Βασίλειος Άμπας: Eίμαστε μαζί στον αγώνα για την τελική παράδοση του κτηρίου της «Αγίας Όλγας» στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το χθεσινό ανακοινωθέν για την Αγία Όλγα. Συγχαρητήρια σε όλους όσους έτρεξαν για την έγκριση των μελετών από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Μπράβο στον κ. Ιορδανίδη, τον κ. Ζιώγα, τον κ. Δάρδα. Σκεπτικισμό όμως παρουσιάζει η μη αναφορά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σαν να μην έχει συνεισφέρει καθόλου στην προσπάθεια αυτή. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι ο φορέας που υπέβαλε προς έγκριση τις μελέτες. Η Π.Ε. Φλώρινας της Π.Δ.Μ. εκπόνησε την Αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου. Η Π.Ε. Φλώρινας με τη βοήθεια γνωστού Φλωρινιώτη, ιδιώτη Η/Μ Μηχανικού εκπόνησε την ηλεκτρομηχανική μελέτη.

Τόσο ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Άμπας είχαν παραστεί στην διαδικτυακή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων κατά την συνεδρίασή του, στις 28 Μαΐου 2020, όπου το θέμα αναπέμφθηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί/συμπληρωθεί η Στατική Μελέτη. Κατά τη συνεδρίαση της 15ης Οκτωβρίου 2020 στο Κ.Σ.Ν.Μ. και πάλι παρόν ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Άμπας, μαζί με υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης κατά την εισήγησή του προς την Επιτροπή τόνισε τη συναισθηματική, αισθητική, πολιτιστική αξία του κτηρίου για την Φλώρινα και την Δυτική Μακεδονία, έδωσε έμφαση στην πρόθεση της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει έργο για την ανάδειξη και αξιοποίηση του κτηρίου αλλά έθεσε και το ίδιο το Υπουργείο προ των ευθυνών για την περίπτωση μη έγκρισης των μελετών και παύσης της δυνατότητας υλοποίησης του οποιουδήποτε έργου ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος.

Άριστες οι σχέσεις, ιδεατή και συνεχής η συνεργασία μεταξύ των προαναφερομένων στελεχών των δύο φορέων. Ενδεικτικά, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου αφού προηγήθηκε συνομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Β. Άμπα με τον κ. Δάρδα, ακολούθησε, κατόπιν εντολής του Περιφερειάρχη, συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με τον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας για τη δυνατότητα χρηματοδότησης του εν λόγω έργου, αλλά και για την πορεία έκδοσης της οικοδομικής άδειας από την υπηρεσία Δόμησης για το έργο της Παιδαγωγικής, που είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ και επιβλέπεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Δεν διεκδικούμε δάφνες και επαίνους, κάναμε ένα βήμα, είμαστε μαζί στον αγώνα που δεν θα σταματήσει στην κορδέλα για την παράδοση του κτηρίου στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα, αλλά θα συνεχίσει μέχρι να πάρουν οι φοιτητές το πτυχίο τους…..

Βασίλειος Άμπας
Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Φλώρινας
Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας