ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Γράφει ο Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης

 

Την συνήθη και προσφιλή πια τακτική της εφάρμοσε και χθες Δευτέρα 12.10.15 η αντιπολίτευση, διαφωνώντας, απειλώντας, καταγγέλλοντας για αδιαφάνεια διαδικασιών πρόσληψης και αποχωρώντας από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας.

Η αποχώρηση από μια συνεδρίαση είναι το έσχατο μέσον το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει μία παράταξη για να εκφράσει την έντονη διαφωνία της και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Και δεν έχει αξία όταν την χρησιμοποιείς συχνά πυκνά, λες και είναι «ψωμοτύρι». Δεν μπορείς επειδή έχεις ένδεια επιχειρημάτων, κενό αντιπολιτευτικό λόγο, κι επειδή δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα κατά τις συνεδριάσεις, να αποχωρείς από αυτές φωνασκώντας.

Η άσκηση των καθηκόντων του Δημοτικού Συμβούλου και μάλιστα της αντιπολίτευσης είναι κορυφαία πράξη και χρειάζεται ανάλογη προετοιμασία. Το ερώτημα είναι υπάρχει αυτή και σε ποιο βαθμό;

Δημιουργική είναι η συμπολίτευση όταν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση.

Κατά τη συζήτηση του δευτέρου, του τρίτου και τετάρτου θέματος υπήρξε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των εισηγητών της συμπολίτευσης από τη μια και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στάθη Κωνσταντινίδη.

Ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παναγιώτης Μαβίδης ζήτησε να ψηφιστεί ο νέος οργανισμός του ΝΠΔΔ ώστε να είναι δυνατή η πρόσληψη 30 ατόμων προκειμένου να λειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και να μην χαθούν οι ήδη εγκεκριμένες πιστώσεις.

Ο κ. Κωνσταντινίδης σε υψηλούς τόνους μίλησε για «αδιαφάνεια διαδικασιών και ιδιοκτησιακή αντίληψη της Δημοτικής Αρχής».

Απαντώντας στον κ. Κωνσταντινίδη ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ επανέλαβε ότι πρέπει να ψηφιστεί ο οργανισμός διαφορετικά θα χαθούν 50.000 ευρώ από το πρόγραμμα.

Στην παρέμβαση του επί του συγκεκριμένου ζητήματος ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Γιάννης Βοσκόπουλος επεσήμανε πως «δεν είναι προσλήψεις,  αλλά συμβάσεις εργασίας δυο μηνών προκειμένου να λειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ, μέχρι να εγκριθεί ο οργανισμός και αφού εγκριθεί θα βγει προκήρυξη για την πρόσληψη ατόμων».

Στο τέταρτο θέμα που αφορούσε την ανάθεση σε συνεταιρισμό συστάδας ξύλευσης στον Πολυπόταμο, ο κ. Κωνσταντινίδης κατηγόρησε τον Δήμαρχο για τις αναθέσεις και αποχώρησε με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του. 

Η αντιπολίτευση αποχώρησε, αδυνατώντας να προβάλλει πειστικά επιχειρήματα και να αντικρούσει τα όσα ανέφερε ο κ Βοσκόπουλος τόσο για τις προσλήψεις όσο και τις αναθέσεις.

Από τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Βοσκόπουλο  τονίστηκε κατ’ επανάληψη ότι όσοι παρακολουθούν τις «αναθέσεις» γνωρίζουν ότι δεν έχουν καμιά σχέση με το παρελθόν. Σήμερα όλα τα έργα και το πιο μικρό αναρτώνται στην «Διαύγεια», το ίδιο έγινε και με την συστάδα του Πολυποτάμου, στην οποία έχει πρόσβαση ο καθένας και μπορεί να καταθέσει προσφορά για κάποιο έργο ο οποιοσδήποτε. Τίποτε δεν γίνεται εν κρυπτώ, παρά μόνο στη σκέψη κάποιων κακόπιστων.

