Γιάννης Αντωνιάδης: Σήμερα έχουμε αγροτική γιορτή! Όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις, όλοι μαζί θα είμαστε στις χαρές, στις κινητοποιήσεις αλλά και στους αγώνες

Την ομαδική προσπάθεια των αγροτών για την επιτυχία του αγώνα τους για τις αποζημιώσεις από τις ζημιές του 2021 εξήρε ο βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Αμύνταιο την Τετάρτη 17.8.2022. Στη συνέντευξη ο κ. Αντωνιάδης ήταν εν μέσω στελεχών των αγροτών  απόδειξη και αυτό της συνύπαρξης του με τους αγρότες  μακριά από ταμπέλες και κομματικές ταυτότητες. «Όσες κρίσεις και αν έρθουν είτε εθνικές, είτε παγκόσμιες δεν θα μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος. Άρα όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις, όλοι μαζί θα είμαστε στους αγώνες αλλά και στις χαρές όπως σήμερα».

Συμμετείχαν ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος  πρόεδρος του ΑΣΕΠΑ , ο   Σάββας Κουρτπαρασίδης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Βοκερία  55», η Διαμάντω Κρητικού πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου και ο Απόστολος Μπλάγας αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Παντελεήμονα.

Ο κ. Αντωνιάδης τόνισε τους κοινούς τους αγώνες της τελευταίας δεκαετίας λέγοντας «…δώσαμε και δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια  αυτούς τους δύσκολους αγώνες και μέσα από πιέσεις συσκέψεις και διαμαρτυρίες και τα προβλήματα το ένα να διαδέχεται το άλλο, έτσι  όταν έχουμε επιτυχίες νομίζω ότι αξίζει να ξαναβρεθούμε και είμαστε εδώ  για να γιορτάσουμε αυτές τις επιτυχίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας την οποία έχουμε   όλοι εμείς εδώ, οι εκπρόσωποι των αγροτών πρωτίστως μαζί με τους τεχνικούς φορείς».

Και πώς να μην είναι ικανοποιημένοι οι ροδακινοπαραγωγοί αφού ήδη έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί τους με την αποζημίωση των προανθικών του 2021.

 Να επισημάνουμε ότι υπήρξαν έντονες τριβές για την συγκεκριμένη αποζημίωση επειδή αυτή είναι εκτός κανονισμού και δεν αναλάμβανε κανένας υπηρεσιακός παράγοντας να πληρώσει. Γι αυτόν το λόγο είχαμε και δύο παραιτήσεις υπηρεσιακών παραγόντων. Υπήρξε όμως πολιτική απόφαση του ίδιου του Πρωθυπουργού να πληρωθούν και αυτό πιστώνεται στις δυναμικές παρεμβάσεις του κ. Αντωνιάδη αλλά και στην αξιόπιστη επιχειρηματολογία του κατά την συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη  στις  2 Αυγούστου 2022.

Για τα δύο μεγάλα αρδευτικά έργα που πρόκειται να γίνουν στη λεκάνη του Αμυνταίου και θα αλλάξουν τον παραγωγικό χάρτη  της περιοχής και θα προστατέψουν το περιβάλλον ο κ. Αντωνιάδης είπε πως βρίσκονται στη φάση της προκήρυξης εκπόνησης των μελετών και πως τα έργα θα εκτελεστούν από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Μας ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα επισκεφθεί σύντομα την Φλώρινα και πως είναι ευκαιρία «οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων να τον συναντήσουν κατευθείαν και να μεταφέρουν τα προβλήματά τους για τα θέματα που τους απασχολούν».

 Για την σχέση του με τον αγροτικό χώρο ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε ότι «οι παρόντες κύριοι οι οποίοι είναι εδώ οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων για μένα είναι και σύμβουλοι για όλα τα αγροτικά θέματα πριν συναντήσω Υπουργό, Πρωθυπουργό επικοινωνώ μαζί τους. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και ενημερώνουμε για τα διάφορα θέματα πριν συναντήσω τον υπουργό ή τους προέδρους των οργανισμών για να θέσω τα θέματα μας, άρα τους ευχαριστώ και για δεύτερη φορά και θερμά  συγχαρητήρια για την καλή συνεργασία στις πληροφορίες και τις συμβουλές τις οποίες μου δίνουν στα αγροτικά θέματα».

Ο κ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ τόνισε πόσο σημαντικό είναι για τους αγρότες της περιοχής μας  «…να μπορεί ο Βουλευτής να περνάει στο αγροτικό του πρόγραμμα θέματα και θέσεις της περιοχής του νομού που εκπροσωπεί».

Η κα ΚΡΗΤΙΚΟΥ δήλωσε ότι  «βρισκόμαστε σήμερα εδώ πέρα όχι  για να πλέξουμε το εγκώμιο του Γιάννη του Αντωνιάδη αλλά γιατί πλέον έχουμε την δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε και να καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος στον Καίσαρα. Και αυτή είναι μια αλήθεια.

