Αφού δεν πέφτουν οι τιμές, ΑΣ ΠΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί ένα αμάλγαμα νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς. Αξιοποίησε την ταπεινωτική συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015, την ήττα του λαϊκού ξεσπάσματος το 2010-15, αποτελώντας την ελληνική εκδοχή ενός παγκόσμιου συντηρητικού ρεύματος (Τραμπ, Όρμπαν, Μπονσονάρου). Πίσω από την πολιτική της υπάρχει ένα επιθετικό οικονομικό & πολιτικό μπλοκ ολιγαρχών, οι οποίοι επιδιώκουν μια επιθετική εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων, με παράλληλη ένταση της ιδεολογικής τρομοκρατίας και της κρατικής καταστολής.

Οι σωρευτικές συνέπειες της πολιτικής της έχουν αρχίσει να «σκάνε με κρότο», μπρος στο έδαφος της εγκληματικής διαχείρισης των αλλεπάλληλων κρίσεων εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων (χρέος, Covid-19, πόλεμος). Σε κάθε σπίτι φωλιάζει μια βαθιά αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική, όσο και για τα κοινωνικά στηρίγματα της εξουσίας της. Η αγανάκτηση αυτή έχει σήμερα χαωτικό χαρακτήρα, εκτονώνεται σποραδικά με λαϊκά ξεσπάσματα, δίχως την ικανότητα να προβάλει εναλλακτική λύση. Ζούμε μια οριακή κατάσταση όπου (κατά Γκράμσι) «το παλιό πεθαίνει αλλά το καινούργιο δεν μπορεί να γεννηθεί». Η ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος, το ροκάνισμα των εισοδημάτων μοιάζει να εκκινεί το αφετηριακό σκηνικό μιας επιταχυνόμενης κυβερνητικής φθοράς. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, ενώ και οι κοινωνικοί αγώνες βρίσκονται πολύ πίσω από την αναγκαιότητα. Η αποτυχία της Κυβέρνησης είναι κραυγαλέα, ακριβώς γιατί ανεμπόδιστα εφάρμοζε την πολιτική της. Ας μην ξεχνάμε πως στα μεγάλα και στα ουσιώδη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πλάι της (Ιδιωτικοποιήσεις, Εξοπλισμοί, Πόλεμος).

Ένα παλιό ρητό λέει πως «Η φύση και η πολιτική απεχθάνονται τα κενά». Σήμερα, η λαϊκή αγανάκτηση από την εφαρμοζόμενη πολιτική και η κυβερνητική φθορά μένουν ανεκπροσώπητες στον πολιτικό και κοινωνικό στίβο! Με αυτές τις παραδοχές η απεργία της 6ης Απριλίου μπορεί να παίξει έναν κομβικό χαρακτήρα για τις εξελίξεις, αποτελώντας μια ευκαιρία για την εκκίνηση διεργασιών μαζικής αναμέτρησης με την κυβέρνηση.

Στην πόλη μας υπάρχει το Απεργιακό κάλεσμα Εργατικού Κέντρου & Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, μαζί με σωματεία επαγγελματιών και ιδιοκτητών καταστημάτων. Η κριτική μας απέναντι σε αυτούς τους φορείς έχει καταγραφεί σε πλείστες περιπτώσεις. Το πολιτικό πλαίσιο των αγώνων τους κινείται σε επίπεδο σχολικής έκθεσης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για τους αναγκαίους λαϊκούς αγώνες. Το εναλλακτικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ ενώ δεν υπολείπεται αναλύσεων, εμμένει σε μια αυτό-αναφορική προσέγγιση των εξελίξεων, με αδικαιολόγητη εχθρότητα απέναντι στις φωνές που δεν εντάσσονται στο ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε:

ü  Όλο τον κόσμο της πόλης στο απογευματινό συλλαλητήριο στις 18:00 στην Κ. Πλατεία. Η προηγούμενη αγωνιστική πείρα έδειξε πως το μαχόμενο λαϊκό κίνημα αξιοποίησε τα καλέσματα των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ώστε να συντονίσει τα βήματά του. Μέσα από αυτά τα καλέσματα μπορούν και πρέπει να προκύψουν μορφές αμεσοδημοκρατικής οργάνωσης των αγώνων (π.χ. αγανακτισμένοι), με προωθημένα διεκδικητικά αιτήματα, αλλά και δράσεις (ειρήνη, αντι-ρατσισμός κ.α.).

ü  Μέσα στους φορείς του καλέσματος υπάρχουν εργοδοτικές ενώσεις, ιδιοκτήτες καταστημάτων κ.α. Η δική μας έκκληση απευθύνεται κυρίως στη νέα βάρδια του κόσμου της εργασίας, στην επισφάλεια, στην εργασιακή περιπλάνηση, σε όσους βρίσκονται στις πλέον ευάλωτες θέσεις του κοινωνικού καταμερισμού. Σε αυτούς αναφερόμαστε πολιτικά και αυτούς θέλουμε να εκφράζει η δράση μας. Είναι ώρα ο λόγος να περάσει από τις «άσφαιρες» διακηρύξεις των αφεντικών, στις μαζικές διεκδικήσεις της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας.

ü  Σε μαζική δράση υπέρ της ειρήνης. Η εμπλοκή της χώρας στα πολεμοχαρή σχέδια του ΝΑΤΟ, η παράλληλη ενοχοποίηση της πολιτικής ανάλυσης για το χαρακτήρα της εποχής, το ρόλο των ΗΠΑ κλπ, η επίθεση σε καλλιτέχνες και στην καλλιτεχνική δημιουργία, διαμορφώνουν το έδαφος ενός αυστηρού κοινωνικού σιωπητηρίου. Η ιδεολογική πολεμική προπαρασκευή είμαι εμφανής, στο έδαφος των τεράστιων συμφερόντων που συγκρούονται στην περιοχή.

Αποφασιστική συμμετοχή στην ΑΠΕΡΓΙΑ!

Μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 6 του Απρίλη, στις 18:00 στην κ. Πλατεία.

 

Τζώτζης Βασίλης

μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