 

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Υπό την προεδρία της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, κας Μούσιου-Μυλωνά Όλγας και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας, κ. Γιάννη Βοσκόπουλου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με τριάντα θέματα στην ημερήσια διάταξη και ένα εκτός αυτής.

Το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα είναι:

«Σχετικά με την έγκριση διενέργειας διαγωνισμού <<Εργασίες αποχιονισμού-αντιμετώπισης

παγετού Δήμου Φλώρινας 2015-2016>>», με εισηγητή τον κ. Μπαρδάκα Χρήστο, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι:

1. «Καθορισμός ειδικοτήτων για πρόσληψη  εκτάκτου προσωπικού έτους 2015 ανταποδοτικού χαρακτήρα», με εισηγητή τον κ. Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

2. «Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 76/2015 απόφασης Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής  Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας σχετικά με τροποποίηση του Ο.Ε.Υ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής  Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας», με  εισηγητή τον κ. Παναγιώτη Μαβίδη, Πρόεδρο του  Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής  Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Ελένης Γκορτσίλα, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Δ/νσης του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού  Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι κ.κ. δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Παπασωτηρίου Σταύρος, Καρυπίδης Νικόλαος, Κασκαμανίδης Χρήστος, Σταύρου-Λιθοξοΐδου Αικατερίνη και Τορλαχίδης Θεόδωρος ψήφισαν κατά.

3. «Έγκριση της υπ΄ αριθμ. 79/2015 απόφασης Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής  Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας σχετικά με ΣΤ΄ τροποποίηση προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων οικονομικού έτους 2015 του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής  Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας», με  εισηγητή τον κ. Παναγιώτη Μαβίδη, Πρόεδρο του  Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής  Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Ελένης Γκορτσίλα, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης Δ/νσης του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Πολιτισμού και Αθλητισμού  Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

4. «Εκμίσθωση εκ νέου, για υλοτομία της συστάδας 5β του Δημοτικού δάσους Πολυποτάμου», με εισηγητή  τον κ. Μιχαήλ Καρακόλη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση του Δρ. Ιωάννη Μουντούση, Προϊστάμενου Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η κα Σταύρου-Λιθοξοΐδου Αικατερίνη ψήφισε κατά.

5. «Έγκριση Ανανέωσης – Χορήγησης Παραγωγικής άδειας πωλητή λαϊκής αγοράς  Φλώρινας (Κώτσου Ιορδάνης του Αναστασίου)», με εισηγητή  τον κ. Μιχαήλ Καρακόλη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
6. «Έγκριση Ανανέωσης – Χορήγησης Παραγωγικής άδειας πωλητή λαϊκής αγοράς  Φλώρινας (Μεσνιτσάρης Δημήτριος του Αντωνίου)», με εισηγητή  τον κ. Μιχαήλ Καρακόλη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
7. «Έγκριση Ανανέωσης – Χορήγησης Παραγωγικής άδειας πωλητή λαϊκής αγοράς  Φλώρινας (Παπαναστασίου Χρυσή του Αθανασίου)», με εισηγητή  τον κ. Μιχαήλ Καρακόλη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
8. «Έγκριση Ανανέωσης – Χορήγησης Παραγωγικής άδειας πωλητή λαϊκής αγοράς  Φλώρινας (Πετσόι Ειρήνη του Μποσίλκο)», με εισηγητή  τον κ. Μιχαήλ Καρακόλη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
9. «Έγκριση Ανανέωσης – Χορήγησης Παραγωγικής άδειας πωλητή λαϊκής αγοράς  Φλώρινας (Σταμπουλής Ζήσης του Ισίδωρου)», με εισηγητή  τον κ. Μιχαήλ Καρακόλη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
10. «Έγκριση Ανανέωσης – Χορήγησης Παραγωγικής άδειας πωλητή λαϊκής αγοράς  Φλώρινας (Στρέζος Γεώργιος του Χρήστου)», με εισηγητή  τον κ. Μιχαήλ Καρακόλη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

11. «Έγκριση της υπ’ αριθ. 01/2015 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Φλώρινας σχετικά με Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2016 Δήμου Φλώρινας», με εισηγητής τον κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο, Δήμαρχο Φλώρινας.

Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η κα Σταύρου-Λιθοξοΐδου Αικατερίνη ψήφισε κατά.

12. «Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος 2015 Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Απιδόπουλο, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Βασιλικής Σεχίδου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
13. «Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου: ¨Επισκευή-συντήρηση σχολικών κτιρίων Δ.Ε. Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Απιδόπουλο, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Βασιλικής Σεχίδου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
14. «Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου: ¨Επισκευή-συντήρηση σχολικών κτιρίων Δ.Ε. Μελίτης», με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Απιδόπουλο, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Βασιλικής Σεχίδου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
15. «Έγκριση και ορισμός τρόπου εκτέλεσης έργων του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Απιδόπουλο, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Βασιλικής Σεχίδου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
16. «Διόρθωση των υπ΄ αριθμ. 426/2014, 47/2015 και 218/2015 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, που αφορούν την 2η, 3η και 4η παράταση προθεσμίας εκτέλεσης αντιστοίχως, του έργου: ¨Ανάπλαση τμήματος ποταμού Σακουλέβα¨,  προϋπολογισμού μελέτης 2.057.819,09 €», με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Απιδόπουλο, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Βασιλικής Σεχίδου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
17. «Σχετικά με τον ορισμό επιτροπών προσωρινής και οριστικής παραλαβής έργων της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Απιδόπουλο, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Βασιλικής Σεχίδου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
18. «Οριστική Παραλαβή του έργου: ¨Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης οδού Ολυμπιάδος Φλώρινας¨», με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Απιδόπουλο, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Βασιλικής Σεχίδου, Προϊσταμένης Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.

19. «Έγκριση της υπ’ αριθμ. 291/2015 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Φλώρινας σχετικά με την  αναμόρφωση σχεδίου προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015 του Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, καθώς η κα Σταύρου-Λιθοξοΐδου Αικατερίνη ψηφίστηκαν κατά.

20. «Έγκριση καταβολής Ε΄ τακτικής επιχορήγησης ποσού 150.000,00 € στο Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Φλώρινας, για το έτος  2015», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
21. «Έγκριση διενέργειας προμηθειών Δήμου Φλώρινας έτους 2015», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
22. «Σχετικά με την έγκριση διενέργειας ¨Προμήθειας Αλατιού Αποχιονισμού 2015-2016¨», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
23. «Έγκριση λοιπών δαπανών δημοσίων σχέσεων», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
24. «Μεταφορά χρηματικών υπολοίπων (παρελθόντων οικονομικών ετών) από λογαριασμούς Ειδικευμένα έσοδα διαφόρων χρηματοδοτήσεων στον λογαριασμό Τακτικά έσοδα», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
25. «Αλλαγή χρήσης των με αριθ. 42 & 43 καταστημάτων της Δημοτικής Αγοράς», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
26. «Εκμίσθωση ακινήτου στην Τοπική Κοινότητα Άνω Υδρούσας (χώρος πρασίνου-δασικής αναψυχής)», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
27. «Εκμίσθωση αγρών Τοπικής Κοινότητας Κλαδοράχης Δήμου Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
28. «Επιστροφή έκτασης 19.883 τ.μ. του Στρατοπέδου Μουρίκη της Τ.Κ. Βεύης στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.Ε.Θ.Α.)», με εισηγητή τον κ. Χρήστο Μπαρδάκα, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της κας Άννας Βογδάνη-Δημητρίου, Διευθύντριας Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Δήμου Φλώρινας.
29. «Επιχορήγηση του Πολιτιστικού Πνευματικού Κέντρου ¨Ο Άγιος Δημήτριος¨», με εισηγητή τον κ. Αριστείδη Αριστείδου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.
30. «Συνδιοργάνωση της Μηχανοκίνητης Περιηγητικής Εξόρμησης στα βουνά της Φλώρινας», με εισηγητή τον κ. Αριστείδη Αριστείδου, Αντιδήμαρχο Φλώρινας.

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν ομόφωνα.