Ο  Γιάννης ο Αντωνιάδης όσον αφορά το θέμα ειδικά των αποζημιώσεων  και άλλα ζητήματα που προκύπτουν στον αγροτικό τομέα είναι ο άνθρωπος που μας άνοιξε πόρτες στα Υπουργεία στον ΕΛΓΑ είναι εδώ παρόντες οι συνεταιρισμοί, είναι εδώ οι αγρότες που πλέον καταλαβαίνουνε ότι τα θέματα λύνονται κεντρικά από την Αθήνα.

Μπορώ να πω ότι ήρθαν και πιο άμεσα τα χρήματα . Χρήματα που δικαιούμαστε ή ακόμη να  πούμε ότι είναι υποχρέωση  του κάθε βουλευτή που κυβερνάει αυτόν τον τόπο να κάνει όλο αυτό, όμως θα πρέπει να παραδεχόμαστε κι εμείς   την στήριξη και την προσπάθεια του καθενός από το δικό του μετερίζι  να στηρίζει τον τόπο του και ειδικά τους αγρότες γιατί είμαστε μια αγροτική περιοχή.

Τόνισε  «ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, χαμένος πάει ο αγώνας που δεν δίνεται. Εμείς είμαστε εδώ μαζί με όλους εσάς να δίνουμε τους αγώνες μας για να έχουμε αποτελέσματα».

Ο κ. ΚΟΥΡΤΠΑΡΑΣΙΔΗΣ  είπε πως υπήρξε πολύ καλός συντονισμός των ενεργειών τους και η συνεργασία τους με τον κ. Αντωνιάδη. «Δεν ξέρω κύριε βουλευτά εάν συνεχιστεί αυτό πετύχαμε αρκετά πράγματα γιατί ο συντονισμός ήταν πάρα πολύ καλός».

 Ο κ. ΜΠΛΑΓΑΣ  τόνισε πως ο βουλευτής ήταν πάντα στο πλευρό τους σε κάθε τους αίτημα και ζήτησε να συνεχίσουν τους αγώνες τους. «Είστε πάντα κοντά μας στα προβλήματά μας και να συνεχίσετε πάντα έτσι,  γιατί είστε η φωνή μας προς τους αρμόδιους φορείς,  γιατί όπως είπατε είναι πάρα πολύ μακριά. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους ανθρώπους του κλάδου μας οι οποίοι κοινοποιήθηκαν για να επιτύχουμε το επιθυμητό  αποτέλεσμα.

Πρέπει να συνεχίσουμε με αγώνες και κινητοποιήσεις για να επιτυγχάνουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε». 

Απαντώντας στις ερωτήσεις τόνισαν ότι εκτός από τα προανθικά δεν υπάρχουν άλλες αποζημιώσεις που μπορούν να δοθούν για το 2021.

Για τις ζημιές όμως του 2022 «δεν υπάρχει κάτι που να έχει μείνει έξω.  Όλες οι παραγωγές είναι μέσα» .

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα επικοινωνήσει με το γραφείο του Πρωθυπουργού για να πληροφορηθεί την ημερομηνία επίσκεψης.

 Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΔ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ  ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας, του βουλευτή και των προέδρων των Αγροτικών συλλόγων της περιοχής Αμυνταίου, τους οποίους θα ονοματίσω και θα ευχαριστήσω στη συνέχεια.

Σήμερα είναι μία μέρα γιορτής και χαράς, γιορτής όχι θρησκευτικής ούτε Εθνικής αλλά αγροτικής γιορτής. Γνωρίζετε όλοι γιατί είχατε παρευρεθεί μόλις προ μιας εβδομάδας, περίπου,  στις κινητοποιήσεις, τις δικαιολογημένες κινητοποιήσεις των αγροτών του Αμυνταίου στις οποίες ήταν συντονιστές οι εκπρόσωποι τους, οι πρόεδροι των συλλόγων πού βρίσκονται μαζί μου στο πάνελ και στις οποίες κινητοποιήσεις είχα παρευρεθεί και εγώ ως κυβερνητικός βουλευτής, για να ακούσω τον λόγο της διαμαρτυρίας και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής.

Από τα θέματα τα οποία τέθηκαν  σημαντικότερο ήταν το θέμα των προανθικών,   το θέμα της υπολειμματικής, ένα καινούργιο θέμα το οποίο είχε θέσει ο πρόεδρος του  ΑΣΕΠΑ κ.Γιαννιτσόπουλος ήταν το θέμα μιας σχετικής αναλογικότητας ως προς τις ασφάλειες το οποίο ήταν καινούριο. Βεβαίως για πρώτη φορά το ακούω και δεσμεύτηκα από τον επόμενο μήνα να το δούμε.

