Αχλάδα: Ή όλοι μαζί θα φύγουμε ή όλοι μαζί θα μείνουμε στο χωριό

Λαϊκή συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αχλάδα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της κοινότητας Πέτρου Αντωνιάδη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν κάτοικοι του χωριού, ο πρόεδρος Πέτρος Αντωνιάδης, οι δύο βουλευτές Γιάννης Αντωνιάδης και Πέτη Πέρκα, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Φλώρινας Λάζαρος Αντωνιάδης και Βασίλης Χατζητιμοθέου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Γιάννης Στρατάκης, Αντώνης Τσάκωνας και Στέφανος Πράσσος.

Αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά τα προβλήματα των κατοίκων από την λειτουργία του ορυχείου, συζητήθηκαν οι  δυνατότητες μετεγκατάστασης των κατοίκων, τα τρία ΦΕΚ ανά οικισμό του χωριού που δίνουν την δυνατότητα επιλογής στον ανάδοχο του ορυχείου των επιλογών και φυσικά το δυσάρεστο γεγονός για την ενότητα των κατοίκων της εξόφλησης επιταγών ιδιοκτητών που πούλησαν την ιδιοκτησία τους στην εταιρία. Επανέλαβαν για άλλη μια φορά οι κάτοικοι ότι πρέπει να διεκδικήσουν τα δίκια τους ενωμένοι ή όλοι μαζί θα φύγουν από το χωριό ή όλοι θα μείνουν και θα κλείσει το ορυχείο..

Στα ανταποδοτικά για τους κατοίκους του χωριού προτάθηκε από τον πρόεδρο του χωριού να αποκτήσουν μέρισμα και οι κάτοικοι της Αχλάδας στο μεγάλο φωτοβολταϊκό που θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 1000 στρεμμάτων.

Για την λαϊκή συνέλευση ο πρόεδρος της κοινότητας Αχλάδας Πέτρος Αντωνιάδης είπε:

«Κάναμε σήμερα γενική συνέλευση μετά από πολλές γενικές συνελεύσεις και απλώς επισφραγίσαμε ότι το χωριό πρέπει να είναι σύσσωμο σε οποιαδήποτε κατεύθυνση και δεν θέλουμε τον κατακερματισμό των τριών οικισμών όπως μας προτείνει η εταιρεία. Εμείς θέλουμε μία μετεγκατάσταση του χωριού τύπου Αγίων Αναργύρων, όπου το κράτος σαν ιδιοκτήτης θα αναλάβει αυτό το κόστος και αφού γίνει η αναλογιστική μελέτη με τη ΔΕΗ και τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας θα βρουν το τίμημα.

Επιπλέον έχουμε ένα καινούργιο φωτοβολταϊκό 900στρεμμάτων και πρέπει να διασφαλίσουμε τους κατοίκους της Αχλάδας, πρέπει κάτι και να πάρουν, κάποιο μέρισμα ή να τους δοθούν λεφτά που θα προκύψουν από τη μετεγκατάσταση να πάρουν κάποιες μετοχές στο φωτοβολταϊκό, γιατί και η αυριανή ημέρα μας ενδιαφέρει.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μας ενδιαφέρει να ορίσει τον τόπο μετεγκατάστασης του οικισμού, πιθανότατα στη Φλώρινα να εφάπτεται του οικισμού και πιστεύω να είμαστε σε συνεχή διάλογο για να λύσουμε αυτά τα θέματα.

Είμαστε ένα ορυχείο 100 ετών με προσφορά στη δημόσια οικονομία 3δις, παραμένουν ακόμα τα 700 εκατομμύρια, και είναι άδικο αυτό που γίνεται σήμερα στους Αχλαδιώτες και τις Αχλαδιώτισσες».

Εβελίνα Αριστείδου