Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης για τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Φλώρινας

Αυτές τις ημέρες το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Φλώρινας ανακοίνωσε τη διαδικασία για τις εγγραφές των νηπίων σχολικού έτους 2021 στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται και η «οικονομική συνεισφορά των γονέων», τα γνωστά σε όλους μας τροφεία, τα οποία επιβλήθηκαν με μια αντιλαϊκή απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, παρά τις διαμαρτυρίες μητέρων και φορέων, την οποία συνεχίζει να υλοποιεί η παρούσα δημοτική αρχή.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, διαφωνούμε με την κατεύθυνση αυτή που επιβάλλει την λογική της επιχειρηματικής λειτουργίας του δήμου και των νομικών προσώπων καθώς και την ανταποδοτικότητα, που περιλαμβάνει και τα τροφεία των παιδικών σταθμών. Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε πολλές φορές τοποθετηθεί στο παρελθόν για την επιβολή τροφείων στον δήμο μας. Κατά την γνώμη μας οφείλουμε ως δήμος να διεκδικήσουμε σταθερή χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα συμμετοχής όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, την κατάργηση των τροφείων για την εργατική λαϊκή οικογένεια καθώς και για την ύπαρξη σταθερού και μόνιμου προσωπικού.

Η προσχολική αγωγή δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό δικαίωμα, δικαίωμα κάθε παιδιού. Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την ομαλή και ολόπλευρη ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Πρέπει να παρέχεται οργανωμένα, σχεδιασμένα επιστημονικά, σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η κατάσταση για το λαό έχει επιδεινωθεί. Στη συνέχεια της επίθεσης που δέχτηκε από την καπιταλιστική οικονομική κρίση, η πανδημία του κορωνοϊού δρα ως καταλύτης στην ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων.

Η αυτονόητη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να απαλλαγούν οι γονείς από την καταβολή τροφείων για όσο διάστημα οι παιδικοί σταθμοί δεν λειτουργούσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, εννοείται ότι δεν είναι αρκετή.

Για τον λόγο αυτό, καλούμε τη δημοτική αρχή, αναλογιζόμενη τη δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι λαϊκές οικογένειες, να επανεξετάσει το θέμα των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας και να ενεργήσει, ώστε να αντικατασταθεί η παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που επέβαλε τα τροφεία, από νέα, η οποία θα τα καταργεί.

 

12 Μάη 2021

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