Γιάννης Αντωνιάδης: “Για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια, κυβέρνηση δίνει στην ΠΕ Φλώρινας τόσο γενναία οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις”

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (21/1/2022)

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Γ. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλημέρα σας. Θέλω, σαν δάσκαλος, να πω και για τα σχολεία κάτι, επειδή ακούστηκε ότι κλείνουμε σχολεία. Η Νέα Δημοκρατία, για πρώτη φορά έχει διορίσει 12 χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άλλους 5.000 τώρα. Να πούμε όμως και μια αλήθεια. Κάθε χρόνο, στην πρώτη τάξη, εμφανίζονται όλο και λιγότερα παιδιά. Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι αυτό. Και όσο εμφανίζονται λιγότερα παιδιά, μοιραία, κάποια στιγμή, τα σχολεία που ήταν εξαθέσια, γίνονται τριθέσια, διθέσια και κάποια στιγμή γίνονται και συγχωνεύσεις. Άρα, μπορεί και στο μέλλον να κλείνονται και κάποια σχολεία. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και εκ του πονηρού.

Συζητούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «αναπτυξιακός νόμος-Ελλάδα-ισχυρή ανάπτυξη». Ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια των τελευταίων χρόνων που έρχεται στη Βουλή προς ψήφιση. Πάω απευθείας στο πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης και καλώ από το Βήμα της Βουλής, όλους τους συμπατριώτες μου, Φλωρινιώτες και Φλωρινιώτισες,  να εκμεταλλευτούν τον παρόντα αναπτυξιακό νόμο, με τις υψηλές επιχορηγήσεις και να επενδύσουν στον τόπο τους, στη Φλώρινα. Καλώ όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και τους υποψήφιους επενδυτές, να επενδύσουν, δίχως δεύτερη σκέψη, στη Φλώρινα, η οποία διαθέτει, πέραν των υψηλών επιχορηγήσεων, μια άρτια υποδομή και μια βιομηχανική ζώνη, έτοιμη να φιλοξενήσει τα επενδυτικά τους όνειρα.

Τα τελευταία 50 χρόνια, πρώτη φορά Κυβέρνηση δίνει, στην περιοχή μας στη Φλώρινα, τόσο γενναία οικονομικά κίνητρα. Αποτελεί το κορυφαίο, μεταξύ των πρώτων μέτρων, που μπορεί, κυριολεκτικά, να αναστήσει μια περιοχή. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα στο πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης, αλλά και στο ΕΣΠΑ δυτικής Μακεδονίας και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι σίγουρα σημαντικότερο έργο, από ένα κάθετο άξονα, από ένα φράγμα, από ένα αρδευτικό δίκτυο, γιατί είναι άμεσης λειτουργίας, βάζει μπροστά την παραγωγική μηχανή, αντιμετωπίζει άμεσα το θέμα της ανεργίας και ξαναδίνει τη χαμένη ζωή σε έναν τόπο, στον οποίο βλέπεις, καινούργια σπίτια στα χωριά να ρημάζουν, άδεια και κλειστά.

Επίσης, από αυτό το Βήμα της Βουλής, καλώ όλους τους επισκέπτες που θεωρούν τη Φλώρινα έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό, με τα μαγευτικά χειμερινά τοπία, το εξαιρετικό χιονοδρομικό κέντρο και τις φυσικές ομορφιές μοναδικού κάλλους, να την επισκεφθούν άφοβα, γιατί η Φλώρινα δεν είναι σεισμογενής περιοχή. Ήδη έχει εκτονωθεί η κατάσταση από τον πρόσφατο σεισμό και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Συνεχίζοντας λοιπόν για το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης, οφείλω να ομολογήσω και δημοσίως, να τονίσω ότι είμαστε τυχεροί, που το έχει αναλάβει ο Υπουργός, ο κύριος Παπαθανάσης, ο οποίος έχει επισκεφθεί πολλάκις τις περιοχές, ακούει υπομονετικά τους τοπικούς άρχοντες και τους εκπροσώπους των φορέων, όπως έκανε και ο Πρωθυπουργός και του ζητούμε να συνεχίσει με αυτόν το ρυθμό, γιατί η περιοχή το έχει ανάγκη και δοκιμάζεται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε, πως η μετάβαση, από την εποχή του λιγνίτη στην πράσινη εποχή, δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Οι τοπικές κοινωνίες βασίζονται στο λιγνίτη για την οικονομική τους επιβίωση και πλέον, το μέλλον τους φαίνεται αβέβαιο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι απροετοίμαστη. Εκπονεί ένα τεράστιο σχέδιο τόνωσης της τοπικής κοινωνίας μέσω της ενίσχυσης της απασχόλησης και της πραγματοποίησης επενδύσεων στις περιοχές αυτές που φιλοδοξούν, όχι μόνο να γιατρέψουν τις πληγές της απολιγνιτοποίησης, αλλά και να βελτιώσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Μιας και αναφέρθηκα στο θέμα της ενίσχυσης της απασχόλησης να πω, ότι μέσα στο 2022, στη Φλώρινα και στη Δυτική Μακεδονία, θα τρέξουν τουλάχιστον 4 προγράμματα απασχόλησης. Το καθένα θα απασχολεί, περίπου, από 3.500 χιλιάδες ανέργους, από 22 μέχρι και 50 εκατομμύρια, ξεκινάνε από 6 μέχρι και 18 μήνες και είναι πολύ σημαντικά για τους συμπατριώτες μας οι οποίοι είναι άνεργοι και αναζητούν κάποια επίλυση στο θέμα της απασχόλησης στη δουλειά.

Ο νέος επενδυτικός νόμος έχει ως στόχο την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, το λεγόμενο ΕΣΔΙΜ, που συνοδεύουν το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στις περιοχές αυτές να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές, εργασιακές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και να επιτύχουν ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο κεφάλαιο Δ΄, του δεύτερου μέρους, του νέου επενδυτικού νόμου, στα άρθρα 51 έως 57, περιλαμβάνονται ειδικές ενισχύσεις που προβλέπονται για τις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση. Ποιες εντάσσονται; Εντάσσονται παραγωγικές επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδύσεις στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων που οδηγούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, επενδύσεις σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και επενδύσεις προώθησης μεταφοράς προηγμένων τεχνολογιών, επενδύσεις στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, επενδύσεις στην ενέργεια, επενδύσεις στην ψηφιακή καινοτομία και την ψηφιακή συνδεσιμότητα, επενδύσεις στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, μεταξύ άλλων της πρόληψης και της μείωσης αποβλήτων μέσω της αποδοτικής χρήσης των πόρων της επαναχρησιμοποίησης, της επισκευής και της ανακύκλωσης. Επίσης, επιλέξιμες δαπάνες, μεταξύ άλλων, είναι και οι δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες, για καινοτομία στις μικρομεσαίες, για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία, για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, για ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων και για συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση, με τη θεσμοθέτηση ενός κανονιστικού πλαισίου φιλικού προς τις επενδύσεις που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση και επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου, ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία του κράτους με αποτέλεσμα να εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Ελλάδα καθίσταται, πλέον, φιλική χώρα προς τις επενδύσεις με συγκεκριμένο πλαίσιο, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και φιλοδοξεί να γίνει ένας διεθνής επενδυτικός προορισμός. Ευχαριστώ.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του βουλευτή Φλώρινας Γιάννη Αντωνιάδη, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (συνεδρίαση της 21/1/2022), του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο: “Αναπτυξιακός νόμος-Ελλάδα ισχυρή ανάπτυξη”.

Αντωνιάδης Γιάννης βουλευτής Φλώρινας, 21/1/2022 Επιτρ. Παραγωγής και Εμπορίου για Αναπτυξιακό Νόμο – YouTube