Ευτυχώς για εμάς  είχα δεσμευτεί για αυτά τα θέματα όπου αγωνιστήκαμε όλοι μαζί. Οι αγρότες της περιοχής αλλά και οι πρόεδροι των συλλόγων αυτοί οι οποίοι παρευρίσκονται σήμερα στο πάνελ, είχαμε δει και τον Υπουργό Γεωργίας και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ Λυκουρέντζο και όχι μία φορά δύο και τρεις φορές είχαμε δουλέψει τα θέματα, είχαμε ασκήσει πίεση και τελικά  ήρθε η δικαίωση. Αφού μετά από δυο-τρεις μέρες δόθηκαν οι αποζημιώσεις για τα    προανθικά τα οποία είχαν καθυστερήσει.

Για το θέμα δε της υπολειμματικής αξίας επικοινώνησα με τη διευθύντρια η οποία με διαβεβαίωσε ότι είναι ένα θέμα προς διευθέτηση με θετικό αποτέλεσμα ως προς τις προσδοκίες των παραγωγών της περιοχής του Αμυνταίου. Περιμένουν πρώτα να βγουν οι τιμές και μετά θα διευθετηθεί και αυτό.  Άρα λοιπόν από τη στιγμή που   δώσαμε και δίνουμε όλα αυτά τα χρόνια  αυτούς τους δύσκολους αγώνες και μέσα από πιέσεις συσκέψεις και διαμαρτυρίες και τα προβλήματα το ένα να διαδέχεται το άλλο, έτσι  όταν έχουμε επιτυχίες νομίζω ότι αξίζει να ξαναβρεθούμε και να είμαστε εδώ  για να γιορτάσουμε αυτές τις επιτυχίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής συνεργασίας την οποία έχουμε   όλοι εμείς εδώ, οι εκπρόσωποι των αγροτών πρωτίστως μαζί με τους τεχνικούς φορείς.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω καταρχάς τον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί αφήνω τα προανθικά όταν είχε γίνει η μεγάλη καταστροφή το 21 και μου υποσχέθηκε προσωπικά με πρώτο θέμα αυτό είχε δεσμευτεί και σε μένα και σε άλλους βουλευτές και σε εκπροσώπους αγαθών ότι οι αποζημιώσεις θα είναι fast track  και γενναίες και το έκανε. Καθυστερήσαμε ένα χρόνο περίπου για τα για το θέμα των προανθικών λόγω του ότι υπήρχε μεγάλο πρόβλημα επειδή ήταν πρωτόγνωρο ως προς τη διαδικασία δύο φορές η νομική οδός τη μία φορά επίσημα και την άλλη ανεπίσημα απερρίφθη τελικά για αυτό ευχαριστώ τώρα το Γεωργαντά το Γιώργο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.  Γιατί τελικά με πιέσεις δικές του ευρέθη αυτή η νομική οδός και ο τρόπος και τελικά καταβλήθηκαν οι αποζημιώσεις.

Χαρακτηριστική είναι εδώ και μία ανακοίνωση την οποία έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μεταξύ άλλων μας λέει ότι δεν μπορούν να πληρωθούν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι αποζημιώσεις, και βέβαια λέει στο τέλος το αντιφατικό ότι εμείς όταν θα βγούμε θα τα πληρώσουμε. Δεν επιτρέπεται και δεν είναι νομικά σωστό πως αυτοί θα τα πληρώσουν το μετά δεν το ξέρουμε . Να σας ανακοινώσω ότι ο κ.  Γεωργαντάς, ελπίζουμε ότι τέλη Σεπτεμβρίου, θα έρθει στη Φλώρινα άρα λοιπόν θα έχουν τη δυνατότητα οι εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων να τον συναντήσουν κατευθείαν και να μεταφέρουν τα προβλήματά τους για τα θέματα που τους απασχολούν.

Πριν έρθω εδώ είχα συνάντηση με την ΕΑΣ Φλώρινας με τον αγροτικό συνεταιρισμό και τους ανακοίνωσα και σε αυτούς ότι θα έρθει ο κ. Γεωργαντάς. Όλοι μαζί θα τον δούμε και θα συζητήσουμε μαζί του και τέλος να κλείσω ευχαριστώντας προσωπικά έναν-έναν,  το Γιώργο τον Γιαννιτσόπουλο  πρόεδρο του ΑΣΕΠΑ,  την  Διαμάντω Κρητικού πρόεδρο  του Αγροτικού συλλόγου,  τον Σάββα Κουρτπαρασίδη πρόεδρο της Βοκερίας και βέβαια τον Απόστολο Μπλάγα αντιπρόεδρο του  συνεταιρισμού  Αγίου Παντελεήμονα.    Όλοι μαζί και στα προβλήματα, όλοι μαζί και στις χαρές.

Θα κλείσω με αυτό λέγοντας ότι σε όλες τις εκδηλώσεις της οποίες παρευρίσκομαι μεταφέρω το εξής μήνυμα το οποίο είναι κεντρική κυβερνητική γραμμή και δική μου, ότι όσες κρίσεις και αν έρθουν είτε εθνικές, είτε παγκόσμιες δεν θα μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος. Άρα όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις, όλοι μαζί θα είμαστε στις χαρές και σε αυτό  εδώ.  Μαζί στις κινητοποιήσεις και στους αγώνες,  αλλά μαζί  και σήμερα στην αγροτική γιορτή όλοι μαζί .

