Αξιοποίηση υπολειμμάτων για παραγωγή ενέργειας και θερμότητας: μία ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη!

Πάνε δέκα και πλέον χρόνια από την στιγμή που παρουσίασα την πρότασή μου για παραγωγή θερμότητας και ενέργειας από βιομάζα, η οποία θα προέρχεται από υπολείμματα της αγροτικής παραγωγής και δασικών εργασιών ξύλευσης. Η πρότασή μου αφορούσε την τηλεθέρμανση οικισμών του Δήμου Αμυνταίου, που δεν έχουν αυτό το προνόμιο αλλά θα μπορούσαν να το αποκτήσουν μετά την εκπόνηση των σχετικών μελετών και την διεκδίκηση πόρων από το ΕΣΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση απευθείας. Μάλιστα, κατά την θητεία μου στο αξίωμα του Δημάρχου Αμυνταίου, είχαμε εκπονήσει τις πρώτες μελέτες, αλλά το σχέδιο υποβαθμίστηκε από τους επόμενους Δημάρχους.

Ο σχεδιασμός μας αφορούσε αξιοποίηση της βιομάζας από τα χωράφια και τα δάση της περιοχής μας, έτσι ώστε οι αγρότες μας να αποκτούν ένα επιπλέον εισόδημα από την πώληση των παραπροϊόντων της παραγωγικής διαδικασίας, αλλά και από αξιοποίηση ενεργειακών φυτών, π.χ. αγριαγκινάρες, που θα καλλιεργούνταν σε άγονα χωράφια της περιοχής μας από τους αγρότες μας. Η συγκέντρωση της βιομάζας και η αρχική της επεξεργασία θα γινόταν σε μονάδες παραγωγής του τόπου μας και το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν:

  • φθηνή τηλεθέρμανση,
  • συμπληρωματικό εισόδημα για τους αγρότες και
  • θέσεις εργασίας.

Ήταν ένα πρωτοποριακό σχέδιο, για το οποίο τότε επικρίθηκα σφοδρά αλλά στη συνέχεια δικαιώθηκα. Από τότε σχεδιάζαμε με τους συνεργάτες μου για την ομαλή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική περίοδο, η οποία έφτασε και μας βρήκε απροετοίμαστους διότι δεν συνεχίστηκε η δουλειά που ξεκινήσαμε. Δεν έχω προφητικό χάρισμα, αλλά θέλω να πιστεύω ότι είμαι άνθρωπος της αγοράς και μπορώ να «διαβάζω» τα μηνύματα.

Τα χρόνια πέρασαν και τηλεθέρμανση Αμυνταίου, Λεβαίας και Φιλώτα απέκτησε τον δικό της σταθμό παραγωγής από βιομάζα, αλλά δυστυχώς από ακριβή βιομάζα (πέλετ), που δεν προσφέρει τίποτα στην τοπική οικονομία, αλλά στις οικονομίες των γειτονικών χωρών από όπου αγοράζεται και μάλιστα σε τιμές που δημιουργούν συνθήκες για αύξηση των τιμολογίων των καταναλωτών της τηλεθέρμανσης. Οι εύκολες λύσεις που ακολούθησαν οι επόμενοι δήμαρχοι δημιουργούν επιπλέον κόστη και προβλήματα στη λειτουργία, τα οποία θα βρούμε μπροστά μας, καθώς έχουν σπαταληθεί τεράστια ποσά για εγκαταστάσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, μεγάλου λειτουργικού κόστους και χωρίς οφέλη για την τοπική οικονομία.

Παρ’ όλα αυτά με χαρά βλέπουμε ότι ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή μας προχωράει στην αξιοποίηση των υπολειμμάτων της παραγωγής με καινοτόμα σχέδια και πιλοτικές εφαρμογές, ανοίγοντας νέους δρόμους. Το Κτήμα ΑΛΦΑ – μία επιχείρηση που διαφημίζει το Αμύνταιο και τα κρασιά του με την ποιότητα και τις καινοτομίες που έχει εισάγει – προχωράει στη δημιουργία μονάδας συμπαραγωγής ενέργειας και θερμότητας με την χρήση των στέμφυλων. Οι καιροί μας απαιτούν καινοτομία και το Κτήμα ΑΛΦΑ δείχνει τον δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε επίπεδο Δήμου Αμυνταίου, έτσι ώστε να αποκτήσουμε φθηνή και βιώσιμη τηλεθέρμανση σε Αμύνταιο, Λεβαία και Φιλώτα, αλλά και σε όλα τα χωριά για τα οποία είχαμε ξεκινήσει τις μελέτες για δημιουργία δικτύων τηλεθέρμανσης με βιομάζα!

Το μόνο που χρειάζεται είναι νέες ιδέες, σχεδιασμός, τόλμη και άνθρωποι χωρίς υστεροβουλίες που θα κληθούν να υλοποιήσουν το εγχείρημα.

 

Μάκης Ιωσηφίδης

πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου