Βουλιάζουν οι αγρότες μας από τα χρέη προς τη ΔΕΗ, λόγω της κάκιστης ρύθμισης που ισχύει για την εξόφλησή τους

Η Ερώτηση που ακολουθεί, κατατέθηκε από το βουλευτή Φλώρινας Γ. Αντωνιάδη και συνυπεγράφη από τους συναδέλφους του βουλευτές της ΝΔ των νομών Κοζάνης, Καστοριάς και Αρκαδίας.
αρ. πρωτ. Ερώτησης: 7370-10/5/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς
1) Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
3) Οικονομικών
Θέμα: Βουλιάζουν οι αγρότες μας από τα χρέη προς τη ΔΕΗ λόγω της κάκιστης
ρύθμισης που ισχύει για την εξόφλησή τους

Κύριε Υπουργέ,
Πολλοί αγρότες βρέθηκαν να χρωστούν υπέρογκα ποσά προς τη ΔΕΗ από τη χρήση αγροτικού ρεύματος για την άρδευση των χωραφιών τους. Λόγω της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που αυτή έφερε για τον αγροτικό κόσμο –και όχι μόνο- αυτά τα ποσά αυξήθηκαν κατά πολύ.
Σημειωτέον, ότι στη Φλώρινα οι αγρότες έχουν πάθει μεγάλη καταστροφή από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ η οποία κατέστρεψε τον υδροφόρο ορίζοντα είτε με τα ορυχεία είτε με τις τεράστιες γεωτρήσεις που η ίδια χρησιμοποιεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχουν αποζημιωθεί αφού η ΔΕΗ δεν αναγνωρίζει τις καταστροφές που έχει προκαλέσει. Ως εκ τούτου, οφείλει ειδική μέριμνα για τους νομούς Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας.
Οι οφειλέτες αγρότες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία θέλουν να ξοφλήσουν το χρέος τους, η δυνατότητα όμως των λίγων δόσεων που τους προσφέρει η ΔΕΗ, είναι επί της ουσίας ανεφάρμοστη, όταν η κάθε δόση αντιστοιχεί σε ποσά απαγορευτικά για την οικονομική δυνατότητα όχι μόνο των αγροτών, αλλά και του μέσου Έλληνα.
Το πρόβλημα των χρεών προς τη ΔΕΗ λόγω αγροτικού ρεύματος είναι ένα πρόβλημα στο οποίο αν δε δοθεί άμεση λύση, θα συνεχίσει να διογκώνεται, στερώντας από τη ΔΕΗ πολύτιμα έσοδα και οδηγώντας τους αγρότες σε απόγνωση.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην εφαρμογή ενός μοντέλου περισσότερων δόσεων (πχ. 100), για τους αγρότες των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Αρκαδίας, όπως πράξατε για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν οι αγρότες τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ από τη χρήση του αγροτικού ρεύματος;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
1. Αντωνιάδης Γιάννης
2. Αντωνίου Μαρία
3. Βλάσης Κώστας
4. Κασαπίδης Γιώργος