Και ένα τελευταίο θα σας εκμυστηρευτώ οι παρόντες κύριοι οι οποίοι είναι εδώ οι πρόεδροι των αγροτικών συλλόγων για μένα είναι και σύμβουλοι για όλα τα αγροτικά θέματα πριν συναντήσω Υπουργό, Πρωθυπουργό επικοινωνώ μαζί τους. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και ενημερώνουμε για τα διάφορα θέματα πριν συναντήσω τον υπουργό ή τους προέδρους των οργανισμών για να θέσω τα θέματα μας, άρα τους ευχαριστώ και για δεύτερη φορά και θερμά  συγχαρητήρια για την καλή συνεργασία στις πληροφορίες και τις συμβουλές τις οποίες μου δίνουν στα αγροτικά θέματα.

Τώρα με τη σειρά θα πάρουν το λόγο ο καθένας για να τοποθετηθούν  ο κ. Γιαννιτσόπουλος, η κα Κρητικού, ο κ. Σάββας και ο κύριος  Μπλάγας  Αποστόλης.

 ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Να σε ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου κ. Βουλευτά ,να ευχαριστήσω και εσάς που βρίσκεστε σήμερα εδώ πού στηρίζετε  τα θέματα μας, την επικοινωνία για όλα τα αγροτικά θέματα όχι μόνο για τις αποζημιώσεις. Γνωριζόμαστε πολλά χρόνια από το 1994. Τα τελευταία επτά  οχτώ  χρόνια όμως η εργασία από όταν ανέλαβε  τον τομέα αγροτικού η Διαμάντω  στα αγροτικά θέματα από όταν ήταν αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία ήταν πολύ πιο σκληρή πολύ πιο στενή, προσπάθησε μέσα στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας να μεταφέρει θέματα του νομού που  απασχολούσαν τον αγροτικό τομέα.

Αυτό ήταν πολύ σημαντικό σε ένα κόμμα που είναι εν δυνάμει κυβέρνηση να μπορεί ο Βουλευτής να περνάει στο αγροτικό του πρόγραμμα θέματα και θέσεις της περιοχής του νομού που εκπροσωπεί. Βέβαια σαν κυβερνητικός, μετά,  βουλευτής βοήθησε πάρα πολύ στο να γίνουν τα 3 μεγάλα έργα που έχουν οριοθετηθεί και για το Νομό  Φλώρινας και για Δήμο Αμυνταίου. Τα δυο αρδευτικά προσωπικά για μένα ήταν όνειρο πάνω από είκοσι χρόνια.  Ανεβαίνοντας στην τούμπα πάνω έβλεπα τις λίμνες, έβλεπα τις κλίσεις που έχει η περιοχή και έλεγα για τι να μην έχουν γίνει τον καιρό που έκαμνα τις γεωτρήσεις την μια πίσω από την άλλη. Πόσα λεφτά θα γλίτωνα  αν είχαν γίνει.  Αυτά έφτασαν πια να γίνονται, και οι προτάσεις, βοήθησε πάρα πολύ νομίζω, να έχουν δοθεί οι μελέτες.

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ  ΓΙΑΝΝΗ : Ναι βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης. Καθυστερήσαμε  γιατί θέλαμε με τη διαδικασία του εξπρες να πάμε σε μελέτη κατασκευή. Αν αυτό είχε τελεσφορήσει θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία. Δυστυχώς όμως δεν βρέθηκε ιδιώτης ο οποίος να θέλει να το αναλάβει από πριν και χάσαμε πάνω από έξι μήνες, ενώ θα το είχαμε δημοπρατήσει  πριν από έξι μήνες, τελικά τώρα φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ήταν τρεις οι επιλογές ή το Υπουργείο ή η Περιφέρεια ή Δήμος να αναλάβει τη δημοπράτηση τελικά δέχθηκε η Περιφέρεια αλλά η περιφέρεια μας έβαλε ένα άλλο θέμα ότι θέλει οπωσδήποτε Τεχνικό Σύμβουλο και τώρα είμαστε στη διαδικασία της δημοπράτησης τεχνικού συμβούλου για δημοπρατηθούν μετά οι μελέτες.

Εγώ σε κάθε περίπτωση είμαι ικανοποιημένος που έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, γιατί πριν κάποια χρόνια ήταν σκέψεις και μόνο σκέψεις. Τώρα έφτασαν σε ένα σημείο πολύ σημαντικό για το αγρόκτημα της περιοχής.  Η αποκατάσταση του ορυχείου της Βεγόρας βρίσκεται νομίζω στο κέντρο του αγροκτήματος γενικά του Αμυνταίου στην καρδιά του αμπελώνα, είναι πολύ μεγάλο έργο για την περιοχή για τον αγροτικό τομέα και όχι απλά επειδή θα αποδοθούν 500 -1000 στρέμματα προς καλλιέργεια όχι για το φυσικό κάλλος της περιοχής για μια τουριστική περιοχή για να είναι τα πράγματα στη θέση τους όπως ήτανε πριν χρόνια.

ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ : Σε νομοθετικό επίπεδο επί  των Αγροτικών θεμάτων είναι από τους πρώτους Βουλευτές που πανελλαδικά στηρίζει, που γράφει προτάσεις ακόμα  σήμερα. Μια τροπολογία που αφορά συνεταιρισμούς πρώτος μίλησε στον Αγροτικό Υπουργό, για να τον κατευθύνει βέβαια σ αυτά βοηθούν και Βουλευτές από άλλες αγροτικές περιοχές, αλλά ο Γιάννης Αντωνιάδης πραγματικά είναι από τους πρώτους που γράφει οτιδήποτε αφορά νομοθετικό περιεχόμενο αγρότες, αγροτική πολιτική και πρέπει να πάει στη Βουλή. Τώρα όσο αφορά το θέμα των αποζημιώσεων  δεν θα μιλήσω, ας τα πει η Διαμάντω που κινητοποιεί και όλη την ιστορία, τα ξέρει καλύτερα.

ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΩ:

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ πέρα όχι  για να πλέξουμε το εγκώμιο του Γιάννη του Αντωνιάδη αλλά γιατί πλέον έχουμε την δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε και να καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος στον Καίσαρι. Και αυτή είναι μια αλήθεια. Ο  Γιάννης ο Αντωνιάδης όσον αφορά το θέμα ειδικά των αποζημιώσεων  και άλλα ζητήματα που προκύπτουν στον αγροτικό τομέα είναι ο άνθρωπος που μας άνοιξε πόρτες στα Υπουργεία στον ΕΛΓΑ είναι εδώ παρόντες οι συνεταιρισμοί, είναι εδώ οι αγρότες που πλέον καταλαβαίνουνε ότι τα θέματα λύνονται κεντρικά από την Αθήνα.

Για να φτάσουμε εκεί εμείς είμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά και θέλουμε την προσβασιμότητα αυτή. Όποτε του ζητήθηκε πραγματικά μας στήριξε και χωρίς καμία δυσκολία μας πήγε. Στήριξε τις διεκδικήσεις μας, στήριξε τα δίκαια αιτήματά μας γι αυτό είχαμε και αποτέλεσμα. Δεν ήτανε τυχαίο, θέλω να το πω, δεν ήτανε τυχαίο αν πούμε ότι αφού γράφτηκαν στο ΦΕΚ της Κυβέρνησης οι αποφάσεις αυτές το να πληρωνόμασταν ήτανε θέμα ημερών.  Δεν ήτανε θέμα ημερών παιδιά είχαμε 16 μήνες απλήρωτοι και οι ημερομηνίες έβγαιναν η μια πίσω από την άλλη. Την ημέρα των κινητοποιήσεων , και θέλω να γίνει γνωστό σε όλους τους αγρότες, την ημέρα των κινητοποιήσεων το αποτέλεσμα ήρθε αμεσότατα.

Ο κ. Αντωνιάδης επικοινώνησε και με Υπουργείο επικοινώνησε και με τον φορέα και ήτανε πολύ έντιμες οι καταστάσεις εκεί που τέλος πάντων  οι συζητήσεις που γινόντουσαν και η πληροφορία ήταν ότι θα πληρωθούν άμεσα και αυτό έγινε. Την επόμενη μέρα ήρθε το πρωί μας πληροφόρησε ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε πληρωθεί. Μπορώ να πω ότι ήρθαν και πιο άμεσα τα χρήματα . Χρήματα που δικαιούμαστε ή ακόμη θα  πούμε ότι είναι υποχρέωση  του κάθε βουλευτή που κυβερνάει αυτόν τον τόπο να κάνει όλο αυτό όμως θα πρέπει να παραδεχόμαστε κι εμείς   την στήριξη και την προσπάθεια του καθενός από το δικό του μετερίζι  να στηρίζει τον τόπο του και ειδικά τους αγρότες γιατί είμαστε μια αγροτική περιοχή. Ναι έκανε ότι έπρεπε και τα αποτελέσματα ήταν καλά τα χρήματα που ήρθαν στην περιοχή μας δεν είναι λίγα ίσως από άνθρωπο , από παραγωγό σε παραγωγό να έχουμε λίγες διαφορές ήταν εξατομικευμένες οι εκτιμήσεις όμως ήταν πολύ σημαντικές και ο συγκεκριμένος χρόνος που έχουμε τόσα πολλά προβλήματα.

