Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην ερώτηση του Κ. Βελόπουλου και του Α. Μυλωνάκη για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Θεσσαλονίκη, 26/10/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Των:   Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Αντώνη Μυλωνάκη Βουλευτή Ανατολικής Αττικής

ΠΡΟΣΤον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ : «Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Δυτικής Ελλάδας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Το στρατηγικό σχέδιο master-plan, για τις λιγνιτικές περιοχές στην Ελλάδα, αποτελεί ολοκληρωμένο πολυδιάστατο αναπτυξιακό οδικό χάρτη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και για τον Δήμο Μεγαλόπολης, με στόχο την αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, την εξασφάλιση θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, μέσω ενός ευέλικτου αναπτυξιακού μετασχηματισμού των περιοχών και με την ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής, αξιοποιώντας το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό από την Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, που θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης, από όλα τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, μέσα από την καθιέρωση του μηχανισμού της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης. Έτσι, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς δεν πρέπει να μείνει και πάλι έξω από το πρόγραμμα αυτό, γιατί εδώ και πολλά χρόνια ο νομός Καστοριάς είχε μεγάλη απώλεια πόρων από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, εξαιτίας του πλασματικού εισοδήματος, λόγω ΔΕΗ, με αποτέλεσμα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να εμφανίζει υψηλό ΑΕΠ και να μένει εκτός των αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε αντίθεση βέβαια με την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και Φλώρινας, που αντιστάθμιζαν αυτές τις απώλειες με τον ειδικό πόρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια άνιση κατανομή πόρων εντός της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Μακεδονίας. Ο μονοεπαγγελματισμός που υπήρχε στο νομό Καστοριάς, η μεγάλη κρίση της γουνοποιίας τις τελευταίες δεκαετίες, η οικονομική κρίση, η ανυπαρξία και η μη αποπεράτωση μεγάλων αναπτυξιακών έργων (φράγμα Νεστορίου, αεροδρόμιο, σήραγγα Κλεισούρας, κλείσιμο-κλοπή πανεπιστημιακών σχολών) συνετέλεσαν στη μεγάλη μείωση του πληθυσμού, με εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, που οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και στην επιχειρηματική κρίση στο νομό.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να εφαρμόσετε ένα Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ώστε να μην υποστεί η τελευταία και άλλη απώλεια-εκροή ανθρώπινου δυναμικού δια της μετανάστευσης και κλείσιμο επιχειρήσεων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ

 

Απάντηση στις με αριθμ. πρωτ. 990 / 26.10.2020 και 1138 / 27.10.2020 ερωτήσεις.

 

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 990 / 26.10.2020 ερώτησης, που κατατέθηκε από τους Βουλευτές κ.κ. Ιωάννη Αντωνιάδη, Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, Παρασκευή Βρυζίδου, Μιχάλη Παπαδόπουλο και Γεώργιο Αμανατίδη, καθώς και της με αριθμ. πρωτ. 1138 / 27.10.2020 ερώτησης, που κατατέθηκε από τους Βουλευτές κ.κ. Κυριάκο Βελόπουλο και Αντώνη Μυλωνάκη, από πλευράς αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η απεξάρτηση της οικονομίας από το ρυπογόνο καύσιμο του λιγνίτη αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εθνική πολιτική αποτυπώθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ΕΣΕΚ , στο οποίο ενσωματώθηκε ο στόχος της πλήρους απολιγνιτοποίησης της χώρας έως το 2028.

Για τη στήριξη των περιοχών της χώρας που υφίστανται δυσμενείς επιπτώσεις από την απολιγνιτοποίηση, αποφασίστηκε η εκπόνηση ολοκληρωμένου Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) με στόχο τον ολικό αναπτυξιακό μετασχηματισμό τους, μέσα από τη δημιουργία στρατηγικών δυνατοτήτων, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της ευημερίας και του κοινωνικού τους ιστού.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Οικονομικών μελετά αλλαγές και βελτιώσεις της φορολογικής νομοθεσίας, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα προσέλκυσης παραγωγικών επενδύσεων σε συνδυασμό με άλλα κίνητρα που σχεδιάζουν τα συναρμόδια Υπουργεία.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