Απάντηση στα φληναφήματα της μείζονος μειοψηφίας

Το τελευταίο διάστημα η μείζων μειοψηφία έχει επιδοθεί σε μια βιομηχανία έκδοσης δελτίων τύπου με νέες και παλιές ερωτήσεις που έχει καταθέσει από τις αρχές της θητείας της και οι οποίες έχουν απαντηθεί από τον κ. Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους σχεδόν στο σύνολο τους, τόσο στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και με δελτία τύπου. Επαναλαμβάνεται γιατί δεν θέλει ή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Και αυτό δείχνει την πλήρη ανυπαρξία της στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην κοινωνία. Η δράση της παρούσας Δημοτικής Αρχής είναι τέτοια, που δεν της αφήνει άλλα περιθώρια λειτουργίας παρά μόνο τον άχαρο ρόλο να επαναλαμβάνεται.

Ισχυρίζεστε ότι κακώς ο Δήμος δεν προσέλαβε γιατρούς και νοσηλευτές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως προτείνατε. Αυτό όμως ήταν αδύνατο βάση του οργανισμού λειτουργίας του Δήμου και το γνωρίζατε. Ας το ξεκαθαρίσουμε. Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να κάνει νομικά άλματα και να δημιουργήσει προβλήματα νομιμότητας. Η επιλογή μας της άμεσης διεύρυνσης της υπηρεσίας κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης και της σύνδεσης της με τους γιατρούς του ιατρικού συλλόγου Φλώρινας και το νοσοκομείο, σε συνδυασμό με την γιατρό που έθεσαν τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας στην διάθεση του Δήμου αποδείχτηκε αποτελεσματικότατη.

Σας εξηγήσαμε ότι μόλις δοθούν οι εγκύκλιες οδηγίες που θα ερμηνεύουν το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τότε θα δείτε και τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Βιάζεστε ως συνήθως. Είναι αστείο και σας εκθέτει ανεπανόρθωτα το λογοπαίγνιο σας περί συνέχειας ή μη του προγράμματος «Φιλόδημος». Όταν μεταφέρονται τα έργα του προγράμματος «Φιλόδημος I» στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», δεν είναι συνέχεια;

Αναφέρεστε και στην ανακαίνιση του Δημαρχείου. Δεν επρόκειτο για ανακαίνιση, αλλά για μια μικρή εσωτερική χωροταξική διαμόρφωση, ώστε να γίνει ο χώρος πιο λειτουργικός. Η τροποποίηση έγινε υπό την εποπτεία της τεχνικής υπηρεσίας.

Για τον κορωνοϊό δεν έχει γίνει ακόμα απολογισμός, γιατί η πανδημία είναι παρούσα και τα μέτρα κοινωνικής και ατομικής υγιεινής και ασφάλειας συνεχίζονται. Όλες οι δαπάνες εγκρίνονται από την οικονομική επιτροπή στην οποία συμμετέχετε με δύο μέλη. Όποιος όμως έχει πραγματικό ενδιαφέρον γι’ αυτό, όπως και για κάθε ζήτημα, μπορεί να προσφύγει στις υπηρεσίες του Δήμου και να ενημερώνεται. Κάποτε πρέπει να συνηθίσετε να ζητάτε στοιχεία και πληροφόρηση από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Το κόστος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων έχει απαντηθεί κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενημερώθηκαν οι συμπολίτες μας με δελτία τύπου. Το κόστος, για τον δήμο, ήταν μηδενικό αφού οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω προγράμματος Interreg.

Για τους οδικούς άξονες υπάρχει στενή συνεργασία με τον βουλευτή Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη, με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Κιοσέ, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Άμπα αλλά και με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Κασαπίδη. Όλες οι εξελίξεις δημοσιοποιούνται μέσω δελτίων τύπου και συνεντεύξεων.

Για τα ΕΛΤΑ Μελίτης έχει εκδοθεί δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρονται οι εξελίξεις και προσδοκούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Οι συνεργάτες του Δημάρχου δεν κάνουν καμία διάκριση και για οποιοδήποτε λόγο. Κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια. Τέτοιες διακρίσεις μόνο εσείς κάνετε. Κι απόδειξη τρανή είναι η πρόσληψη του Γενικού Γραμματέα. Μάλιστα χύνετε και κροκοδείλια δάκρυα για τα χρήματα με τα οποία θα πληρωθεί. Χρήματα που θα έπαιρνε και όποιος άλλος επιλεγόταν για την θέση αυτή. Βέβαια, ξεχνάτε σκόπιμα ότι το όφελος που θα έχει ο Δήμος μας από τον άξιο Γραμματέα θα είναι πολλαπλάσιο. Για σας είναι ψιλά γράμματα η σχέση κόστους οφέλους, γιατί θέλετε να μείνει ο Δήμος πίσω και να μην επιλύονται τα προβλήματα του, γιατί επιλογή σας είναι η καταστροφολογία. Η παρουσία του Γενικού Γραμματέα και μάλιστα του συγκεκριμένου σας χαλάει την αντιπολιτευτική «σούπα». Αποτελεί ύβρη για την παράταξη του Δημάρχου η αναφορά σας περί απαξίας των Φλωρινιωτών και σας επιστρέφεται. Στόχος μας είναι το καλό των συμπολιτών μας και η προκοπή του τόπου στον οποίο ζούμε. Σεβαστήκαμε, σεβόμαστε και θα σεβόμαστε τον κάθε συμπολίτη μας όποιος και αν είναι όπου και αν είναι. Η μείωση της ανεργίας δεν κρίνεται από την πρόσληψη ενός μετακλητού υπαλλήλου αλλά από την ανάπτυξη της περιοχής και τις προσλήψεις ορισμένου χρόνου που πραγματοποιούμε, και για τις οποίες υπάρχει σημαντική κινητικότητα κατά την διάρκεια της θητείας μας.