Ένα ζήτημα που θέσαμε στον κ. Αντωνιάδη και σε αυτό λειτούργησε άμεσα και είχε επαφές και με τον φορέα. Θα μου πείτε γιατί να χρειάζονται να γίνουν όλα αυτά;  Κάποια πράγματα όμως θα πρέπει να γίνονται μπροστά, να φτάνουν εκεί που πρέπει να δοθούν λύσεις που μπορούν να δοθούν λύσεις και οι πολιτικοί πολλές φορές θα πρέπει να παίρνουν τα πράγματα στα χέρια τους για να προφτάνουν αυτές τις καταστάσεις. Όσο αναφορά την υπολειμματική  αξία των προϊόντων  μετά την χαλαζόπτωση όπως μας είπε και προηγουμένως  βρίσκεται σε μια καλή έτσι διαδρομή, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε και δεν πρέπει να την αφήσει και αυτός ,πρέπει πραγματικά να είναι πολύ κοντά σε αυτό το ζήτημα και να είναι πολύ κοντά στον φορέα για να μπορέσουμε να γίνουν αντιληπτά κάποια πράγματα. Εξηγήσαμε κιόλας εκείνη την ημέρα το κόστος παραγωγής μας έχει διπλασιαστεί  και ότι είναι ένα ζήτημα που μας είπε ότι θα δοθεί λίγο παρακάτω απλά μας είπε ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από  τον φορέα για να μπορέσει να κάνει και τις ανάλογες αποζημιώσεις.

Όσο αναφορά την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα της κινητοποίησης θα ευχαριστήσω και τους δημοσιογράφους γιατί πραγματικά οι τοπικοί δημοσιογράφοι δώσανε μεγάλη διάσταση στο θέμα γιατί ξέρετε όταν κρατάς ένα πρόβλημα τελικά καλώς ή κακώς αν δεν γίνεται γνωστό το περνάς μόνος σου. Έχει δημοσιοποιηθεί ,ξέρουνε πολλοί άνθρωποι όχι μόνο στην Ελλάδα ακόμη και σε χώρες του εξωτερικού ότι η περιοχή μας περνάει ένα έντονο πρόβλημα, θα είναι μια οικονομική επιβάρυνση για όλο τον Δήμο μας όσο και αυτή την στιγμή και ο κόσμος με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θέλει να συμμετάσχει και να συμπαρασταθεί σε αυτό το μεγάλο μας ζήτημα.

Να ευχαριστήσω όλους τους αγρότες, όλους τους συνεταιρισμούς, όλους τους ανθρώπους της παραγωγής που πραγματικά κινητοποιούνται, δραστηριοποιούνται ,πρέπει να καταλάβουν ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, χαμένος πάει ο αγώνας που δεν δίνεται. Εμείς είμαστε εδώ μαζί με όλους εσάς να δίνουμε τους αγώνες μας για να έχουμε αποτελέσματα.

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ : Θέλω να σας πω κάτι πρώτα είναι οι αγρότες κι εγώ συμπαραστέκομαι από δίπλα τους. Και θέλω να πω και στους αγρότες της περιοχής μας να είναι υπερήφανοι γιατί οι εκπρόσωποί τους που βρίσκονται σήμερα στο πάνελ στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Έτυχε περίπτωση να πάρουν το απόγευμα τηλέφωνο και να τους πω την άλλη μέρα έχουμε ραντεβού και να σηκωθούν το βράδυ να ξεκινήσουν για να βρίσκονται την άλλη μέρα το πρωί στο Υπουργείο. Και μη νομίζεται μία κάθοδο στην Αθήνα είναι εύκολη είναι μια Αργοναυτική εκστρατεία . Αφήνουν τις αγροτικές δουλειές τους την άλλη μέρα για να βρίσκονται στο γραφείο του Υπουργού και την ίδια μέρα ξαναγυρίζουν πίσω για να συνεχίσουν τις δουλειές τους .Και μπράβο τους και θέλω όπως όλους τους αγρότες που  σήμερα είναι στις καλλιέργειές τους, ότι οι εκπρόσωποι  τους είναι άξιοι εκπρόσωποι και φαίνεται από το αποτέλεσμα. Άρα εσείς είστε πρώτοι Διαμάντω και Γιώργο και Σάββα και Αποστόλη και εμείς είμαστε από πίσω για να βοηθήσουμε. Για να αποκαθιστούμε την αλήθεια.

ΚΟΥΡΤΠΑΡΑΣΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ:

Καλωσορίζω τον Βουλευτή μας ο  οποίος είναι ένας άνθρωπος ,

που ενδιαφέρθηκε για τα θέματά μας και στα  περισσότερα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Θέλω να πω, δυστυχώς , ότι δεν είμαι σε ευχάριστη θέση γιατί τον πιέζουμε για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν ξέρω κύριε βουλευτά εάν συνεχιστεί αυτό πετύχαμε αρκετά πράγματα γιατί ο συντονισμός ήταν πάρα πολύ καλός. Κατεβήκαμε αρκετές φορές όπου χρειάστηκε με το βουλευτή μας και λύσαμε αρκετά θέματα όπως αυτά τα οποία περιγράψαμε. Θα συνεχιστεί όλο αυτό δεν θα σταματήσει. Φέτος μία έντονη χαλαζόπτωση χτύπησε την περιοχή μας. Οι αγρότες μας βρίσκονται σε ψυχολογική αλλά και οικονομική κατάσταση. Είμαστε εδώ για να προβάλουμε αυτό το θέμα.   Θα συνεχίσουμε γιατί έχουμε να λύσουμε κι άλλα θέματα . Σε όλα αυτά χαιρόμαστε που έχουμε δίπλα μας τον κ. Αντωνιάδη.

