Απάντηση στην “τοποθέτηση – σχόλια” του Νίκου Ιωακειμίδη

Χαίρομαι που δεν διαφωνείτε σε ότι αφορά την παροχή της δημόσιας υγείας. Οι διαφορετικές απόψεις, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, μπορούν να βοηθήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα και στη λήψη των ενδεδειγμένων αποφάσεων. Προκαλεί όμως εντύπωση το γεγονός της πλήρους αποσιώπησης των ευθυνών της διοίκησης του νοσοκομείου Φλώρινας, σαν να μην υπάρχει. Δεν μας λέτε λέξη αν είναι υπεύθυνη για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο μας, αν λειτουργεί σωστά, αν φταίει μόνο η κυβέρνηση για το χάλι μας. Δεν αναφέρεστε στον βαθμό ικανοποίησης σας από την λειτουργία της δικής σας καρδιολογικής κλινικής, γιατί έμεινε με έναν ειδικό γιατρό, γιατί έχουμε μεταφερόμενους καρδιολόγους από άλλα νοσοκομεία, γιατί έχουμε κενά εφημεριών και μένει χωρίς καρδιολόγο ολόκληρο νοσοκομείο, γιατί δεν προκηρύχτηκε από τον Ιούνιο του 2022 η θέση του κ. Κλιγκάτση, αν τέλος πάντων συμφωνείτε ή διαφωνείτε και με τις δικαιολογίες του διοικητή σας. Το νοσοκομείο δεν εκπροσωπείται από τον Δήμο ή την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά από την διοίκηση του, την οποίαν εκπροσωπεί ο διοικητής κ. Γιώργος Μάντσος . Είναι αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για τα όσα θετικά και αρνητικά συμβαίνουν, για λάθη, παραλείψεις. Και όταν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα τότε παραιτείται η διοίκηση. Δεν μπορεί κανένας να κουκουλώνει τα προβλήματα, γιατί αυτά επανέρχονται οξύτερα, όπως στη δική μας περίπτωση. Όλοι οι άλλοι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς μπορούν και πρέπει να συνδράμουν επικουρικά στο κύριο έργο της διοίκησης. Έρχομαι τώρα στο θέμα του Δήμου Φλώρινας. Είναι γνωστό πως ο Δήμος Φλώρινας, όπως και ο κάθε Δήμος δεν νομιμοποιείται να ενισχύει τα νοσοκομεία με χρήματα. Η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Περιφέρεια και αυτή ενισχύει οικονομικά το ιατρικό προσωπικό όπως στην περιοχή της Πρέσπας. Αλλά και εδώ δεν πρέπει η ανύπαρκτη διοίκηση να ενδιαφερθεί; Να συσστρατεύσει στην προσπάθεια της την τοπική κοινωνία; Κανένας Δήμος και κανένας τοπικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την διοίκηση ενός νοσοκομείου. Μόνο επικουρικά μπορεί να βοηθήσει. Και δεν αποτελεί «μονόδρομο η έμπρακτη στήριξη και η ενεργός διεκδίκηση του Δήμου για το νοσοκομείο Φλώρινας» όπως αναφέρεστε. Αλίμονο αν ο εκάστοτε Δήμαρχος είχε και τον ρόλο του διοικητή του νοσοκομείου. Ο Δήμος θα μπορούσε να έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας που λειτουργούν στην περιοχή του σε ένα διαφορετικό νομικό πλαίσιο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η λειτουργική αρμοδιότητα των μονάδων δημόσιας υγείας της περιοχής μας υπάγονταν στον Δήμο ή την Περιφέρεια. Κάτι που πρέπει να δούμε σοβαρά αν θέλουμε να έχουμε ποιότητα υγείας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αποκέντρωση πόρων και φαντάζει σήμερα απίθανο. Θεωρώ χρέος μου να σας ευχαριστήσω για την άμεση αντίδραση σας, γιατί αυτό δείχνει ότι έχετε ευαισθησίες, κι αυτό είναι θετικό.

Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Δείτε εδώ την τοποθέτηση του κ. Ιωακειμίδη.

Στο blog “παρατηρητής Φλώρινας” υπάρχει διάλογος – σχόλια μεταξύ των αρθρογράφων που αφορούν το παραπάνω κείμενο του κ. Τριανταφυλλίδη και τον οποίο σας παραθέτουμε:

Νικόλαος Ιωακειμίδης

κ. Τριανταφυλλίδη,
Ευχαριστώ για την άμεση φιλοξενία των απόψεων που σας προώθησα χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης αλλά μόνον επειδή αναφερθήκατε στο πρόσωπό μου ως μη έχοντα προσωπική και κοινωνική ζωή ενώ η παρουσία μου δηλώνει το αντίθετο. Δε θα σας ακολουθήσω όμως στην προσπάθειά σας να βγάλετε από το κάδρο την «άτολμη», για να μην πω ανύπαρκτη, διαχείριση θεμάτων υγείας της νυν δημοτικής αρχής και την επίρριψη ευθυνών μόνον στο νυν διοικητή του νοσοκομείου. Σε κάθε περίπτωση λέμε σχεδόν τα ίδια, δε μίλησα για καμία χρηματική ενίσχυση από το Δήμο, ούτε για υποκατάσταση της διοίκησης, ούτε για αποκέντρωση πόρων και αλλαγή νομικού πλαισίου που ούτως ή άλλως υπάρχει με τον «Κλεισθένη», αλλά για ορθές πρακτικές άλλων Δήμων στην Ελλάδα και την Δυτική Μακεδονία και για διαφανείς μαζικές διεκδικήσεις και θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων για να μην οδηγούμαστε σε άγονες προκηρύξεις. Ας ξεκινήσουμε από τα απλά, άμεσα εφαρμόσιμα και μόνο ένας Δήμος γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες των δημοτών του. Εξάλλου, η Καρδιολογική Κλινική λειτουργεί με δυο ειδικούς και έναν ειδικευόμενο, η διοίκηση ενός έτους υπάρχει, συνεργάζεται και αναμφισβήτητα δεν είναι υπόλογη για παθογένειες προηγούμενης διοίκησης 3,5 ετών. Ο σχεδιασμός προσλήψεων για έγκριση πίστωσης γίνεται από τις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν γνωρίζεις για συνταξιοδοτήσεις λόγω ορίου ηλικίας και πιθανότητα αποχώρησης προς τον ιδιωτικό τομέα.

Με εκτίμηση,

Νίκος Ιωακειμίδης

 

κε Ιωακειμίδη φοβάμαι πως έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για το πως πρέπει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο. Εσείς πιστεύετε πως ο Δήμος γνωρίζει καλύτερα τα προβλήματα του νοσοκομείου και όχι η διοίκηση του. Ότι για τις παθογένειες και αβελτηρίες του φταίει η προηγούμενη διοίκηση. Πως η καρδιολογική κλινική λειτουργεί με δύο ειδικούς και ένα ειδικευόμενο. Και αυτή την κατάντια την λέτε εσείς παροχή υγείας. Κρίμα.