Ας ξεκαθαρίσουμε και το νομικό μέρος της πρόσληψης του Γενικού Γραμματέα. Η δημόσια πρόσκληση ή μη, όπως και η επιλογή του προσώπου, είναι αποκλειστικά θέμα του Δημάρχου. Η παραπληροφόρηση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πολιτική σας επιλογή. Διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας γιατί ο Γενικός Γραμματέας έχει καταγωγή από την Πτολεμαΐδα. Σήμερα στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης εσείς εξακολουθείτε να διακατέχεστε από τα ιδεώδη των διακρίσεων, του τοπικού ρατσισμού, της στείρας και άνευ επιχειρημάτων αντιπολίτευσης, που χαρακτήριζαν παλιές εποχές που δεν θέλει κανείς να θυμάται παρά μόνον εσείς. Ξεχνάτε βέβαια σκόπιμα τους Φλωρινιώτες που διαπρέπουν σε άλλους δήμους, σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες και τους εκθέτετε. Πρόσφατο παράδειγμα ο εκλεκτός συμπολίτης μας κ. Σταύρος Παπασωτηρίου που διαπρέπει ως Διοικητής στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Τα έβγαλε πέρα εξαιρετικά με την πανδημία, έχει την αποδοχή όχι μόνον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου υγείας αλλά και όλων των κατοίκων της Εορδαίας και της ευρύτερης περιοχής. Κατά την δική σας αντίληψη, κύριοι της μείζονος μειοψηφίας, τι έπρεπε να κάνουν οι Πτολεμαϊδιώτες, να διαμαρτυρηθούν γιατί βρίσκεται εκεί ο άξιος συμπατριώτης μας και να τον οδηγήσουν στο πυρ το εξώτερον;

Να έρθουμε τώρα και στα βασικά χαρακτηριστικά του Γενικού Γραμματέα, που επηρέασαν και την πρόσληψη του. Ο κ. Σάββας Ζαμανίδης είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος παιδαγωγικών σπουδών της ΣΕΛΕΤΕ και διπλωματούχος Μεταπτυχιακών σπουδών στη Ζωοτεχνία και διατροφή αγροτικών ζώων από το ΑΠΘ επιπέδου master of science.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στην βελτίωση της ποιότητας γάλακτος και ως υπεύθυνος γεωργικών φαρμάκων, ως καθηγητής εφαρμογών στο ΤΕΙ Φλώρινας, επίκουρος καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης στη ΝΕΛΕ και στο ΚΕΓΕ Φλώρινας σε προγράμματα εκπαίδευσης αγροτών, σε πολλά επιδοτούμενα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε Ερευνητικά προγράμματα του πανεπιστημίου ως ερευνητής και ως μελετητής στη σύνταξη γεωργικών και οικονομικών μελετών για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα. Σήμερα εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έζησε στη Φλώρινα για πάνω από 20 χρόνια και λόγω της παρουσίας του στην πόλη μας και της δουλειάς του γνωρίζει όχι μόνο τα προβλήματα της περιοχής μας αλλά και τις λύσεις τους. Ήταν Δήμαρχος Εορδαίας επί 13 χρόνια και επομένως έχει και μια σημαντική εμπειρία στα αυτοδιοικητικά πράγματα.

Όσο, κύριοι της μείζονος μειοψηφίας, θα εναγκαλίζεστε με τέτοιες πρακτικές και θα ακολουθείτε αυτόν τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο, τόσο θα απαξιώνεστε από την τοπική κοινωνία και θα βρίσκεστε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής του Δήμου μας.

Δεν πρόκειται να κάνουμε, κι εμείς, βιομηχανία απαντήσεων γιατί σε αντίθεση με εσάς έχουμε να λύσουμε πολλά προβλήματα στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον Δήμο μας και την Δυτική Μακεδονία. Ασχολούμαστε μ’ αυτά, με την υλοποίηση του προγράμματος μας, ποτέ από το χρέος μη κινούντες, γιατί στο επίκεντρο της δράσης μας βρίσκεται ο πολίτης και η ποιότητα ζωής του.

Κληρονομήσαμε πολλά προβλήματα και συνεχώς ανακύπτουν νέα, τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε με πολύ και μεθοδική δουλειά, με πρόγραμμα, θέληση και αποφασιστικότητα.

Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και θα πετύχουμε. Γιατί εμείς δεν κουβαλάμε βαρίδια και δεν κάνουμε διακρίσεις. Δεν στρουθοκαμηλίζουμε αλλά προτιμούμε όλα να είναι νόμιμα. Έχουμε ευθύ και ειλικρινή λόγο και δεν προσπαθούμε να παραπληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας. Γιατί εμείς θέλουμε και αύριο να τους βλέπουμε ίσια στα μάτια.