 

ΜΠΛΑΓΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: 

Σας χαιρετώ και εγώ εκ μέρους του συνεταιρισμού του Αγίου Παντελεήμονα και θέλω να πω ένα τεράστιο Ευχαριστώ στον κ.  Αντωνιάδη για το μεγάλο του ενδιαφέρον για τον τόπο μας. Είστε πάντα κοντά μας στα προβλήματά μας και να συνεχίσετε πάντα έτσι,  γιατί είστε η φωνή μας προς τους αρμόδιους φορείς,  γιατί όπως είπατε είναι πάρα πολύ μακριά. Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους ανθρώπους του κλάδου μας οι οποίοι κοινοποιήθηκαν για να επιτύχουμε το επιθυμητό  αποτέλεσμα.

Πρέπει να συνεχίσουμε με αγώνες και κινητοποιήσεις για να επιτυγχάνουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: κ.  Αντωνιάδη εκτός από τα ροδάκινα της  περιοχής εδώ υπάρχουν και άλλες παραγωγές, όπως των κηπευτικών.  Στις αποζημιώσεις στις οποίες ζητάτε από την χαλαζόπτωση είναι αυτές απέξω;

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Ναι πιστεύω ότι είναι όλες, θα είναι όλες γιατί είχαμε άλλο ένα πρόβλημα στον  αρακά και στα μήλα νομίζω, τα οποία έμειναν απέξω. Και παρότι σαν ποσοστά τα 23 εκατομμύρια είναι πολύ μικρό το ποσό της αποζημίωσης που εκπροσωπούσαν,  πιέσαμε πάρα πολύ και δεν μπορέσαμε να τα βάλουμε ακόμα μέσα γιατί έπρεπε να γίνει μία τεράστια αλλαγή με αλγόριθμο  για το περσινό, τώρα πιστεύω ότι θα είναι όλα μέσα.

Είναι ενταγμένα και έχουν δηλωθεί όλα τα κηπευτικά και όλες οι καλλιέργειες στην περιοχή. Απλά στα ροδάκινα επειδή είναι φρούτα και στα κεράσια συνήθως συμβαίνει και στα μήλα όπου υπάρχουν ζητάμε πράγματα εκτός κανονισμού. Η αλήθεια είναι αυτή η υπολειμματική αξία είναι μέσα στον κανονισμό εμείς ζητάμε να εξαιρεθεί. Γιατί το χαλάζι  ήταν πολύ μεγάλο. Έκανε πολύ μεγάλη ζημιά έχουμε τα επιχειρήματα μας. Είναι κάτι που θέλει παρέμβαση για να γίνει. Δεν είναι μέσα στο πλαίσιο γίνεται η ζημιά, η προκαταβολή που συζητούσαμε πέρσι στο Νομικό πακέτο,  γιατί δεν θα παίρναμε από τις βιομηχανίες ήταν αδύνατο. Είναι κάτι εκτός κανονισμού δεν προβλέπεται.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Να το  ξεδιαλύνουμε αυτό για να μην δίνουμε ελπίδες. Από την περσινή ζημιά που έχουν υποστεί δεν υπάρχει τίποτα για να αποζημιωθούν. Μιλάμε για την φετινή χαλαζόπτωση.

Απάντηση: Έχουν εκτιμηθεί οι  αρακάδες ήδη δηλαδή όπως και τα σιτηρά και τα τριφύλλια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα περσινά διαγράφονται, τα φετινά διαγράφονται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι τα  φετινά δεν διαγράφονται είναι δηλωμένα κανονικά είναι εκτός κανονισμού.

Εκτός κανονισμού είναι και οι αποζημιώσεις στα ροδάκινα.

Σωστά

ΚΡΗΤΙΚΟΥ: κ. Τριανταφυλλίδη η αποζημίωση της χαλαζόπτωσης αφορά όλα τα προϊόντα και τα κηπευτικά και τα αμύγδαλα και τα αμπέλια δεν έχει εξαιρεθεί κάποιο προϊόν.  Στην αναγγελία και τα σιτηρά και τα καλαμπόκια εντάσσονται όλα στην  φετινή χαλαζόπτωση. Δεν υπάρχει κάτι που έχει μείνει έξω.  Μιλάμε ότι έχει μείνει έξω πέρσι στο  πρωταρχικό στάδιο επειδή εντάχθηκαν κάποια προϊόντα. Τελικά δεν μπορούσε να  γίνει αποδεκτή η

ζημιά τους και μέσα σε αυτά ας πούμε ή  τα αμύγδαλα όπως είπαμε και κάποια  αλλά κηπευτικά.

