Απάντηση του Υπουργού Ι. Βρούτση στην ερώτηση της Βουλευτή Π. Πέρκα σχετικά με το πρόγραμμα των 5.500 Νέων Επιστημόνων

Απάντηση του Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Ι. Βρούτση στην ερώτηση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα σχετικά με την ανανέωση του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 Νέους Επιστήμονες, ανάμεσα στους οποίους είναι κι εκείνοι, που στελεχώνουν τη δομή του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου Φλώρινας

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας Π. Πέρκα, είχε καταθέσει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την ανανέωση του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 Νέους Επιστήμονες που στελεχώνουν τη δομή του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου Φλώρινας (δείτε εδώ).

Η κ. Πέρκα μεταξύ άλλων, ρώτησε τους Υπουργούς, αν υπάρχει η πρόθεση ενίσχυσης με πρόσθετη χρηματοδότηση και περαιτέρω στελέχωση της επιστημονικής ομάδας του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, αφού μετά την πρόσληψη 16 επιστημόνων μέσω του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους επιστήμονες το 2019, λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Στην με αρ. πρωτ. 442/21-02-2020 ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, έλαβε την παρακάτω απάντηση:

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κα Θ. Πέρκα και όσον αφορά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε ότι για το ίδιο θέμα ενημερώθηκε η Εθνική Αντιπροσωπεία στις 12-12-2019, κατά τη συζήτηση της με αρ. πρωτ. 300/09-12-2019 Επίκαιρης Ερώτησης. Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Υγείας.

Από την παραπάνω απάντηση είναι φανερό ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιμένει στην αρχική του τοποθέτηση, πως πρόκειται για πρόγραμμα που μείωσε εικονικά την ανεργία και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «η μείωση της ανεργίας δεν θα έρθει μέσα από τις παρεμβάσεις του δημοσίου, αλλά από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή με υγιή τρόπο».

Δεκάδες νέοι/ες με προσόντα, που προσλήφθηκαν να υπηρετήσουν σε φορείς του δημοσίου της περιοχής μας βρίσκονται ξανά στο κατώφλι της ανεργίας και παράλληλα εντείνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης όλων αυτών των δημόσιων υπηρεσιών. Όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε την παράταση του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ για 5.500 ανέργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την ανάσχεση του brain drain και την φυγή των νέων μας στο εξωτερικό.

Αυτή είναι η απάντηση στην περιοχή που πλήττεται ήδη από την βίαιη και δίχως κανένα σχέδιο απολιγνιτοποίηση, με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στους νέους/ες.