Απάντηση στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου με θέμα: Διασφάλιση αρμονικότητας παραδοσιακού οικισμού Νυμφαίου Φλώρινας

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Θεσσαλονίκη, 24/10/2022

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Διασφάλιση αρμονικότητας παραδοσιακού οικισμού Νυμφαίου Φλώρινας» 

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Συμφώνως ενημέρωσής μας, στο ακριτικό και ιστορικό Νυμφαίο Φλώρινας και σε υπερκείμενη έκταση 52 στρεμμάτων της βουνοπλαγιάς του οικισμού θα ανεγερθεί ξενοδοχείο. Το εν λόγω επικείμενο έργο της ανέγερσης θεωρείται ότι ανατρέπει την αρμονική ισορροπία του οικισμού, καταστρέφοντας την παρθένα φύση και διαλύοντας τον υφιστάμενο παραγωγικό ιστό του οικισμού. Άλλωστε το Νυμφαίο έχει κηρυχθεί διατηρητέος ιστορικός τόπος υπό την παρούσα εικόνα των διασωζόμενων αρχοντικών της σπιτιών της πατρώας αρχιτεκτονικής του. Η υποτίμηση και η τάση της περαιτέρω υποβάθμισης, εξόν της επικείμενης αδειοδότησης ανέγερσης του ξενοδοχείου, του εν λόγω οικισμού επιπρόσθετα αποτυπώνεται και στα κάτωθι δεδομένα, όπως λ.χ. το κλείσιμο του κοινοτικού ξενώνα, η διακοπή λειτουργίας του Μουσείου Ιστορίας και Αργυροχρυσοχοΐας, το κλείσιμο του Πάρκου Άγριας Φύσης κ.ά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί: 

Δεδομένης της προστασίας της περιβάλλουσας φύσης (ευρισκόμενης υπό της ευρωπαϊκής ζώνης Natura) του Νυμφαίου Φλώρινας και της κατάταξής του στα δέκα ωραιότερα χωριά της Ε. Ε., προτίθεστε όπως αποτρέψετε την επικείμενη ανέγερση του ξενοδοχείου στην αναφερόμενη έκταση και επιπροσθέτως να μεσολαβήσετε όπως ανακτήσει την ιδιαιτερότητά του ο οικισμός δια της λειτουργίας όσων στοιχείων της, τα οποία τον ανέδειξαν ως διατηρητέο ιστορικό οικισμό;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

……………………………………………………………………………………………………

Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 560/27.10.2022 Ερώτηση με θέμα:

«Διασφάλιση αρμονικότητας παραδοσιακού οικισμού Νυμφαίου Φλώρινας»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 560/27.10.2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠ.ΠΟ.Α., σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ο οικισμός του Νυμφαίου, Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικός τόπος, με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/3608/61139/12.12.1994 (ΦΕΚ 978/Β/30.12.1994) και προστατεύεται από τις διατάξεις του ν. 4858/2021. Με την Υ.Α. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/75676/8386/613/26-02-2019 (ΦΕΚ109/Δ/18.03.2019) εγκρίθηκε η

αναοριοθέτηση του οικισμού, εντός των ορίων του οποίου χωροθετούνται κτίσματα και δραστηριότητες που συνιστούν τεκμήριο της αρχιτεκτονικής, ιστορικής, κοινωνικής και οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής εξέλιξης της περιοχής. Επιπλέον, είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός με το π.δ. 3.10.1983 (ΦΕΚ 667/Δ΄/21.11.1983), με φορέα προστασίας το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, έως σήμερα δεν έχει υποβληθεί αίτημα σχετικά με την ανέγερση ξενοδοχείου, εντός ή πλησίον του ιστορικού τόπου του Νυμφαίου. Σε περίπτωση που κατατεθεί σχετικό αίτημα, αυτό θα αποσταλεί στα αρμόδια συμβούλια του ΥΠΠΟΑ για την κατά νόμο γνωμοδότηση, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 3 του ν. 4858/2021.

Σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στην Ερώτηση για το κλείσιμο του κοινοτικού ξενώνα, τη διακοπή λειτουργίας του Μουσείου Ιστορίας και Αργυροχρυσοχοΐας, το κλείσιμο του Πάρκου Άγριας Φύσης κ.α., διευκρινίζεται ότι η διαχείριση και λειτουργία τους αποτελεί αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Υπουργός

Πολιτισμού και Αθλητισμού ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