Τα αμύγδαλα δεν είχαν δηλωθεί για παγετό.

Ναι γι’ αυτό δεν εντάχθηκαν  γιατί ήτανε σύμφωνα με τις ποικιλίες.   Κάποιες ποικιλίες που ήταν στο όριο ήτανε πολύ  πρώιμες, δεν εντάχθηκαν στον κανονισμό παγετού και τα αμύγδαλα αποζημιώθηκαν κανονικά όσα υπέστησαν παγετό.   Απλά για φέτος να το ξεκαθαρίσουμε  εντάσσονται όλα και αναγγελίες βγήκαν για όλα. Δεν έχει εξαιρεθεί τίποτα από φέτος. Δηλαδή να ενημερώσουμε για τον κόσμο οι γεωπόνοι ελεγκτές τελειώνουν με τα ροδάκινα και μπαίνουν στα αμπέλια και στα αμύγδαλα. Πρώτα από όλα κοίταξαν τα κηπευτικά γιατί αυτά ήταν που είχαν ανάγκη.

Οφείλουμε να πούμε ότι ελέγχθηκαν όλα, το επόμενο στάδιο είναι τα αμπέλια.

Είδη 10 μέρες  τα ελέγχουν.

Σε εμάς τελείωσαν όλα πρώτα τα ροδάκινα επειδή είναι μεγαλύτερες οι εκτάσεις και μπαίνουν από αύριο στα αμπέλια.

ΕΡΩΤΗΣΗ:  κ. Αντωνιάδη έχει οριστεί η ημερομηνία της επίσκεψής του πρωθυπουργού  πρώτο και δεύτερον βρέθηκε και τεχνικός σύμβουλος που ζητάει η περιφέρεια για τα (Αρδευτικά) της περιοχής μας, προχωράει ομαλά το θέμα;

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Το θέμα προχωράει καλά αλλά όχι σύμφωνα με τις επιθυμίες μας. Θα θέλαμε τώρα ήδη να εκπονούνται οι μελέτες, δεν  εκπονούνται, ήδη θα είχαν βγει δημοπρασία Γιατί στην αρχή η περιφέρεια μας είπε ότι μπορεί να τα αναλάβει από μόνη της. Μετά έθεσε το θέμα του τεχνικού συμβούλου και εγώ νομίζω ότι με τον τεχνικό σύμβουλο μπορεί να καθυστερήσουμε κάποιους μήνες Αλλά μετά τα δύο χρόνια θα είναι δεδομένα. Ίσως τελειώσουμε και πριν από δύο χρόνια  ενώ αν το έχει και μόνη της η περιφέρεια μπορεί να ξεκινούσαμε πιο νωρίς αλλά θα   ξεπερνούσαμε τα δύο χρόνια. Έχουνε φύγει πάρα πολύ στη σύνταξη, το τεχνικό προσωπικό έχει μειωθεί τώρα από τον Σεπτέμβριο το θέμα θα το ξαναδούμε  πάλι από κοντά για να βρεθεί ο (Νομικός) σύμβουλος. Εντός δύο τριών μηνών να δούμε ποιος θα το αναλάβει για να το βγάλει και δημοπρασία. Ουσιαστικά αυτός θα κάνει όλη τη δουλειά.

Για την επίσκεψη του κυρίου Πρωθυπουργού  αν έχει οριστεί ημερομηνία, θα μιλήσω τώρα πάλι με το γραφείο του Πρωθυπουργού για να το δούμε.  Καταρχάς αν δεν έρθει τώρα θα έρθει σίγουρα μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Συζητήσαμε δύο ημερομηνίες. Η μία ήτανε μέσα στον Οκτώβριο και η άλλη ήταν μες στον Αύγουστο τέλη Αυγούστου. Εάν δεν τελεσφορήσει αυτή θα πάμε σε αυτήν του Οκτωβρίου. Εννοείται ότι η άνοδος του πρωθυπουργού είναι σημαντικό γεγονός.  Ήδη όπως είχαν προαναγγείλει, ετέθη ο όρος εντός εισαγωγικών αν μπορείς να βάλεις έναν όρο αυτό ως επιθυμία όπου έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Η επίσκεψη έχει νόημα μόνο αν συναντήσει  τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων,  που είναι οι τρεις δήμαρχοι, ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου, ο πρόεδρος του ΕΒΕ, των αγροτοσυνεταιριστικών ενώσεων και του πανεπιστημίου. Τώρα δεν ξέρω αν ξεχνάω κανέναν, αυτούς που είπα είναι εκ των ουκ άνευ θα τους δούμε.  Θα δούμε ο καθένας από  ένα δύο έργα που έχει να βάλει ένα δύο θέματα, τα οποία θα παραπεμφθούν στους αρμόδιους υπουργούς και εννοείται ότι θα δοθεί μία νέα ώθηση γενικά στον νομό που κάθε φορά γίνεται με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού.