Για τα εμετικά συνθήματα στους δρόμους της πόλης

Τις προηγούμενες μέρες εμφανίστηκαν συνθήματα σε μεταλλικά προστατευτικά κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί από το Δήμο Φλώρινας σε εγκαταλειμμένα κτίρια της πόλης. Η αναγραφή των συνθημάτων είναι συγκροτημένη, σε πολλά σημεία της πόλης, συγκεκριμένης αισθητικής και ιδεολογικής κατεύθυνσης. Στο Frorina Press υπήρξε και ένα άρθρο συμπολίτη με παράπονα, κυρίως αισθητικής τοποθέτησης, με κάποιο ειρωνικό ύφος για τα ορθογραφικά λάθη των συνθημάτων.

Το κρίσιμο είναι να σχολιαστεί το περιεχόμενο αυτών των συνθημάτων, καθώς αναπαράγουν ανατριχιαστικές απόψεις στο Δημόσιο χώρο και λόγο. Συνθήματα όπως «Ορθοδοξία ή Θάνατος», «Ζει κύριος ο θεός των δυνάμεων», «Μετανοείτε ή ΙC/XC/NI/ΚA» με σκοταδιστικές επικλήσεις σε θεϊκές δυνάμεις ορίζουν ένα αποπνικτικό μεσαιωνικό περιβάλλον. Αποφασιστικής σημασίας ζήτημα αποτελεί να αποστασιοποιηθεί και  η Ιερά Μητρόπολη Φλώρινας από τέτοιες πρακτικές…

Ποιοι οργανωμένοι φορείς όμως με την προηγούμενη δράση τους ορίζουν ένα σκληρό εθνικιστικό, μισαλλόδοξο, νεοναζιστικό περιβάλλον; Μακριά από τη λογική της διαφορετικότητας, την συν-αντίληψης και της ενσυναίσθησης; Ποιες μαζικές πρακτικές έχουν στρώσει το δρόμο σε αυτές τις απόψεις;

Σε αυτά τα ζητήματα η καθαρή τοποθέτηση δεν αφορά μεθοδολογικές διευθετήσεις, αλλά και κυρίως ερωτήματα πολιτικής ειλικρίνειας! Τα σοβινιστικά συλλαλητήρια για το Μακεδονικό και τα σκιρτήματα νεοσκοταδισμού με αφορμή τα εμβολιαστικά προγράμματα για το Covid-19, αποτελούν την πολιτική βάση για τα παραπάνω. Οργανωτικά οχήματα παραθρησκευτικών οργανώσεων όπως η «Κίνηση ορθόδοξων πολιτών Παρεβολή» με συνομωσιολογικού τύπου ανακοινώσεις και παραστρατιωτικές/μιλιταριστικές οργανώσεις τύπου ΛΕΦΕΔ, που σε τίποτα δεν διαφέρουν από τα ναζιστικά τάγματα Αζοφ, αποτελούν τους μόνιμους φορείς ανάλογων απόψεων. Ευθύνες βαραίνουν και όσους στο όνομα του εκλογικού κέρδους ανέχονται τέτοιες απόψεις.

Είναι ζήτημα τιμής να μην κυριαρχήσουν τέτοιες λογικές στο δημόσιο βίο. Υπάρχει προηγούμενη θετική πείρα από την κίνηση ενάντια στον Ρατσισμό και την υποδοχή των μεταναστών στην πόλη μας. Τα συνθήματα πρέπει να σβηστούν άμεσα από τη Δημοτική Αρχή γιατί απλά προσβάλουν την πόλη, καλλιεργώντας ένα τοξικό πολιτικό κλίμα. Η διαφορετικότητα, ο σεβασμός στην άλλη άποψη, στην εναλλακτική τοποθέτηση δεν μπορεί να μπουν υπό διακύβευση.

Αν η δημοτική αρχή δεν σβήσει τα συνθήματα ο πολιτικός μας χώρος θα βγάλει ανοιχτό αντιφασιστικό κάλεσμα και σε συνεννόηση με τους φοιτητές (κυρίως της Καλών Τεχνών) θα τα σβήσουμε εμείς ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ.

Υστερόγραφο

Θεωρώ αδιανόητο να αρκεστεί κανείς σε ειρωνείες για τα ορθογραφικά λάθη των συνθημάτων. Πίσω από αυτή την προσέγγιση κρύβεται μια ελιτίστικη κοροϊδία της άγνοιας. Η αριστερά την οποία θέλουμε θεωρεί τη γνώση αγαθό για όλους, δύναμη κατανόησης και αλλαγής της πραγματικότητας. Οι απλοί άνθρωποι που δεν κατέχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις προσφεύγουν σε αντιδραστικές θεωρίες για να ερμηνεύσουν το αναξιοβίωτο της ζωής τους, να βρουν παρηγοριά (όπιο του λαού θα έλεγε ο Μαρξ) για έναν καλύτερο κόσμο στους θρησκευτικούς ουρανούς ή στην εθνικιστική φαντασιακή κοινότητα.

Ας θυμηθούμε πως ο κινηματογράφος κατέγραψε τη σκηνή στο «Υπάρχει και Φιλότιμο» όταν ο υπουργός-φίλος του Μαυρογιαλούρου κοροϊδεύει το ορθογραφικό λάθος του απλού εργάτη. Φυσικά η συνάντηση του υπουργού (Λάμπρου Κωνσταντάρα) με τους απλούς ανθρώπους του μόχθου, έδωσε το έδαφος για αυτού του τύπου την προσέγγιση καθώς όπως και να γράψει κανείς το «ειργάσθην» ο μόχθος υπήρξε ο ίδιος…

https://www.youtube.com/watch?v=DF3kpB54XhQ

 

Τζώτζης Βασίλης

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών,

υπ. Διδάκτορας πολιτικής ανθρωπολογίας ΠΔΜ

Μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