετκάνης και να συμμετέχουν και οι δύο στον συνδυασμό του.

Σοβαρό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα, έπαιξε και η τακτική των δύο μονομάχων κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Κωνσταντινίδης στήριξε την προεκλογική του τακτική στην εξυγίανση του Δήμου και την σκανδαλολογία. Είναι μια τακτική δοκιμασμένη και αποτυχημένη. Το ίδιο σενάριο είχε ακολουθήσει και ο κ. Ασπρίδης και απέτυχε στη σύγκρουση του με τον κ. Βοσκόπουλο. Έπεσε στην ίδια παγίδα, το ίδιο λάθος και έχασε τις εκλογές παρά την συσπείρωση τόσων ετερόκλητων δυνάμεων. Αν συνέβησαν όλα αυτά που ακούγονται επισήμως και ανεπισήμως, τότε ο κ. Βοσκόπουλος έκανε ένα άθλο έστω και με 238 ψήφους διαφορά.

Στον κ. Κωνσταντινίδη βάραινε ακόμα η αντίληψη του βολεμένου, του βουλευτή που δεν είπε κανένα όχι στις τόσες εις βάρος των πολιτών  αποφάσεις της κυβέρνησης.

Αντίθετα ο κ. Βοσκόπουλος είχε τον αέρα του αντιμνημονιακού, του «απείθαρχου» όπως χαρακτηριστικά είπε υπουργός που επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή μας, απέφυγε τις προκλήσεις, τις εντάσεις και την πόλωση. Αναφέρθηκε κυρίως στο τι έκανε στο Δήμο -τηλεθέρμανση, αστικές παρεμβάσεις, μείωση τιμής νερού- και τι πρόκειται να κάνει -δωρεάν παροχή ρεύματος. Κι αυτό εκτιμήθηκε δεόντως από τους δημότες.

Ένα πολύ σοβαρό στοιχείο στην εκλογική μάχη απετέλεσε και η συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Ο κ. Βοσκόπουλος κατάρτισε ένα ψηφοδέλτιο με τις λιγότερες επικαλύψεις μεταξύ των υποψηφίων, κι αυτό του έδωσε την δυνατότητα να έχει μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που δεν θα τους είχε σε άλλη περίπτωση.

Το μεγάλο «χαρτί» όμως του κ. Βοσκόπουλου και του συνδυασμού του ήταν η συμμετοχή της κ. Όλγας Μούσιου στο ψηφοδέλτιο του, η οποία υπερψηφίστηκε από τους δημότες με 764 ψήφους, δίνοντας της την πρώτη θέση στη Δημοτική ενότητα Φλώρινας.

Η κ. Μούσιου κράτησε τους ψηφοφόρους τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη Κυριακή στην πόλη της Φλώρινας, εκεί όπου ο κ. Κωνσταντινίδης πίστευε ότι έχει το «πάνω χέρι» έναντι του κ. Βοσκόπουλου. Εκεί που το ψηφοδέλτιο του κ. Βοσκόπουλου χώλαινε.

Την νίκη του ο κ. Βοσκόπουλος και ο συνδυασμός του την οφείλουν στην κ. Μούσιου, κι αυτό δεν είναι υπερβολή αλλά η πραγματικότητα. Ο κάθε καλόπιστος αναλυτής των αποτελεσμάτων, θα διαπιστώσει την αλήθεια των λόγων μας.

Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει την αγωνία όσων παρακολουθούσαν τη ροή των αποτελεσμάτων στα τελευταία 12 εκλογικά τμήματα, από τα ποία τα 10 αφορούσαν την πόλη της Φλώρινας. Όταν κάθε αποτέλεσμα που ανακοινώνονταν μείωνε συνεχώς τη διαφορά ανάμεσα στους δύο.

Στα κρίσιμα εκλογικά τμήματα της πόλης η υποψηφιότητα της Όλγας Μούσιου ήταν το ανάχωμα να μην χάσει την εκλογική μάχη ο Γιάννης Βοσκόπουλος.

Στη νέα του θητεία ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Βοσκόπουλος θεωρεί ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. «ΕΡΩΤΗΣΗ: αυτή η μικρή σας διαφορά με τον κ. Κωνσταντινίδη θα σας οδηγήσει στο να αλλάξετε κάποια πράγματα στο Δήμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να αλλάξουμε. Εμάς μας ψήφισε ο λαός επειδή είμαστε αυτοί που ήμασταν. Επειδή λειτουργήσαμε όπως λειτουργήσαμε.

Άρα μας επιβράβευσε για την θητεία μας στα 3,5 χρόνια στο τιμόνι του Δήμου.

Αυτό που θα κάνουμε είναι να βελτιωθούμε προς το καλύτερο σε όσα μας υποδείξουν οι δημότες μας.

Θα συζητήσουμε με τους δημότες μας στην πόλη και τα χωριά, για να δούμε τι ακριβώς επιθυμούν και θα βελτιωθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε κάτι άλλο».

Θα διαφωνήσουμε με τον κ. Βοσκόπουλο. Εκτιμούμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή πέρα από την υποχρέωση της να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, πρέπει να έχει ανοιχτό αυτί στα όσα τις προτείνει η αντιπολίτευση, να επιδιώξει οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να έχουν την μεγαλύτερη συναίνεση.

-Να έχει μεγαλύτερη συνεργασία με τους δημότες. Για να συναποφασίζει με τους δημότες για το δέον γενέσθαι.

Να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, αυτό που έλεγε προεκλογικά.

-Να φροντίσει για την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν μπορεί να ταλαιπωρείται ο πολίτης με την σημερινή διασπορά των υπηρεσιών του Δήμου. Είναι καιρός το Διοικητήριο να δοθεί για χρήση στο Δήμο. Θα είναι η λυδία λίθος μιας επιτυχούς θητείας του.

Οι δημοτικές εκλογές σηματοδοτούν και γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στην περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας.

Νέα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά, δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί δυνάμεων, αλλάζει το πολιτικό προσωπικό του τόπου μας και φυσικά μπαίνουν οριστικά στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, οι τοπικοί πολιτικοί δεινόσαυροι, οι οποίοι αποδοκιμάστηκαν από τους πολίτες στις Δημοτικές εκλογές.

 

 

 Χαράλαμπος Θ. Τριανταφυλλίδης